22 December 2013

ESTE MOS CRACIUN VINOVAT?

Nu cred ca exista sarbatori mai frumoase ca cele de Craciun…Copil fiind, mi s-a imprimat povestea Craciunului in minte si ea a ramas vie pentru restul vietii. Muzica de Craciun are intotdeauna darul sa ma puna intr-o dispozitie de o sublima fericire…Cerul instelat…steaua minunata, magii, pastorii , ingerii si ieslea…Totul imbinat in culorile reflectate de globurile de pe pomul de Craciun si in caldura patutului de copil, ascultind colindatorii…adormind cu greu din cauza curiozitatii…oare ce o sa-mi aduca Mos Craciun?
Ar trebui sa spun altceva decit realitatea? Si eu, copil fiind, am avut pom de Craciun in casa…si mie mi-a adus Mos Craciun cadouri…

Nu cred ca Mos Craciun este chiar atit de vinovat …asa cum nu cred ca acel curcan pus pe masa de ziua multumirii poarta toate pacatele pentru faptul ca oamenii au uitat ca sarbatoresc "ziua multumirii" si au inceput sa spuna ca sarbatoresc "ziua curcanului".

M-am gindit la ziua de "florii"…asa ii ziceam noi in Romania - aici i se spune "Palm Sunday" . Se sarbatoreste de fapt intrarea Domnului Isus in Ierusalim. Adevaratul eveniment s-a sarbatorit cu crengi de palmier si haine pe care cei ce stateau de o parte si de alta a drumului le asterneau in fata magarusului pe care incalecase Domnul Isus intrind in aceea binecuvintata zi ca un adevarat imparat in cetate. Noi in Romania am zis "floriile" pentruca nu avem palmieri…si sarbatorim acelasi eveniment ca si restul lumii dar ne-am facut traditia noastra speciala si am inlocuit crengile de palmier cu ceva ce se gaseste la noi…

Nu de mult , pe blogul lui Marius Cruceru era un post cu intrebarea asta…ceva in genul…"este gresita traditia?"…

Traditia este felul cum sarbatorim un anume eveniment…si o facem noi cei care sarbatorim, o facem specifica casei noastre, posibilitatilor noastre, gusturilor noastre…dar ea nu trebuie sa inlocuiasca motivul sarbatorii. Aici cred ca am facut noi si continuam sa facem greseli enorme…Am uitat ce anume sarbatorim.

Imaginati-va ca tinem ziua de nastere a cuiva, dar uitam sa-l invitam la sarbatoare…Cam asa se intimpla si cu sarbatorirea Craciunului cu toate traditiile vechi, altele mai noi…ma rog - cit si ce putem - facem o groaza de treburi si am adaugat o incarcatura enorma la pregatirile astea de sarbatoare ca apoi sa uitam adeseori ce anume sarbatorim?!

De ce nuntile foarte costisitoare nu sint cele mai fericite momente totdeauna? Pentruca implica de multe ori un fast si niste pregatiri uriase si fura din ceea ce de fapt este mai important…cei doi si dragostea ce-i leaga.

Am pe undeva si povestea lui Mos Neculai cel adevarat - om bun si cu inima de aur, cunoscut pentru darurile pe care le facea…Fain personaj…Sfint? Daca caracterul bun si darnicia ne-ar putea face sfinti…numai ca unul singur a venit si a trait ca un sfint- Domnul Isus- restul avem si parti bune si mai putin bune. Ca sintem sfiintiti de singele Mielului ce s-a jertfit pentru noi? Da…dar asta e o alta socoteala…"si prin singele Lui" sintem cu adevarat curatiti si ne vom infatisa astfel in fata Lui Dumnezeu…fara pata…
     Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa suficient- cum vad eu ca uneori traditia de sarbatorire inghite pe sarbatorit. Dar acolo vad eu problema. Sintem usor manipulati de imprejurari, situatii…si in general tot ce straluce…Si uitam ca adevaratul Craciun a fost sarac din punct de vedere material dar bogat - dincolo de valorile pe care le putem intelege - din punct de vedere spiritual. Omenirea a primit prin Domnul Isus un dar nemeritat - a primit ceea ce la nivel uman era imposibil de realizat…a primit posibilitatea si mijlocul de a fii recuperati din pacat - prin Isus.
     Una dintre traditiile de care mi-e dor- si care imi bucura Craciunul copilariri si tineretii mele era colindul...Americanii nu au asa ceva si mi-e asa un dor de colinzi si colindatori...Cind ma gindesc la Noaptea de craciun imi reamintesc intotdeauna zapada de la Petrila, si grupul nostru de colindatori pe sub geamurile celor pe care ii colindam...Si cea mai minunata cintare din lume..."O NOAPTE PREASFINTITA..."

No comments: