12 February 2016

IN PLANUL LUI


M-am gindit la femeile din Biblie… ce virtute sau atribut al caracterului a facut ca pomenirea lor sa reziste timpului? Cum au intrat ele in memoria omenirii… ce anume au facut atit de deosebit incit dupa mii de ani inca sunt cunoscute dupa nume si fapte in societatile predominante ale lumii? Ca daca ma gindesc bine, nu au fost nici modele, nici cintarete, nici dansatoare… nu au fost artiste si nu au cistigat premii Oscar… Atunci ce virtuti le-au asezat etern in constiinta omenirii?

    Si am sa iau citeva din aceste femei la rind. Imi pica bine s-o amintesc pe Deborah. In ebraica, am inteles ca se traduce "albinuta". Daca e asa, e si mai bine - oricum Debora a fost o femeie deosebita. Nu scrie nicaieri ca a fost frumoasa, dar scrie ca a fost curajoasa, ca a mers in fruntea armatei si le-a inspirat curaj soldatilor si comandantilor lor. Scrie ca a fost judecatoare in Israel, poeta, mama, prorocita, sotie… Nu stim cum l-a chemat pe sotul ei (sau eu nu-mi amintesc)… Imaginati-va ca toate astea se petrec intr-o epoca in care femeile si copiii nu se puneau la numaratoare. Ca si cind ei nu ar fi existat.

     Dragele mele… mai exista vreo scuza pentru vreuna din noi sa existam ca masuri neglijabile si sa nu stie nimeni ca traim si ne miscam in spatiu? Lidia era o precupeata… si vindea pinza vopsita – dar ce facea ea pe linga ocupatia asta obisnuita a facut sa fie scris despre ea pe paginile Scripturii.

     In genealogia Domnului Isus apare numele unei femei cu un trecut foarte colorat… Numele ei este Rahav. O femeie care a avut puterea sa schimbe destinul familiei ei si sa demonstreze ca NU CONTEAZA UNDE TE INTILNESTI CU DUMNEZEU, in care crapatura de perete, in care situatie jenanta, El poate sa te ridice sa stai umar la umar cu cei mai inalti si mai respectati sfinti ai Lui. Care a fost secretul lui Rahav? Simplu… a facut o intorsatura de 180 de grade in viata ei si a ramas sincera si loiala Lui Dumnezeu, iar El a rasplatit-o.

    As putea sa mai gasesc multe femei in Biblie, atit in Noul, cit si in Vechiul Testament. Fiecare dintre aceste femei si-a cistigat locul ei in memoria omenirii prin valorile caracterului ei. Si se poate experimenta si astazi. Mother Theresa a facut-o, si multe, multe  alte femei. De ce sa nu fii si tu una dintre ele? Pune-ti sortul sora mea... sau ia creionul in mina, sau matura, sau volanul, sau orice ocupatie ai avea. Si paseste in planul deosebit pe care Dumnezeu il are pentru tine. Dumnezeu ti-a dat o familie… uita-te in jur sa vezi care dintre ei are nevoie de ajutorul tau? In Biblie spune ca cei din familia ta trebuie ajutati primii. Suntem responsabili de vaduvele si orfanii familiei. Nu sa-i indepartam sau sa-i vorbim de rau… ca vezi… ne fac numele de ris - ci sa le intindem o mina de ajutor. De ce credeti ca fiecare familie are pe cite “cineva” deosebit? Credeti ca Dumnezeu i-a ingaduit in familia noastra ca sa ne umileasca?  Sau a facut-o ca sa vada daca avem mila si rabdare si dragoste fata de ei? Asadar sa trecem la treaba! Faceti un inventar cu cei din familie care au nevoie de voi, si apoi treceti la cunostinte si prieteni. Ca si pe ei Dumnezeu ni i-a adus in viata tot cu un scop.

     Are orasul vostru oameni ai strazii, sau orfelinate, sau familii sarace? Ce credeti? Cine ar trebui sa-i ajute? Guvernul care nu stie cum sa exploateze mai mult ? Sau oamenii care trec prin oras in vizita?

     Rugaciunea mea este ca atit cit mi-a mai ramas din viata sa gasesc macar o frintura din planul Lui Dumnezeu pe care sa-l implinesc. Si sa am vointa si intelepciune sa stau linga acest plan. Voi va cunoasteti planul? Ca locul unde sunteti, ca familia din care proveniti, ca Biserica, si orasul, si tara…sunt tot din planul Lui.

No comments: