31 December 2013

LA MULTI ANI 2014

     Cind somnul ma ocoleste si ginduri negre se abat asupra mea, caut disperata dupa o solutie. Cum sa-mi alung sau sa-mi domesticesc gindurile? Sintem la sfirsit de an si inceput de an nou... si nici nu-mi vine sa stau in vechiul an si nici sa intru in cel nou... (nu ca ar fi posibil sa opresc timpul in loc).
      Ce-a trecut stiu... si n-a fost usor; si ce vine este un necunoscut de care ma tem. Ce ginduri pot sa am? Dar mai ales cum sa-mi calmez gindurile in noaptea asta?
      Noroc cu Psalmii lui David. Fiecare dintre ei specific unei situatii. Intotdeauna gasesc ceva ce mi se potriveste. Daca nu mingaie, atunci cearta, daca nu incurajeaza, atunci sfatuieste. Cum sa nu existe un Psalm tocmai pentru nervii mei zdruncinati si pentru starea mea nehodinita?
    Ma simt omul din Psalmul 39...dar tinjesc sa fiu cel din Psalmul 40. Le pun aici pe amindoua. Poate unii din cei ce citesc au motive sa simta la fel. Va doresc tuturor un An nou cu Domnul nostru Isus. Cu El este izbinda... fara El va fi un an intunecat. Luati-L de mina si tineti-L strins... Vremile sint tulburi...

Psalm 39

1. (Catre mai marele cantaretilor: catre Iedutun. Un psalm al lui David.) Ziceam: "Voi veghea asupra cailor mele, ca sa nu pacatuiesc cu limba; imi voi pune frau gurii, cat va sta cel rau inaintea mea."
2. Am stat mut, in tacere; am tacut, macar ca eram nenorocit; si totusi durerea mea nu era mai putin mare.
3. Imi ardea inima in mine, un foc launtric ma mistuia; si atunci mi-a venit cuvantul pe limba si am zis:
4. "Doamne, spune-mi care este sfarsitul vietii mele, care este masura zilelor mele, ca sa stiu cat de trecator sunt."
5. Iata ca zilele mele sunt cat un lat de mana, si viata mea este ca o nimica inaintea Ta. Da, orice om este doar o suflare, oricat de bine s-ar tine. (Oprire)
6. Da, omul umbla ca o umbra, se framanta degeaba, strange la comori, si nu stie cine le va lua.
7. Acum, Doamne, ce mai pot nadajdui eu? In Tine imi este nadejdea.
8. Izbaveste-ma de toate faradelegile mele! Nu ma face de ocara celui nebun!
9. Stau mut, nu deschid gura, caci Tu lucrezi.
10. Abate-Ti loviturile de la mine! Imi iese sufletul sub loviturile mainii Tale.
11. Tu pedepsesti pe om si-l lovesti pentru faradelegea lui: ii prapadesti, ca molia, ce are el mai scump. Da, orice om este doar o suflare. (Oprire)
12. Asculta-mi rugaciunea, Doamne, si pleaca-Ti urechea la strigatele mele! Nu tacea in fata lacrimilor mele! Caci sunt un strain inaintea Ta, un pribeag, ca toti parintii mei.
13. Abate-Ti privirea de la mine si lasa-ma sa rasuflu, pana nu ma duc si sa nu mai fiu!
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Psalm 40
 

1 (Către mai marele cîntăreţilor. Un psalm al lui David.) Îmi pusesem nădejdea în Domnul, şi El S'a plecat spre mine, mi -a ascultat strigătele.
2 M'a scos din groapa pieirii, din fundul mocirlei; mi -a pus picioarele pe stîncă, şi mi -a întărit paşii.
3 Mi -a pus în gură o cîntare nouă, o laudă pentru Dumnezeul nostru. Mulţi au văzut lucrul acesta, s'au temut, şi s'au încrezut în Domnul.
4 Ferice de omul, care îşi pune încrederea în Domnul, şi care nu se îndreaptă spre cei trufaşi şi mincinoşi!
5 Doamne, Dumnezeule, multe sînt minunile şi planurile Tale pentru mine: nimeni nu se poate asemăna cu Tine. Aş vrea să le vestesc şi să le trîmbiţez, dar numărul lor este prea mare ca să le povestesc.
6 Tu nu doreşti nici jertfă, nici dar de mîncare, ci mi-ai străpuns urechile; nu ceri nici ardere de tot, nici jertfă de ispăşire.
7 Atunci am zis: ,,Iată-mă că vin! -în sulul cărţii este scris despre mine-
8 vreau să fac voia Ta, Dumnezeule! Şi Legea Ta este în fundul inimii mele.
9 Vestesc îndurarea Ta, în adunarea cea mare; iată că nu-mi închid buzele. Tu ştii lucrul acesta, Doamne!
10 Nu ţin în inima mea îndurarea Ta, ci vestesc adevărul tău şi mîntuirea Ta, şi nu ascund bunătatea şi credincioşia Ta în adunarea cea mare.
11 Tu, Doamne, nu-mi vei opri îndurările tale; ci bunătatea şi credincioşia Ta mă vor păzi totdeauna.
12 Căci rele fără număr mă împresoară, m'au ajuns pedepsele pentru nelegiuirile mele; şi nu le mai pot suferi vederea. Sînt mai multe decît perii capului meu, şi mi se moaie inima.
13 Izbăveşte-mă, Doamne! Vino, Doamne, degrabă în ajutorul meu.
14 Să fie ruşinaţi şi înfruntaţi, toţi cei ce vor să-mi ia viaţa! Să dea înapoi şi să roşească de ruşine ceice-mi doresc pierzarea!
15 Să rămînă înlemniţi de ruşinea lor, cei ce-mi zic: ,,Ha! Ha!``
16 Să se bucure şi să se veselească în Tine toţi cei ce Te caută! Ceice iubesc mîntuirea Ta să zică fără încetare: ,,Mărit să fie Domnul!``
17 Eu sînt sărac şi lipsit, dar Domnul Se gîndeşte la mine. Tu eşti ajutorul şi izbăvitorul meu: nu zăbovi, Dumnezeule!

1 comment:

Marta said...

Iti sugerez si Psalmul 20 pentru anul 2014 cu multa dragoste pentru tine din Aiud