14 September 2010

SA NU ARUNCI PIINEA...(CONCURS - Abbu Viorica)

abbu viorica said... doamna Rodica,

de nenumarate ori am cautat sa determin copii mei sa nu arunce in primul rand paine,apoi mancarea,apoi lucruride imbracaminte sau jucarii.

uneori aveam norocul sa stim pe cineva caruia sa i le dau,dar am remarcat imediat ca notiunea de "sarac","copil care nu mananca toate bunatatile si care poarta pantofi sau haine ramase de la fratii mai mari","copil care isi doreste ani o jucarie si nu are" este pentru ei o notiune abstracta.

nici unul din filmele pe DVD,sau serialele de la televizor,niciunul din copii de la gradinita sau scoala nu arata foamete sau lipsuri asa de mari cum le descriam eu.

intr-o zi m-am hotarat.

aveam cateva zile libere de la servici,am luat copii si ne-am dus la o ruda a mea dintr-un sat moldovean mic si sarac.am luat provizii,bani sa nu cadem pe capul oamenilor si am ajuns.

fara fasoane,fara falsa jena de lucrurile sumare si vechi din casa am fost primiti regeste.

toata aceasta saptamana in care copii au fost tot timpul hai-hui prin sat,pe campuri,prin livezi si prin podul casei a fost cea mai de neuitat perioada de pana acum, atat pentru mine cat si pentru ei.

unul din efecte a aparut cateva zile dupa intoarcere.

mergeam dimineata ca de obicei la gradinita si tot ca de obicei treceam pe langa un cersetor ce il blagosloveam in mintea mea ca nu se duce sa munceasca.in una din zile fata mi-a spus:

-mama,hai sa-i dam cativa babi batranei asteia precis nu are casa, sau ce sa manance si uite ce frig este.

ne-am apropiat,imediat am vazut ca "batrana" era un tinerel, cersetor de profesie acoperit de i se vedeau numai mainile... tinere...solide...

am tacut.

am scos 2 lei din portofel si i-am dat fetei,care cu placere i-a dat "batranei" spunandu-i saru'mana,uite pentru mancare de la noi.

de atunci,o data, de doua ori pe saptamana dau cei 2 lei ca sa invete fata ca daca cineva este in mare nevoie,trebuie ajutat.

nu stiu cat de educativ este, mai ales daca va descoperi singura adevarul,dar sper ca cersetorul sa se mute de acolo inainte de asta.

in orce caz bucuria ei ca face bine imi face si mie bine.

No comments: