21 June 2009

SUFAR DE DEPRESIE?

Ca sa puteti recunoaste simptomele depresiei, sau daca tu personal ai probleme de depresie, raspunde la aceste intrebari si aduna punctajul indicat numeric pentru fiecare intrebare.

In ultimele doua saptamini ai experimentat urmatoarele simptome?

-Stari de nefericire, te-ai simtit gol pe dinauntru, trist sau iritabil in marea majoritate a zilei, aproape in fiecare zi?
(Da=3 puncte; Nu=0 puncte)

-Ti-a scazut interesul sau placerea in aproape toate activitatile…marea majoritate a zilei, aproape in fiecare zi?
(Da=4 puncte; Nu=0 puncte)

-Ai avut mari schimbari in pofta de mincare sau greutate?
(Da=1 punct; Nu=0 puncte)

-Nivelul energiei ti-a scazut ; si chiar si cele mai mici actiuni par ca cer un effort marit.
(Da=2 puncte; Nu=0 puncte)

-Simtaminte de neputinta si neajutorare.
(Da=3 puncte; Nu=0 puncte)

-Ai probleme de concentrare si pentru lucrurile mici pe care le faceai fara nici o problema inainte?
(Da 1 punct; Nu=0 puncte)

-Preferi sa stai de unul singur decit sa te amesteci cu cu alti oameni.
(Da=1 punct; Nu=0 puncte)

-Ai un simtamint ca parca nu mai esti aceeasi persoana dinainte…
(Da=1 punct; Nu=0 puncte)

-Orarul tau de somn s-a schimbat, si ori te trezesti prea devreme ori ai probleme sa adormi).
(Da=2 puncte; Nu=0 puncte)

-Ginduri de moarte sau de sinucidere…
(Da=4 puncte; Nu=0 puncte)
· Daca iti trec prin minte ginduri de sinucidere, cheama de urgenta un doctor.

REZULTATE

-De la 0 la 2 puncte: Nu te ingrijora, starea ta nu este asociata cu depresia…

-De la 3 la 6 puncte: Ai raspuns pozitiv la citeva intrebari si asta indica o stare de depresie.

-De la 7 la 22 puncte: Ai raspuns pozitiv la cele mai multe intrebari care verifica existenta unei stari de depresie majora. O consultatie cu un doctor ar fi potrivita.

…………………………………

Textul de mai sus l-am primit zilele trecute intr-un pamflet al companiei unde lucrez. Din nou vreau sa mentionez ca desi toate cele mai de sus sint adevarate, cei care isi pun nadejdea in Christos aduc o dimensiune noua situatiei. Traim zile grele…stresante. Unii si-au pierdut serviciul…altii se ingrijoreaza ca si-l vor pierde…si astea nici nu sint cele mai rele situatii. Poate ca daca as incepe sa scriu toate situatiile existente…n-as termina curind. Cert este ca majoritatea ne simtim stresati.

Biblia spune sa aruncam asupra Lui toate ingrijorarile noastre. Usor de zis…greu de facut. Am realizat ca in vremuri bune am atins un oarecare nivel de viata si acuma daca trebuie sa renunt la el ma stresez. Tot Biblia ne spune ca daca avem ce sa mincam si cu ce sa ne imbracam sa fim multumiti…Cit de departe sintem noi de acest lucru. Sa fim seriosi…au existat vremuri in care am citit ca era interzis sa ii iei haina omului drept zalog pentruca n-ar fi avut cu ce sa se acopere noaptea si Dumnezeu i-a oprit pe evrei sa faca asa ceva…Nu cred ca ne aflam nicicare in situatia respectiva…

Avem unii dintre noi mult prea mult si ne stresam ca nu vrem sa avem un inventar mai mic ci unul mai mare; desi viata s-ar simplifica de multe ori si am fi mai fericiti…dar exista in noi …ok…trebuie sa spun adevarul aici. Imi place sa adun tot felul…sint ca o colectionara care adun toate gunoaiele. Ma pot desparti de ele daca le dau cuiva care are nevoie de ele, dar daca nu…imi place sa le am in hambar…Stiti ce stresant poate fi acest lucru? Sa tii evidenta de tot felul de lucruri si sa le tot muti si sa le stergi de praf si sa le aranjezi? Si eu dau sfaturi…??? Ati inteles ce vreau sa spun? Unii dintre noi n-avem nici un motiv sa ne stresam. Sint insa oameni care n-au ce pune pe masa…nu stiu de unde isi vor lua bucata de piine…sau unde se vor adaposti ei si familiile lor…

Dumnezeu este acela care a promis ca le va purta de grija…dar El se foloseste de oameni…de mine si de tine. Asa ca daca te stresezi ca si mine de multimea lucrurilor nefolositoare la care le tot faci inventarul…eu zic sa ne apucam sa facem ceva cu problema respectiva. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne elibereze de stres in timp ce elibereaza pe altii de depresie. Ca asa face Dumnezeu treaba pe pamint…nimic nu e la intimplare…pe unii ii face fericiti ca dau si pe unii ii bucura ca primesc si voia Lui sa se faca pe acest pamint…si bine ar fi sa se faca prin noi.

In concluzie fratii mei stresati…hai sa cautam pe cei care au depresie…Impreuna vom putea sa cintam mai ceva ca ingerii…”O cintare de marire…”

4 comments:

viorica said...

Frumos Rodica ,tu le stii pe toate .La aceste intrebari mie mi-au iesit 3 puncte iar sotului 6 .Sint si eu pe undeva pe margine dar Slava Domnului ca pot canta; "O cantare de marire ,am inima mereu".Noi de fapt in fiecare zi ne facem timp pentru a da Slava Domnului.Sotul meu terteaza foarte frumos .De n-ar fi El de partea noastra....

Rodica Botan said...

Nu le stiu Viorica...invat si eu si tot nepriceputa ramin. De n-ar fi El...sa-mi arate mereu...?!
"El ne da odihna sfinta si pace sufletului..."

elena marin-alexe said...

O cantare de marire am in inima mereu
De cand L-am aflat pe Isus la Calvar!
Ma simt fericita cu Isus chiar si in intristari, ori asta este mare lucru.
Interesant testul, multumesc si sa ai numai binecuvantari!

Rodica Botan said...

Elena...El mi-a dat odihna sfinta/ Pace sufletului meu...