30 January 2014

LACOMIE SAU...POFTA DE MINCARE?

    M-a intrebat Tusa Marta ce mai citesc. Si a trebuit sa-i spun ca mai nimic. Timpul asta cit stau acasa sa-mi refac mina ar fi un timp minunat sa ma mai cultiv un pic - dar n-am stare sa stau locului si sint ca un leu in cusca. Ba ma doare , ba ma plictisesc, ba n-am pozitie , ba ma bat gindurile sau pur si simplu nu-s multumita cu nimic si nici n-am idee ce m-ar multumi.
     Am inceput totusi sa citesc o carte aparuta recent - scrisa de pastorul Rick Warren si inca doi doctori. Cartea se numeste "Planul lui Daniel", si am sa va spun motivul pentru care am cumparat cartea.
     Pastorul Rick marturiseste ca intr-o zi in care a botezat 827 de persoane s-a pomenit cu un gind nu prea spiritual ...si anume ca ...toata lumea e grasa. El i-a botezat pe toti acesti oameni prin scufundare in apa si a facut el socoteala ca in ziua respectiva a ridicat nici mai mult, nici mai putin de 145.000 de pounts. Am sa traduc acum o portiune din introducerea acestei carti , care poate va va pune si pe voi pe ginduri, asa cum m-a pus si pe mine.
........................................
     "Acel servici de botez a fost o revelatie - ca si cind am fost trezit din somn in privinta problemelor de sanatate din viata mea si din viata membrilor comunitatii bisericii mele. Am inteles ca avem nevoie de schimbari drastice, asa ca m-am apucat sa ma educ in directia sanatatii preventive. Si ceea ce am invatat m-a socat.
-Pentru prima data in istoria omenirii , omenirea sufera in masura egala de malnutritie sau de abuz de mincare.
-Sapte din zece americani sint obezi.
-Diabetul, bolile de inima si alte boli datorate modului de viata ales de omenire omoara mai multi oameni decit bolile infectioase din intreaga lume.
     In duminica ce a urmat am stat in fata bisericii si am facut urmatoarea marturisire:
"Prieteni, am fost un rau administrator al sanatatii mele si un exemplu negativ pentru voi. In timp ce am ajutat pe multi peste tot in lumea asta, noi am ignorat unele probleme pe care le avem aici, acasa la noi.
     Asa ca astazi imi recunosc gresala in mod public, si-mi cer iertare!. Dumnezeu ne cere ca sa avem grija de trupurile noastre pe care ni le-a dat, dar eu pina acuma n-am facut-o. Stiu ca am pus pe mine doar 2 sar 3 pounts in fiecare an dar am fost pastor aici de 30 de ani. Asa ca am de slabit 90 de pounts. Mai vrea careva dintre voi sa devina mai sanatos?"

     Audienta a raspuns prin aplauze. Sincer sa fiu m-am asteptat ca vreo citeva sute dintre ei sa ma insoteasca in batalia asta a mea pentru o viata mai sanatoasa, asa ca am fost coplesit cind mai bine de 12.000 de membrii au semnat ca vor sa participe la planul nostru. Si acuma chiar ca aveam nevoie de un plan. Trebuia sa fie un plan simplu, ieftin, si usor de urmat. Si cum tocmai predicam in ziua respectiva despre Daniel, care a refuzat sa manince mincarea nesanatoasa si intr-un fel l-a concurat pe imparat in privinta unui meniu sanatos si potrivit pentru o dezvoltare fizica armonioasda, am numit acest plan...planul lui Daniel."
....................
Pina aici am citit si pentru cei care stiu istoria lui Daniel - el si cei trei prieteni ai lui s-au hranit doar cu verdeturi, demonstrind ingrijitorului ca hrana aceasta le furnizeaza tot ce au nevoie pentru o crestere si o dezvoltare armonioasa. Imi pot doar imagina cum va urma restul cartii. Am s-o citesc...dar pina atunci m-am dus astazi la cumparaturi si am fost mai cu bagare de seama la ce pun in cos. Ca de mincat trebuie sa mincam si uneori ne otravim noi insine cu tot felul de mincari nepotrivite sau chiar abuzindu-ne si inhalind prea multa mincare. Si lacomia este un pacat...chiar daca noi o alintam si ii zicem mai dragut..."pofta de mincare".

2 comments:

cherie said...

Aplauze pentru toti care ati semnat! Dar sa vedem cati se tin de angajament!
Eu nu pot spune ca sunt prea grasa dar am grija mereu de 2-3 kg pe care ba le pun (iarna)ba le scad (vara) si cede-ma este greu tare !
Si este vorba doar de maxim 3 kg pe care trebuie sa le "controlez" intr-un an de zile ! :)

Rodica Botan said...

Well...tu te mentii...eu am adunat mereu la greutate. Dar auma cu mina asta rupta am cam pieerdut "pofta de mincare" si vad ca ma simt mai bine din ce slabesc. Eu maninc cu si fara treaba: de obosita, de suparata, de bucurie...cu orice ocaze. Si cind ma gindesc ca in tinerete uitam sa maninc...
Problema este nu numai cit mincam dar si ce mincam. Si adevarul fie spus, zvem nevoie sa ne controlam in toate privintele.