11 September 2013

Scarpinarea nasului si alte naravuri urite...



“Daca mindria te impinge la fapte de nebunie, si daca ai ginduri rele, pune mina la gura; caci baterea laptelui da smintina, scarpinarea nasului da singe, si stoarcerea miniei da certuri.”

Proverbe 30:32-33

     Sfaturi vechi…de mii de ani; dar tot la fel de actuale ca pe vremea cind Solomon le-a spus prima data fiului sau. Nu cred ca a ascultat nici fiul sau si nici nepotii lui. Nu-i asa ca nici copiii nostrii nu prea asculta? De ce ar face-o? Nici noi n-am prea ascultat…?!
     Lumea intreaga ar fi beneficiat si ar beneficia  DACA si-ar insusi aceste sfaturi intelepte. Si macar daca ne-am invata copiii si nepotii acest vechi cod de comportament – ca sa-l stie si la nevoie sa-l caute si sa-l gaseasca. Din nefericire societatea noastra aplauda orgoliul ( self-esteem) dus la apogeu si se straduie sa nu deranjeze nici pe cei mai micuti si neinstruiti cetateni ai planetei cu sfaturi rezonabile si disciplina potrivita. Copiii acestei planete nu mai stiu ca “dupa fapta vine si rasplata”…adica “ce seamana omul aceea  va si secera ”…adica…fi dragul meu responsabil si suporta consecintele - ca doar asa vei invata ceva din experienta proprie daca dintr-a altora nu vrei.
     Nu…n-am nimic personal de anuntat sau lamentat. Trag doar de niste concluzii uitindu-ma in jur. Si versetul asta m-a pus pe ginduri, si m-am gindit sa va ispitesc si pe voi…

No comments: