11 January 2014

Te-ai hotarit?

     Mi-a ramas o fraza in minte. Una dintre doamnele de la biserica mea - cu care am facut pachete pentru Romania astazi, spunea ca a fost de curind la un retreat si ca a ascultat o predica care a marcat-o foarte mult. Spunea ca predicatorul vorbea despre anul in care am intrat, despre felul cum decurg evenimentele in lume si ca timpul in care Domnul vine este atit de aproape - cit nu ne putem imagina. Si el spunea ca este foarte potrivit ca sa ...ne hotarim ce avem de gind cu viata noastra..."make up our mind", cum zic americanii.
   
Mai spunea ea ca a vorbit cu prietenul nepoatei ei care este student la folozofie si ca l-a intrebat ce credinta are. Baiatul i-a spus ca e catholic, dar nu stia absolut nimic despre religia lui. Luana l-a intrebat atunci daca are habar de ce a venit pe lume...ce scop are pe lumea asta - care-i rostul vietii lui...si ce se va intimpla cu el dupa moarte...unde se va duce? Studentul la filozofie a ramas fara grai la toate intrebarile astea.
     Si m-am gindit ca subiectul asta este pertinent pentru noi toti. Daca ar fi sa fie anul asta ultimul an al vietii noastre...si asta este absolut posibil...nu trebuie neaparat sa vie sfirsitul lumii. Pentru fiecare din noi e suficient sa fie sfirsitul nostru personal...si in conjunctura asta...ce se va intimpla cu noi?
     Daca am aparut pe lumea asta...am fost doar un accident? O gresala? O intimplare fara sens? Sau am fost planuiti de cineva, facuti cu grija intr-un mod unic?! Ce rost are viata noastra? Traim ca plantele de casa si murim ca si ele fara sa lasam nimic in urma? Si daca sufletul paraseste trupul nostru...se duce undeva? N-ar trebui sa ne intereseze aceste intrebari... filozofice?
     E mai bine sa credem in ...nimic? Si daca chiar asta este rezultatul final al cautarilor, nu merita totusi sa facem un efort sa stim exact daca in final ne intereseaza viata sau ce-i dincolo de ea? Nu cred ca exista vre-un moment mai bun de facut aceasta scurta dar importanta analiza cit este momentul prezent. Pentru un singur motiv- ca asta este tot ce avem...prezentul. Trecutul este dus si viitorul s-ar putea sa nu ne apartina.
     Asadar... intreb si eu pe cei care citesc ce am scris aici... te-ai hotarit cu privire la viata vesnica, la eternitate? Ca daca mori si nu e nimic dincolo, nu cistigi nimic ca ai avut dreptate... dar daca nu ai avut dreptate si exista eternitate... ai sa pierzi totul. Si mai intreb inca o data ...esti hotarit in ceea ce crezi?

No comments: