08 June 2009

POSTUL!!!


Am avut ocazia sa cunosc pe cineva care a practicat postul si rugaciunea cu succes. Bunica mea tinea post foarte des; pentru ea si pentru noi. Adeseori cind ma vedea suparata ma intreba ce probleme am si la despartire venea promisiunea." Am sa ma rog si am sa postesc pentru tine". Promisiunile ei erau…scumpe ca aurul si viata noastra a fost totdeauna mai buna pentruca ea a postit si s-a rugat pentru noi.
Pe vremea aia nu prea posteam…ca postea buna pentru mine. De 11 ani insa ea s-a dus…si a venit rindul nostru sa postim. Fiica mea mi-a trimis un link de dimineata ; un link despre post. L-am tradus pentru noi toti. Sint absolut sigura ca si altii au probleme nu numai noi. Incercati si vedeti ce bun este Domnul. El iubeste o inima zdrobita, iubeste pe pacatos si nu dispretuieste pe nimeni care vine la El.
Rugaciunea este un lucru simplu…o discutie cu Tatal Ceresc care doreste sa-ti fie prieten, care a facut totul ca sa stii ca te iubeste. Daca aveti si voi probleme ca si mine …cautati rezolvarea acolo unde se gaseste; nu la oameni care sint si ei neputinciosi, ci la Dumnezeu care stie, vrea si poate.
…Iata articolul tradus mai jos.
…………………………………………..
Ce este postul ? Ce reprezinta postul unui credincios?
Din punct de vedere Biblic, postul inseamna abstinenta de la mincare si bautura, somn sau sex si o orientare totala pentru o perioada de timp pentru crestere spirituala. In mod specific noi ne umilim sau ne lipsim de ceva din ceea ce este un beneficiu pentru trupul nostru, ca sa ne ocupam de spiritul nostru si sa ne adincim mai mult in viata noastra de rugaciune.
Postul crestin - ne apropie mai mult de Dumnezeu. Postul nu este un fel de "lucrare" care a fost poruncita de Christos sau ceruta de Scriptura. Cu toate astea nu inseamna ca postul nu este recomandat ca parte din cresterea spirituala. In Faptele Apostolilor citim despre credinciosi care au tinut post inainte de a lua decizii importante in viata lor (Fapte 13:4; si 14:23). Postul si rugaciunea sint adesea grupate impreuna (Luca 2:37:5:33). Prea adesea postul este inteles doar ca o abtinere de la mincare. Scopul postului este insa sa ne luam ochii de la lucrurile acestei lumi si sa ii atintim asupra Lui Dumnezeu. Postul este felul in care demonstram Lui Dumnezeu si chiar noua insine ca sintem seriosi in relatia noastra cu El. Desi in Scriptura postul se refera totdeauna la mincare, sint si alte feluri de a postii. Cind renunti temporar la unele placeri trupesti ca sa te concentrezi in lucrurile placute Lui Dumnezeu, poate fi considerat post. (1 Corinteni 7:1-5). Postul ar trebui limitat la o perioada de timp, in special cind postul este o abstinenta de la mincare.. Perioade prea lungi de abstinenta pot fi daunatoare sanatatii corpului. Practicarea postului nu trebuie facuta ca sa pedepseasca trupul ci sa ne concentram asupra sufletului si sa ne apropiem de Dumnezeu.
Postul nu trebuie folosit ca o metoda de a tine dieta. Postul nu trebuie sa serveasca ca scop …ca sa slabim. Da, toata lumea poate sa tina post. Unii poate nu pot sa se abtina de la mincare (diabeticii in soecial), dar toata lumea ar putea sa renunte temporar la ceva ca sa isi regleze relatia cu Dumnezeu, sa se poata apropia de Dumnezeu. Chiar si numai tinind televizorul stins o vreme poate fi un post de efect.
Este o idee excelenta pentru credinciosi sa posteasca din cind in cind. Postul nu este obligatoriu dar este foarte recomandat. Matei 6:16-18) ne spune cum sa postim. "Cind postiti, sa nu va luati o infatisare posomorita, ca fatarnicii, cari isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata. Ci tu cind postesti, unge-ti capul si spala-ti fata ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau care este in ascuns; si Tatal tau care vede in ascuns, iti va rasplati."
Postul credinciosilor - un stil de viata ca servitor.
Postul crestin este chiar mai mult decit abtinerea se la mincare sau alte lucruri folositoare sau placute trupului. - este o viata de sacrificiu traita pentru Dumnezeu. In Isaia 58 invatam ce insemna un post adevarat. Nu un act unic de umilinta si renuntare in fata Lui Dumnezeu ci o viata de slujire pentru altii. Cum ne spune Isaia, postul incurajeaza umilinta, slabeste lanturile nedreptatii, desface haturile robiei, elibereaza pe cei robiti, hraneste pe cei flaminzi, se ocupa de saraci, si imbraca pe cei goi. Conceptul postului nu este un lucru de o zi este o viata traita cu Dumnezeu pentru beneficiul altora.
"Atunci lumina ta va rasarica zorile,si vindecarea ta va incolti repede; neprihanirea ta iti va merge inainte, si slava Domnului te va insoti. Atunci tu vei chema si Domnul va raspunde, vei striga, si El va zice "Iata-ma"!" (Isaia 58:8-9).
Extras si tradus din articolul de mai jos...
http://www.allaboutgod.com/christian-fasting.htm

