20 January 2014

LA CEASUL DURERII...

     Ce este durerea... sint atitea feluri de durere si cred ca tot atitea definitii... M-am dus la wikipedia sa vad ce zic invatatii, specialistii in cuvinte. Wow... cit zic! As copia de acolo macar portiuni, dar scriu cu mina stinga si inca sint... incepatoare. Ma rezum la cit scriu si la ce pot face.
     Dar sa revin la gindurile mele despre durere. Este tot atit de personala cit este personalitatea noastra insasi. Cind te duci la doctor si zici ca te doare ceva, te intreaba cit te doare pe o scara de la 1 la 10. Dar nu este o scara universal, ci este propria ta masuratoare, cu propriile tale unitati de masura.
     Durerea asta trebuie sa fie mai mult decit simtim noi - sau nu simtim. Unii ii spun acestei nesimtiri... toleranta la durere. Probabil forma corecta politic...
     Cum nu prea inteleg mare lucru despre durere, nu vin sa va dau lectii... adun doar ginduri despre acest subiect enorm. Mai cred ca durerea este ceva strict pentru noi oamenii care locuim pe pamint. Biblia ne spune ca in cer nu vor mai fi lacrimi si dureri. Dumnezeu foloseste durerea... asta este sigur- si nu L-a crutat nici pe Domnul Isus - ba dimpotriva, i-a dat o doza imposibil de purtat de omul obisnuit. Trebuie deci sa intelegem ca durerea este foarte importanta.
     Mai stiu ca din punct de vedere fizic exista o limita a durerii peste care creierul nu trece. Cind durerea ajunge la limita respective, creierul opreste transmisia.
      Mai stiu ca noi, oamenii, ne temem de durere si incercam sa o ocolim cu orice pret. Unii oameni ca sa scape de durerea fizica au facut acte pe care nu le-ar fi infaptuit in conditii obisnuite. Si-au pirit fratii, rudele, copiii, parintii... de pilda.
     Dumnezeu, care stie cind cade un fir de par din capul nostrum, stie cind sintem in dureri. Aurul prin foc se curateste... si poate ce i se intimpla aurului in foc seamana cu ce ni se intimpla si noua. Unele lucruri sint asa de imbibate in noi, ca am devenit un fel de aliaj intre ceea ce Dumnezeu a pus bun din El Insusi in natura noastra si viciile, si murdariile celui rau - si poate doar prin durere acest aliaj se topeste si putem scoate din noi impuritatile.
     Astea sint gindurile mele despre durere. Si in acest proces... din paharul nostru iese si se varsa ce avem inauntru. Nimic altceva. Ne putem studia singuri analizind ce curge din noi cind sintem clatinati si loviti de dureri. Mai iese cite ceva urit de acolo... mai iese si cite un strop de apa curata... limpede... Dar nu iese decit ce avem inauntru. Si nu stiu daca restul lumii vede - si deseori vede-, dar noi sintem absolut constienti de continut.
...................
     Sint inca in process, dar ma bucur de un aspect. Intrind in operatie in timp ce ma duceau cu patul, m-am rugat scurt si fara emotii. Am putut sa spun calma in sine mea... "Doamne, Te vad dupa operatie: daca nu aici, atunci acolo." Uitindu-ma in urma, chestia asta mi se pare un progres nemaipomenit - comparat cu alte situatii similare din viata mea.
    Nu sint eu Iov, dar cred ca Satana a cerut sa ne cearna pe toti, si ca zilele astea sta foarte ocupat. El a crezut ca-L biruie pe Domnul Isus prin durere. Calculele lui insa au fost gresite. La Iov, tot asa s-a dus si cred ca de-acuma tacticile lui nu mai sint chiar asa de secrete...
     Doua zile de la operatia mea, ginerele meu, care conducea un truck, era in Modesto. S-a imbolnavit atit de rau, incit le-am spus sa vina acasa. Noaptea a trebuit sa chemam salvarea. El este inca la intensive care in Modesto, inca in conditie grava. Ne-am bucurat ieri cind a inceput sa ii recunoasca pe Laura si pe copii. Dar in noaptea aia am auzit ambulantele tot la 5 sau 10 minute. Nepotii mei mi-au spus ca soferul ambulantei zicea ca, la unul din spitalele din oras, salvarile stateau la coada la receptie. Satana este forte ocupat...
    Si ultimul gind despre durere... si despre atacurile Satanei. Cum am zis, scriu asa cum imi vin gindurile. Este 3 si un sfert- noaptea... numai ce mi-am luat si eu calmantele... Dar gindul asta cred ca este mai important decit tot ce am scris pina acuma - pentru ca ne sugereaza o solutie. Cind Domnul Isus a fost ispitit, i-a raspuns Satanei doar cu Cuvintul lui Dumnezeu. Cind a fost batut si era batjocorit, n-a deschis gura... si din ce inteleg eu, la durere devenim vulnerabili si curge din noi tot ...curge din insasi esenta noastra. Sa adunam deci lucruri bune in inima noastra, ca daca iese ceva afara, sa fie bun. Sa nu deschidem gura judecind pe cei care ne lovesc... Domnul Isus n-a deschis gura. Si sa folosim Cuvintul Lui cind sintem ispititi in vreun fel...
     Va zic acuma tuturor... noapte buna! Domnul sa ne aline durerile pe care le purtam!...

