10 June 2009

NEDREPTATEA...

Sint multe simtaminte cu care ne luptam in fiecare zi. Nu de mult am scris despre minie, si n-am scris eu ca sint mare filozof, dar as vrea sa am control asupra a ceea ce simt, asupra comportamentului meu; si am gasit o carte care se ocupa de minie dintr-un punct de vedere Biblic. De urit n-am urit pe nimeni niciodata. Am urit insa unele lucruri ...e drept; dar n-am urit oamenii. Dar chiar si asa, urind doar unele lucruri, ura pare un sentiment foarte puternic si uneori periculos. Poate tot atit de puternic ca dragostea sau poate chiar mai puternic? Cine stie.

Unii cred ca ura este opusul dragostei. Altii cred ca indiferenta este opusul dragostei. Eu cred ca indiferenta este opusul si al urii si al dragostei. Dar ce am scris pina acuma este doar introducerea la subiectul ce ma preocupa de vreo doua zile incoace.

V-am mai spus ca petrec zilnic aproape doua ore la volan. Timp suficient sa disec pe indelete fiecare gind…fiecare simtamint. Am realizat astazi ca am o doza de anxiety pe care o car cu mine de ani de zile…si ea se produce cind unele ginduri ma viziteaza…ma muncesc…ma framinta…ma obsedeaza chiar.

Nedreptatea…ea este unul din simtamintele care mi-a furat multe momente frumoase, mi-a tulburat de multe ori pacea si continua sa o faca. Parca este un lucru nevinovat…eu sint inocenta…doar e vina altora care mi-au facut o nedreptate, nu?

Inca n-am citit nimic in domeniul asta dar sint sigura ca cineva a exploatat subiectul. Dar m-am tot gindit de una singura…in afara de Domnul Isus, caruia I s-au facut atitea nedreptati…cine altcineva din Biblie a mai trecut prin situatii de nedreptate? Pe drum azi dimineata mi-am amintit de Iov, si de cererea facuta de satana ca sa-l treaca prin incercari. Toate lucrurile care i s-au intimplat lui Iov au fost nedrepte…Nevasta lui i-a spus "blestema pe Dumnezeu si mori". Dar Iov a avut mai multa rabdare…L-a intrebat pe Dumnezeu despre starea de lucruri din viata lui. La un moment dat se analizeaza singur si spune…"daca am facut cuiva o nedreptate" si incearca sa isi aminteasca... si spune ca se va duce inapoi si e gata sa repare orice nedreptate ar fi facut.

Adineauri cind am inceput sa scriu mi-am amintit de David. Copil fiind este luat de la oile tatalui sau si pus in slujba lui Saul care incearca in nenumarate rinduri sa-l omoare…din gelozie. Si David i-a facut numai bine…Nu-i asta nedreptate? David are sansa sa repare nedreptatea la un moment dat cind Dumnezeu i-l da pe Saul pe mina lui. David taie doar din haina imparatului oo bucata ca sa i-o arate si sa-I spuna imparatului…"uite, Dumnezeu mi te-a dat pe mina"…dar nu se atinge de viata lui.

Iosif…in afara faptului ca si-a marturisit visele lui fratilor si parintilor lui…nu face bietul de el nici un rau nimanui. Si totusi este nedrereptatit, vindut ca sclav, apoi pus din nou pe nedrept in inchisoare…nu o zi…nu un an…si intreaga lui tinerete…Cata de poti sa intelegi caile lui Dumnezeu; si de ce lasa asemenea lucruri sa se intimple...

Biblia ne spune ca vom fi nedreptatiti. De cine? Oare mai punem intrebari? Chiar daca ochii nostrii sint atintiti pe unele persoane care ne nedreptatesc, in realitate este diavolul si lucrarea lui. Citeodata imi vine asa sa strig…"oameni buni…nu-i adevarat; nu sinteti drepti…de ce va purtati asa?"
Dar imaginati-va acuma pe Domnul Isus si acuzatiile care I s-au adus. Si ce zice El?... "N-a deschis gura". Iov…ii spune sotiei lui sa taca ca nu stie ce vorbeste. David, se imprieteneste cu fiul dusmanului sau. Si de Iosif nu ni se spune ca s-a vaicarit de nedreptatea lui…ci dimpotriva, cu intelepciune le spune fratilor lui.."Domnul m-a trimis aici pentru un timp ca acesta"…

Oh…dar greu este sa treci peste o nedreptate. Nedreptatea cere rezolvare. Este un lucru neterminat…si pare la un moment dat ca asa o sa ramina pentru totdeauna. Avem in noi un cintar cu care cintarim. Uneori insa nu cintarim drept. Nu avem toate elementele sa cintarim, pentruca este unul singur care are adevarul intreg…si numai El poate face dreptate. De aceea Biblia spune ca "razbunarea este a Domnului". E posibil ca sentimentul nostru de nedreptatiti sa fie neintemeiat. Ne lipseste acel element care ar inlatura confuzia…ar pune lucrurile in adevarata perspectiva…

Noi insa vrem sa ne facem singuri dreptate...Numai ca de cite ori ti-o faci singur nu ajuta la nimic si nu da nici o satisfactie. E ca si cind iti cinti un imn tie personal si toate notele sint false…

Biblia spune ca in lume vom avea necazuri." El n-a promis doar cerul senin, Nici flori pe cale fara pelin." Sa lasi ca Dumnezeu sa-ti rezolve problemele este cel mai intelept lucru…dar cere rabdare, credinta…si ascultare…; multa, multa ascultare...

2 comments:

viorica said...

Imi amintesc eram odata asa de suparata pe fr Popescu .M-am dus acasa m-am rugat si am deschis Biblia sa vad ce imi spune Domnul cu privire la acesta nedreptate .Stii care a fost Cuvintul? Taci inaintea Domnului! Nu trece mult si fr sa vina sa-l iert ca a gresit .De multe ori ni se pare ca o nedreptate este asa de solida ,dar nu este asa nu era ciment ci doar hartie .
,, Ferice de cei ce rabda ispita.Caci dupa ce a fost gasit bun ,va primi cununa vietii...."Iacov 1;12

Rodica Botan said...

Daca avem rabdare ...viorica...

O lectie veche si totusi noua de fiecare data...si un examen pe care il tot dau fara sa am nota de trecere!!!