17 March 2016

SECRETUL UNUI SOMN ODIHNITOR...


O fetita avea un buzunar plin de bomboane. Un baietel avea un buzunar plin de margelute de sticla. S-au hotarit sa faca schimb. Fetita si-a golit buzunarul de bomboane si i le-a dat baietelului. Baiatul a pitit cea mai frumoasa margeluta si i-a dat fetitei restul de margele. Totul s-a terminat cu bine si amindoi pareau bucurosi de schimbul facut. Seara s-au culcat fiecare in patutul lui. Fetita a adormit si a fost cuprinsa de vise frumoase. Baiatul s-a rasucit si s-a perpelit in pat multa vreme. Avea un singur gind care il muncea si nu-l lasa sa doarma… oare… fetita i-a dat toate bomboanele din buzunar sau si-a pastrat vreuna ?

Simpla povestea, nu-i asa? Atit de simpla, incit o putem suprapune ca un sablon peste multe situatii din viata noastra. Ginditi-va doar la persoana aia din casa, din familie, dintre prieteni, dintre colegi…care nu poate sa aiba incredere in nimeni. E atit de preocupata ca cineva o minte, o insala, nu-i spune tot, nu-i da tot… tine ceva ascuns?! De obicei astfel de persoane sunt cele in care nu poti avea incredere. Neincrederea lor depasita in ceilalti oameni - nu vorbesc de un discernamint venit din intelepciune, ci de o obsesie negativa cu privire la toti ceilalti oameni – ea spune mult despre o persoana. Ca si baietelul din poveste, vlaguit de intrebari nascute din propria vinovatie, tot asa acesti oameni sufera cumplit, chinuiti de intrebari izvorite din propriile lor pacate ascunse.

     Sunt multi in jurul nostru care par ingrijorati tot timpul  sa nu fie trasi pe sfoara… si se comporta ca si cum intreaga omenire le-ar fi facut vreun rau… parca le miroase ceva urit-  si poate miroase…dar mirosul vine din interiorul lor. Si… cam atita am avut de zis pe ziua de azi… Domnul sa ne intelepteasca sa stim cum sa traim in lumea asta intrata in putrefactie… si sa putem sa ne odihnim sufletul in curatia propriilor noastre ginduri!

2 comments:

Anonymous said...

Aceasta lectie ar putea fi teza ta de doctorat in pedagogie (https://dexonline.ro/definitie/pedagogie spirituala ! Bine gandita, excelent prezentata.

Rodica Botan said...

Teza de doctorat...hmm...Se prea ...poarta doctoratul pe la voi...
Cindva ma impresiona si poate m-ar fi cucerit gindul - doar ca am fost ocupata cu "ocupatii" mai putin intelectuale. Acuma cind as avea si timp si spatiu...nu ma mai tenteaza ...dar absolut de loc. Prefer sa scriu ce-mi trece prin cap ...si cite-odata ma surprinde si pe mine ce scriu cind citesc a doua oara si incerc sa corectez greselile de scris...