01 June 2009

CERCETATI TOATE LUCRURILE

Aseara am fost la un concert la scoala nepotilor mei "Christian Academy" in Ceres. Cu o zi inainte Laura le-a cumparat costume negre…si bunica a trebuit sa scurteze pantaloni…Ieri seara au venit sa ma ia imbracti cu hainele noi…cu o tinuta eleganta, si un zimbet agatat strengar la coltul gurii, indicatie ca…erau multumiti de cum arata. Niste ochelari negrii de soare le incheiau tinuta si aratau ca niste agenti de guvern din aia ce pazesc persoanele importante si care sint in permanenta cu ochii pe tot ce este in jur.

M-am uitat la pantalonii si bluza de pe mine sa vad daca ma potrivesc la décor…In sfirsit, am ajuns acolo. Am petrecut o "lunga seara fierbinte" intr-o sala de spectacole/ sala de sport fara aer conditionat sau ventilatie de nici un fel. Greu de imaginat aici in California unde vara temperatura oscileaza intre 90 si peste 100 de grade F tot timpul. Dar nimic…nimic…nu m-a avertizat la ceea ce a urmat.

In viata vietilor mele…nu mi-au fost terorizate urechile in halul in care au fost aseara.
Zack, nepotul meu cel mic cinta la saxafon (first chair) in Elementary Band. Si daca am crezut ca fanfara lor este cea mai rea fanfara ce am auzit-o vreodata…a trebuit sa-mi schimb parerea cind fanfara in care Josh (toba) a inceput sa cinte…

Chiar inainte de a incepe sa cinte ei , uitindu-ma pe program, am inceput sa o intreb pe Laura asupra bucatilor de muzica ce urmau". Titluri ca:" Star Wars", "The Pink Panther", "Halo 3"…mi-au facut sprincenele sa sara undeva pe la mijlocul fruntii…intr-o mirare de nedescris. Cind stiu cu cit effort si cit sacrificiu sint copii astia trimisi la o scoala crestina…si sa vad ce fel de muzica li s-a dat sa invete tot anul asta... Este absolut incredibil. Apoi tinara dirijoare s-a apucat sa ne explice, probabil in dorinta sa ne educe sau impresioneze…despre semnele muzicale si detalii despre fiecare bucata muzicala care urma sa fie cintata. M-am aplecat si i-am soptit fetei mele…"Laura mama, asta-i semn rau…daca trebuie sa ne explice ce o sa cinte…inseamna ca suna atita de prost ca trebuie explicatie ca sa stim ca ceea ce vom auzi este totusi muzica si nu o galagie organizata!!!"

Ce credeti? Exact ce-am prezis.Daca ti-ai fi rotit privirile in audienta (si bineinteles m-am intors zimbitoare si mi-am rotit privirile peste o audienta …buimacita, intrigata…indignata…ca cineva care a fost oprit de politie si i se da un ticket de viteza…Sper ca am reusit sa redau peisajul. Nici macar un cintec crestin…nimic. Un cintecel simplu, melodic, frumos ar fi incintat urechile oricaui parinte care s-a prezentat acolo sa-si asculte odrasla.

Nu m-am putut abtine…si am facut citeva remarci…A fost ca si cind am aprins o papalaie de paie…si vecinii nostrii de scaune au inceput si ei sa-si exprime nemultumirea. La capatul rindului nostru era un gentleman in virsta…cu parul alb si taiat intr-un stil "mohac", ca o creasta de par mai lung pe mijlocul capului in timp ce restul parului era taiat mai scurt. Laura imi spune…"asta-i profesorul de arta".

Am tot vorbit recent despre educatie. Mi se pare trist ca experienta asta a noastra cu scoala crestina a fost atit de scumpa din punct de vedere financiar si atit de nesatisfacatoare in ceea ce priveste educatia crestina - motiv care ne-a facut sa-i trimitem pe copii acolo in primul rind. Ultima fraza am scris-o nu ca o concluzie la calitatea muzicii ci la calitatea educatiei crestine primite.

Asa ca, daca intentionati la anul sa trimiteti copii la o scoala crestina, cercetati mai intii si nu va lasati momiti de titlu…nu asteptati pina cind fiul sau nepotul vostru vine acasa si declara ca el este "free christian"…fara sa faca referinte la libertatea care o are in Christos…ci la una in care orice este permis pentruca esti sub umbrela respectiva.

Pina la urma cred ca educatia apartine parintilor mai mult decit scolii sau bisericii. Iar parintii trebuie sa apartina lui Christos ca altfel nici ei nu pot face mare brinza…

Uite ca tot invat si inca n-am ispravit. Lectii practice...Nu judeca o carte dupa coperta…nu fii adeptul lozincii "crede si nu cerceta" - dimpotriva…cercetati toate lucrurile si vedeti ce este bine…Biblia este totdeauna adevarata.

...............

De cind am scris acest articol am mai fost la un concert. De data asta muzica a fost mai buna dar profesoara/dirijoare si-a cerut scuze ca au cintat doar doua cintece seculare. Am ramas "tablou"...si nu orice tablou...dar arata mai mult a Picasso...

2 comments:

cherie said...

Nu te grabi sa critici scoala. Credinta nu este indusa prin izolare de realitatea inconjuratoare ci prin ansamblul vietii pe care o duce omul si este normal ca ceea ce se petrece in familie este important. La scoala nu se invata biblia ci matemateca, gramatica, istoria, geografia, muzica, scrisul si cititul. Sentimentul religios este un detaliu pe fondul caruia se cladeste educatia, cultura, frumosul si...morala.

Rodica Botan said...

Cherie...noi am ales o scoala crestina si am platit in jur de $1200 de dolari in fiecare luna ca sa-i invete exact ce am zis...din Biblie si in spiritul crestin. Asa ca am avut motive sa fim cu totii foarte suparati cind copii au cintat floare verde malaiata si nimic din ceea ce trebuia sa fi invatat. Am avut fetele mele la scoala crestina cind au fost mici si stiu exact cum trebuie sa arate o scoala crestina...si ce standarde trebuie sa aiba.

Vorbesc din experienta, deci. Si nici n-am cerut sa faca mai mult decit trebuie...dar nici sa-i invete alte minuni care nu sint in Biblie. Nimeni nu trimite copii acolo sa ii faca cineva confuji...

Intelegi ce spun? Am platit peste 10.000 de dolari anul trecut aproape aiurea. Puteau sa invete matematica si istorie si geografie la o scoala obisnuita si nu ma costa un cent...