5 comments:

Monna said...

Asa cum spunea-i, satan este foarte ocupat.Ocupat sa ne cearna, sa ne loveasca, sa ne zdrobeasca daca poate in picioare. Stiu e dureros, insa noi stim ca Domnul Isus a suferit mult mai mult pentru noi.
Sora mea, oricat de grea e durerea, prin ISUS vom iesi biruitori. Simt cu tine, ma rog pentru tine si Domnul sa te intaresca.
GBU!

Oana said...

Sa-ti fie durerile alinate, Rodica....

DAVID ARDELEAN said...

Rodica ,

Ma rog ca bunul Dumnezeu sa-ti aline durerile si sa te intareasca !O istorioara evreiasca ,spune ca ayunci cind Dumnezeu a facut durerea ,a pus-o pe o piatra , si piatra s-a sfarmat . Apoi a pus-o pe un pom si pomul s-a uscat .La urma a dat-o omului ,si omul a dus-o ! Moise , omul lui Dumnezeu spune in Psalmul 90:10 " Anii vietii noastre se ridica la saptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari, la optzeci de ani; si lucrul cu care se mindreste omul in timpul lor nu este decit TRUDA si DURERE !"
Isaia spune depre Domnul Isus ,ca era: "OM AL DURERII SI OBISNUIT CU SUFERINTA !" Isaia 53:3
Apostolul Pavel ne spune as frumos in Romani 8:28 "De alta parte ,stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu ,si anume ,spre binele celorce sint chemati dupa planul Sau !"
Durerea este pentru acum si pt. aici ! In Apocalipsa 21:4 , citim " El va sterge orce lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tinguire ,nici tipat , NICI DURERE ,pentruca lucrurile dintai au trecut !"

Toata nadejdea in Dumnezeu , frati iubiti !

Marta said...

Un prieten bun care avea cancer se imbarbata sustinind ca singura durerea (suferinta )fara razvratire e un dar pe care il putem face Domnului Isus. Eu stiu ca El sufetintele noastre le-a purtat.... deci sufera durerea alaturi de noi. Te apreciez si stimez de modul cum ai acceptat durerile in viata ta. Esti printre cei tari si mari.Domnul sa fie alaturea de tine si in viitor. Imbratisari calde .

cherie said...

Eu zic ca fac parte din cei care suporta binisor durerea.
Cand doctorul intreaba cum te doare testeaza gradul tau de suportabilitate nu cel general.
De exemplu la dinti unii nu suporta cand dentistul intra cu freza in dinte Eu suport, Chiar la un moment dat dentistul m-a intrebat daca nu ma doare si eu am spus ca este suportabil si el a spus ca data viitoare sa il anunt cand ma doare "suportabil"...
Dar parca mai greu de suportat este durerea psihica, tensiunea psihica... Am si aici un grad de suportabilitate dar... nu stiu ce suport mai bine....
Oricum, roaga-te sa te intareasca Dumnezeu.... Durerea este durere !