24 September 2010

UN POST DE PRIM AJUTOR -1 -

Aseara Deb si Danny m-au dus cu ei la un curs pentru cei casatoriti numit “Mariage 911” - Curs de reconciliere, recomandat pentru cei care au nevoie sa lucreze la casatoria lor sau pentru cei care vor sa invete cum sa isi intareasca relatia-si totodata familia. Ca sa ma faca sa merg, Deb mi-a spus ca as putea sa ma inspir din ce se spune acolo si sa transmit cititorilor mei de pe blog. M-am dus…mai mult de placerea de a fi cu ei. Dar…am deschis si urechile pentru orice lucru bun care pot sa-l invat.

Si uite…am crezut ca doua lucruri care s-au spus acolo sint bune sa vi le comunic. Si am sa va traduc citeva fraze…

1. “Sint 31 capitole de proverbe in Biblie. Pentru urmatoarele 3 luni cititi cite un capitol din Proverbe in fiecare zi in timp ce va faceti temele pentru acest curs. Intr-un jurnal sau intr-un carnetel, scrieti zilnic jos ceea ce Dumnezeu va arata din aceasta carte de intelepciune. Comunicind cu Dumnezeu prin Cuvintul Lui scris, relatia ta cu El se va imbunatati, si ai sa incepi sa iti indrepti privirea catre El pentru ca sa iti implinesti nevoile din viata, pe care partenerul tau nu poate sau nu vrea sa le implineasca. Acet plan de 3 luni numit “plan al crizei” este important pentruca daca intelegerea ta despre Cuvintul Lui este limitata, si nu stii cum sa recunosti instructiunile Lui Dumnezeu pentru viata ta, va fi imposibil sa recunosti voia Lui. Incearca sa continui sa citesti un capitol din proverbe in fiecare zi chiar si dupa ce acest exercitiu se sfirseste.”

2. Fa o lista cu 10-20 activitati care iti plac sa le ai de unul singur dar care nu sint imorale, ilegale sau scumpe. Incepe acum sa te ocupi de cel putin jumatate din aceste activitati de pe lista care ai scris-o, in fiecare saptamina. Un lucru pe care l-am observat despre familiile care sint in criza este ca si-au pierdut individualitatea. Ingrijorarile si stresul si problemele si cerintele zilnice au inlocuit bucuriile simple ale vietii. Daca nu ti-ai petrecut niciodata timp de unul singur fara sotul sau sotia ta, bucurindu-te de micile placeri nevinovate ale vietii, sau daca ai crezut ca, casatoria inseamna ca tu nu mai trebuie sa iti petreci si ceva timp de unul singur, inseamna ca ai ramas fara abilitatea de a te ocupa de persoana ta si ca nu mai stii sau nu mai ai abilitatea sa te simti o persoana implinita. Sa nu folosesti scuza ca nu este suficient timp sau ca ceilalti au nevoie de tine…Aminteste-ti, ca daca nu iti asumi responsabilitatea sa iti satisfaci unele nevoi personale, n-o sa ai suficienta energie, pace si bucurie in viata ta in timp ce incerci sa implinesti nevoile celorlalti din familie. Nu poti sa le dai ceea ce nu ai, si daca faci ca nevoile tale primare sa fie dependente de altii devi un om fara putere; esti bine numai atunci cind ei o sa faca tot ce le ceri sau doresti tu si daca nu iti satisfac toate nevoile esti vesnic nemultumit... (exemple de activitati pe care sa le faci de unul singur: plimbari, bicicleta, un film, sport, magazine – window –shopping( doar te uiti la vitrine), o inghetata, o cafea, citit, muzica…)
……………………………………………….
La nr 1…M-am gindit ca exercitiul asta este bun si pentru cei care sint singuri. Am sa incerc sa citesc si eu cite un capitol din Proverbe, cind am timp si sa fac acest exercitiu cu voi aici pe blog. Sa ne raportam la acel capitol si sa vedem ce anume in viata noastra ar trebui sa schimbam ca sa devenim niste oameni intelepti si buni- de care Dumnezeu , Tatal nostru sa aiba placere. Este vremea sa ne ajustam.

La cel de-al doilea punct m-am gindit ca acest gind este foarte adevarat. Uitindu-ma in urma la propria mea experienta am realizat ca pe undeva o parte din nemultumiri in familie vin si din faptul ca asteptarile noastre vizavi de partenerul de viata sint atit de mari. Devenim total dependenti . Poate nu numai in familie dar si intre prieteni. Ati avut vreodata vreo relatie de prietenie care v-a furat total de libertate si a devenit din ceva placut…ceva de care a trebuit sa va eliberati pentruca persoana cealalta a devenit o povara? Poate invatam ceva…poate ne putem face viata un pic mai placuta…

No comments: