02 March 2016

O LUME NEBUNA...

     Nu vi se pare ca intreaga lume este parca in asteptare? Toti citim cu infrigurare ultimele stiri. Ne gindim uneori ca mai rau de asa... nu se poate; ca prostii mai mari ca cele pe care le auzim astazi nu exista. Si totusi, miine auzim ceva si mai si...
     Copiii familiei Bodnariu si soarta lor - parea sa fie povestea de culme. De atunci am mai auzit ca la o italianca i-au luat copilul din burta - i-au facut cezariana si au lasat-o fara copil... la altii le-au luat copiii ca nu isi faceau temele bine... In Suedia cica partidul tineretului cere sa se legalizeze sexul intre frati incepind de la 15 ani, si de asemenea sexul cu mortii. Si pe cind crezi ca asta este ultima nebunie, apare alta mai mare si mai aproape de tine...
     Si noi asteptam. Nu... nu mai suntem ca acum 30- 40 de ani cind asteptam dupa o vacanta frumoasa, sau o mobila noua, sau o esarfa, sau un pantof nou... nu mai asteptam sa vina Ziua Femeii, sau Craciunul, sau onomastica. Si daca le asteptam, nu mai avem starea aia de bucurie; pentru ca pe undeva, la umbra tuturor gindurilor, stau o neliniste, o nedumerire, o groaza a zilei de miine...
     Oare ce-o mai fi? Oare ce nebun va mai lua conducerea tarii, a lumii, si ce lucruri se vor schimba, si cum ne vor afecta? Ca nu mai suntem siguri de nimic. Traind in secolul vitezei, lucrurile si schimbarile vin si pleaca cu aceeasi viteza.
     Si nu mai este mult... si sfirsitul este aproape... si simtim asta, desi nu vrem sa recunoastem.
     Simbata trecuta am intrat intr-un salon de unghii. Proprietara este vietnameza. De obicei ma duc acolo ca-s mai ieftini si mai rapizi. Te iau de cum intri si termini repede . In timp ce-mi facea manichiura, o intreb pe manichiurista cine e in poza de pe peretele din dreptul masutei ei de lucru. Stiam ca e budista si poza parea a unui calugar. Imi spune numele - un nume de-al lor si da, recunoaste ca e calugar catolic.
     -A murit... zice ea... dar daca te rogi la el, orice iti rezolva.
     -Dar tu crezi in Dumnezeu? Zic eu... parca ziceai ca esti budista...
     -Da... sunt budista, zice ea... dar cred in omul asta... ca face orice daca te rogi lui...
     -Bine, bine zic eu... dar tu crezi in Dumnezeu?
     -Nu, zice ea. Eu am Dumnezeul meu, Buda, dar cred si in omul asta...
     - Nu inteleg, zic eu... Tu realizezi ca si omul asta cit a trait tot in Dumnezeu a crezut, nu in Buda...?
     Si am dus-o asa pina am lasat-o balta, ca n-am reusit sa ajungem la nicio concluzie. Si m-am tot gindit... unii oameni sunt dispusi sa creada in orice. Oasele unor oameni, tablouri, icoane, cruciulite, idolasi... orice-  numai in Dumnezeul atotputernic, Creatorul cerului si al pamintului nu...
      Si lumea se indreapta catre un sfirsit tragic... si nu avem unde sa ne ascundem, si nu e nimeni sa ne ocroteasca, sa ne protejeze, sa ne vina in ajutor. Dar unii dintre noi mai degraba ne incredem intr-o poza, intr-un om mort, intr-o luminare, intr-un covrig dat de pomana, decit in Mintuitorul lumii.
Nu stiu cum vedeti voi, dar mie mi se pare asa o prostie... si nu vreau sa fac pe nimeni prost. Dar cum sa o numesc pe femeia asta care-mi facea unghiile de exemplu... cum sa explic logica ei?

1 comment:

Anonymous said...

In cazu asta , te sfatuiesc sa accepti logica lui Eminescu , care a zis intr-un vers de poezie : " Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun de le-ntelgi ", este mai bine sa-ti adancesti privirile in Legea Domnului , fiindca este scris : ". Ferice de omul care ..." isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui!
Chiar daca ai dreptate in ceea ce ai spus in articol, fa mai bine dupa gandurile lui Pavel asa cum le-a scris Filipenilor cap.3 de la 8 la 15, care se incheie asa : " Gandul acesta, dar, sa ne insufleteasca pe toti care suntem desavarsiti; si, daca in vreo privinta sunteti de alta parere, Dumnezeu va va lumina si in aceasta privinta."