6 comments:

cherie said...

Da, asa este, postul inseamna in esenta "abtinere". Este un bun exercitiu de educare a vointei daca ii invatam pe copii asa.
Dar postul ai dreptate, il practica mai mult batranii zicand ca este "sanatos"...

elena marin-alexe said...

As mai putea adauga , ca si pentru silueta sau din motiv de boala, se poate renunta un timp la mancare ,bautura si sex.Postul asa cum ati amintit implica pe langa cele de mai sus si o dedicare a inimii inrugaciune si totala comuniune cu Dumnezeu, prin Duhul Sfant. E ca o contopire a spiritului uman cu Dumnezeirea.
Si credeti-ma ca EL raspunde.

Rodica Botan said...

cherie, postul slabeste vointa si mareste credinta. Noi oamenii ne straduim adeseori sa rezolvam problemele vietii singuri. Si doar cind nu mai avem nici o speranta alergam la Dumnezeu.

Daca Dumnezeu este cine crdem noi ca este, atotputernic si atotstiutor ...oare de ce nu il cautam de la bun inceput?

Rodica Botan said...

Elena...si eu stiu ca El raspunde; in cele mai complicate circumstante cind omeneste nu mai exista raspunsuri...El totusi le are...si le da, daca stim sa le cerem.

cherie said...

M-ai lasat cam nedumerita ! Adica dece slabeste vointa postul? Asta chiar ca nu pricep !

Si pe Dzeu dece nu-l cautam de la inceput? De la care inceput?
Intai trebuie sa stim sa vorbim si apoi sa vorbim, iar Dzeu este cuvantul !

Rodica Botan said...

Vorbeam despre vointa personala...Cind postesc, ce vreau eu, trece pe planul doi si ce vrea El, pe primul plan. De multe ori este o lupta intre ce vreau eu si uneori ce vreau eu nu este tocmai bun...si ce ar trebui sa fac si stiu ca trebuie sa fac dar n-am putere sa imi urmez gindul ala bun. Dar cind tin post parca trupul slabeste si sufletul se intareste si sint mai dispusa sa ascult de cele sufletesti decit cele trupesti.

In ce priveste a doua idee...de multe ori cum apare o problema ma reped sa o rezolv. Daca nu pot eu cer sfatul la cineva...cer ajutor la vreun om. Am intrat de multe ori la incurcatura pentruca ce am incercat eu sa fac si rezolvarea mea n-a fost potrivita, sau sfaturile omenesti nu erau bune si in loc sa-mi rezolv problema, am incurcat-o si mai tare. Dar cind aduci o problema in fata Lui Dumnezeu si il lasi pe El sa o rezolve, rezultatele sint fara nici o indoiala cele mai potrivite. Uneori El nu raspunde imediat...pentruca El stie ca nu este timpul potrivit...si abia mult mai tirziu realizam ca ce a facut El si cum si cind a rezolvat este bine. De aia spun ca ar trebui sa-l cautam pe El mai intii si sa asteptam raspunsul Lui...

Uite. Avraam a avut o promisiune de la Dumnezeu ca ii va da un copil...dar Avram si Sara sotia lui au imbatrinit si pentruca Dumnezeu nu ii trimisese fiul promis, s-au grabit ei sa rezolve problema...si astfel Avraam a avut un copil de la sercitoarea egipteana a lui Sara. Numele lui a fost Ismael.

Pentruca n-au asteptat ca Dumnezeu sa le rezolve problema...pina in ziua de azi urmasii lui Ismael- arabii se lupta cu urmasii lui Isaac- evreii.

Sper ca m-am explicat acuma? Daca nu mai incerc odata. Cuvintul este un instrument puternic. Uneori clarifica, alteori incurca...?!