10 September 2010

Pe ginduri...despre criza...

Timp de criza in lume, si timp de criza in America . Se intimpla si la casele mari, nu?


Am fost in Romania nu demult si m-am dus sa vizitez orasul unde am locuit . Totul…dar totul era schimbat. In exact 30 de ani a disparut orice urma a vietii familiei noastre. Poate chiar mai devreme de 30 de ani - doar ca in amintirile noastre lucrurile au ramas exact asa cum le lasasem la plecare si pina nu m-am dus sa vad cu ochii mei schimbarea - n-am stiut-o si n-am crezut-o. Si Roma a fost cindva in floarea economiei…si Imperiul Roman era odata cel mai puternic imperiu…S-au perindat multe imperii de-alungul istoriei…de ce nu si America?

Daca n-am inteles vreodata istoria- si n-am inteles cum un Imperiu urias poate sa se faca farime in scurt timp - si n-am inteles cum destrabalarea, luxul si lipsa moralitatii pot sa fie motivele acestei decaderi- atunci avem prilejul sa invatam o lectie pe viu uitindu-ne numai la Guvernul American. Caci, cu un Guvern care continua sa risipeasca in prostie, i mare speranta de a iesi din impas si criza se tot adinceste. Pina cind? Vom vedea…

Ai zice ca un strop de discernamint ar putea face sens in situatia actuala. Dar de doi ani de zile ce face Obama? Cheltuie si risipeste - si bineinteles, asa cum a promis - face schimbari. Are bani pentru toata lumea - si continua sa faca planuri masive de stimulus - si se pregateste sa anunte inca si alte uriase proiecte ale guvernului, in timp ce cetatenii americani in numar tot mai mare (in jur de 74% am auzit la radio ieri) sint din ce in ce mai ingrijorati de muntele asta de datorii pe care Obama l-a pus in circa noastra, a copiilor si nepotilor nostrii pentru deceniile ce vin. Obama insa continua linistit sa cheltuie …si sa ia vacante lungi si costisitoare.

Daca…si cind…o familie trece printr-o criza economica - cit ar fi omul de nepriceput, invata repede ce face sens si ce nu face sens in viata . Cind veniturile ne scad, stim fara sa ne spuna nimeni ca trebuie sa reducem cheltuielile…si ne uitam cu bagare de seama la toate cheltuielile familiei si facem alegeri : ce este si ce nu este absolut necesar. Nu credeti ca si Guvernul nostru ar trebui sa aiba macar atita discernamint? Poate ca ajunge ca tot noi, oamenii de jos sa invatam sa facem si alegeri potrivite cind este vorba de oamenii care ne reprezinta la Washington. Si vorbind de cei din Vale si din California…oare la ce ne-am gindit cind i-am ales pe Cordosa, pe Pellosi si altii ca ei si i-am trimis la Washington sa ne reprezinte?

No comments: