29 March 2016

DUSMANII DIN NOI...


     Dusman! Cred ca este un cuvint de origine turca. L-am auzit adesea in filmele turcesti. Suna dur…suna greu… Si cind il spui, te gindesti cu precizie la cineva din afara, nu la ceva sau cineva intim, personal… Te gindesti la cineva sau ceva care trebuie tinut la distanta… la cit de mare distanta posibila. Nimeni nu vrea sa aiba un dusman pe-aproape… Si totusi… si totusi, sint citiva dusmani pe care intentionat, si de buna voie, si la propria noastra alegere, ii tinem cit se poate de aproape de noi - ba ii tinem chiar in noi. Si dusmanii astia sint si puternici pe deasupra… si periculosi…
     Nu-i asa ca v-am trezit curiozitatea? Oare care este dusmanul asta atit de siret, ca se poate apropia de noi atit de mult si tinem de el asa de indeaproape… Care? OK... am sa va spun... Ce ziceti de... mindrie?
Mai sint si alti dusmani; ura, lenea, egoismul, lacomia... dar mindria pare a fi pe primul loc.
   
Ieri incercam sa traduc niste citate, si unul dintre ele m-a lasat... pe ginduri. Apoi am ascultat in drum spre casa niste intrebari si raspunsuri dintr-o emisiune, si din nou am fost impinsa spre gindul de mai sus... si anume acela ca ne ferim de atitia dusmani, dar pe unii ii hranim, si ii mingaiem, si ii rasfatam, si ii tinem atit de aproape... Si in special mindria... dusmanul asta falos este ca un cameleon - are parca multiple personalitati... si unele dintre ele par atit de inocente.  De pilda... ce poate fi mai nevinovat decit sa faci fapte bune? Este chiar recomandat si de... elogiat, nu? Si niciodata cind elogiem faptele bune ale cuiva nu ne gindim ca o sa facem pe cineva sa pacatuiasca, fiindca aratam apreciere fata de el... Doar este adevarat ce spunem!
     Pe copii sau cei cu temperament copilaros ii elogiezi ca sa-i stirnesti si sa-i stimulezi sa continue sa faca acel lucru bun, pozitiv... pentru care ti-ai aratat admiratia. Poate fi cel mai bine intentionat lucru de pe lume... dar poate ajunge si motiv si suport pentru nasterea si cresterea unuia dintre cei mai sireti dusmani existenti ai omului. Mindria... Este greu de imaginat in ce spatiu inofensiv, inocent, pozitiv se poate naste acest dusman cumplit... Dar daca ne gindim ca pacatul asta s-a nascut in cer, in cel mai curat loc posibil... in apropierea lui Dumnezeu... abia atunci intelegem cit este de periculos si cit de mult trebuie sa veghem.
     Lucifer este un exemplu clasic. Inainte de a fi diavol, a fost... Lucifer. A stralucit de talente si probabil fapte vrednice de talentele lui. A existat in toata frumusetea lui in locurile inalte... Pacatul asta de fapt nici nu prea exista in locuri joase si saracacioase . Mindriei nu-i place modestia... asta in mod sigur. Mindria nu prea stie nici de multumire... ca ea vrea mereu mai mult si mai bine, si mai inalt si mai apreciat... nu se poate multumi niciodata cu prezentul...
     Si acuma va spun sincer ca nu ma gindesc la sau despre mindria nimanui decit la mindria mea proprie. Gasesc motive sa-i fac loc acestui sentiment in cele mai ciudate situatii... si chiar si atunci cind nu prea merit nimic... dar cumva reusesc sa ma strimtorez si sa-i fac loc mindriei pe bancuta pe care stau. Imi... place compania ei. Modestia ma face de ris si ma face invizibila... Mindria e mai galagioasa si aduna admiratori... linga ea te distrezi un pic si te simti bine. Cel putin pe moment. Si doar asta vrem cu totii, nu-i asa? Sa ne simtim... bine!
     Dar pentru momentul ala de mindrie, scurt si galagios, este posibil sa platesti ca pentru un imprumut luat cu dobinda mare pe termen lung. Si unii dintre noi avem multe imprumuturi de platit... cu dobinda foarte ridicata. Daca am fi fost mai modesti, am fi fost liberi si fara datorii... Exista in popor o vorba inteleapta care zice ca "mindria si prostia se platesc"! Cit adevar!
    S-ar putea scrie atit de mult despre mindrie si ravagiile ce le face ea in sufletul nostru. Unii s-au casatorit cu cineva nepotrivit... din mindrie. Au platit scump mai tirziu. Altii si-au cumparat lucruri prea scumpe pentru cistigul lor - doar ca sa fie in rind cu "lumea"... si platesc dublu pentru cumparatura. Unii s-au asezat pe un scaun mult prea in fata, cind stiau de fapt ca li s-ar potrivi o pozitie mai pe la urma... si au fost atentionati ca trebuie sa se ridice de pe locul respectiv... Si asta nu e inca tot. Unii cred ca viata lor este buna asa cum este, ca faptele lor sint bune, si poate chiar sint - si ca bazati pe faptele lor vor fi invitati la masa Regelui. Si sarmanii de ei, plini de fapte bune, se pot trezi intr-o zi in iad... ca faptele noastre cele mai bune sint ca si cirpele cele mai murdare in fata lui Dumnezeu. O pozitie umila insa, sub crucea Domnului Isus, poate sa-i asigure celui mai mare ticalos intrarea in Eterna Fericire.
     Am scris pentru ca mi-am scris... Precum v-am mai zis, mindria ia atitea forme cite nu ne putem inchipui. O dai la o parte si o arunci afara din casa inimii tale, si vine inapoi sub o alta forma. Ne trebuie atita vigilenta!... Si parca n-am avea dusmani suficienti din afara cu care sa luptam tot timpul, mai avem de analizat si gindurile mintii, si simtamintele inimii, si tot ce intra in inima si in mintea noastra. Sa ne pazim de toti dusmanii... dar mai ales de cei din noi!...
Romani 7:24 
"O, Nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte?"


1 comment:

elena marin-alexe said...

Cu siguranta cel mai mare dusman ...este chiar in mine...
Ajutorul vine de la Domnul!
Pace ;i har, draga mea, Rodica!