24 October 2012

CE-MI MAI TRECE PRIN CAP...10-24-2012


    Traim intr-o lume poluata de informatii. Unele informatii sint bune, altele nefolositoare …Pina si faptul ca trebuie sa sortam aceste informatii ca sa alegem ce-i bun( asa cum ne indeamna Biblia - “cercetati toate lucrurile“ ni se spune) pina si asta este o munca titanica. Ma minunez de multe ori cum Dumnezeu a putut in zece porunci sa alcatuiasca structura - baza unui sistem legal care sa cuprinda in totalitate nevoile omenirii pentru dreptate, armonie, bunastare, dind forma celor mai elementare valori absolute pe care omenirea le are de la coborirea lui Moise de pe Muntele Sinai incoace. Cuvintul Lui este “Da” si “Amin” …si daca l-am urma – chiar daca nu-l intelegem intotdeauna, am avea numai de cistigat.
    Am mai observant ( si nu pentru prima data) un fenomen. Cu cit acumulez mai multe cunostiinte, informatii, cu atit ma aflu mai lipsita de cunostiinte si de informatii. Apar idei noi din ceva vechi - laturi neexploatate ale acelorasi vechi fraze , concepte, porunci…Deunazi am auzit ceva depre zeciuiala care m-a facut din nou sa zimbesc aceluiasi gind…gindul ca aflu din nou ceva nou despre ceva ce am crezut exploatat pina la epuizare.
     Evreii dau zeciuiala. Si nu o dau oricum ci din primele roade. Cind ai zece lei in buzunar sa dai un leu este mai usor decit sa dai 100 cind ai 1000 de lei. Si nu numai aspectul asta. Dar inainte de a face orice…primul lucru este sa iei floarea, caimacul intregului tau venit si sa-l pui deoparte pentru Domnul - asa zice Biblia. Acuma noi traim cu gindul ca-I dam Domnului. Dar daruirea asta este exact asa cum o face un copil care inca nu stie sa vorbeasca si mamica ii cere bomboana care o are in mina si copilul o da doar ca sa o capete inapoi cu laude. Domnul ne incearca inima si ne invata ce este bunatatea…dar ne mai invata si altceva.
     Zeciuiala ar trebui sa ne invete cum sa avem un buget. Luind 10% din tot ce avem si punindu-l deoparte pentru unii dintre noi asta creeaza situatia si nevoia de a planui si organiza banii agonisiti ca sa ne ajunga sa acoperim toate cheltuielile. Asta ne face sa intelegem ca fiecarui department din viata noastra trebuie sa-i alocam o anumita felie din intregul nostru venit. Si ca trebuie sa planuim inainte chiar si pentru situatii de criza – cheltuieli neprevazute.
     In zilele noastre oamenii pot cumpara pe credit (pe datorie)- si unii creeaza un absolut dezastru din finantele lor. Unii cheltuie tot ce au si nu pun nimic deoparte in “camara” pentru mai tirziu, sau pentru o eventuala “iarna”. Ascult la posturi religioase de radio de cind am venit in America si de cind am inceput sa conduc- ascult in masina. La inceput nu intelegeam nimic dar repetam frazele auzite recunoscind cite un cuvint pe ici pe colo si incercind sa gasesc inteles frazelor spune…mai pe urma am inceput sa inteleg si ce se vorbea. Am invatat multe lucruri ascultind la aceste posturi de radio. Nu numai religie dar si chestii necesare vietii de fiecare zi. Atunci am auzit pentru prima data de exemplu ca asa cum dam zeciuiala 10% asa ar trebui sa punem deoparte pentru batrinete( pensie) 10% din venit. Pina atunci nu mi-a trecut prin cap ca va veni o zi cind n-am sa pot sa mai lucrez si cind am sa am aceleasi nevoi daca nu chiar si mai mari din cauza bolii, batrinetii ( medicamente, etc) iar costul vietii creste in fiecare an. Interesant ca oamenii au calculat ca pentru aceasta nevoie trebuie sa punem la o parte tot 10%.
     Atitea probleme cite au oamenii din pricina finantelor-este de speriat. Oamenii o iau razna pe cimpii, unii isi pierd viata si altii sufletul si altii traiesc o viata chinuita pentruca nu se pot organiza sa se limiteze la ceea ce au- nu invata sa se multumeasca cu ceea ce primesc si sa foloseasca venitul lor ca sa le fie suficient.
     Nu stiu précis cum, dar poate ca pentru hrana ar trebui sa punem tot 10% si pentru locuinta si pentru imbracaminte si pentru educatie si pentru binefaceri si mentinerea casei ( apa, gaz, electricitate)…si alte cheltuieli- pentru fiecare department al vietii noastre un procentaj potrivit.  
     Daca exista vreun program din care as vrea sa invat cum sa-mi chivernisesc venitul- as alege intotdeauna un program inspirit si recomandat de Cuvintul Lui. Cuvintul Lui nu da gres niciodata si este acelasi ieri si azi si in veci. Cuvintul Lui a fost valabil in antichitate si este valabil si astazi. El nu este numai un indrumator spiritual dar ne da lumina in umblarea noastra zilnica pe aceasta planeta prafuita. Cuvintul Lui ne invata sa nu fim datori nimanui – pentruca aceea datorie ne va face sclavi …Cuvintul Lui ne da libertate si prosperitate…Gustati si vedeti ce bun este Domnul…  

6 comments:

Ioan said...

Foarte inspirat articolul acesta. am totusi o remarca , cu privire la zeciuiala Biblica . Aceasta ne vorbeste numai si numai despre INCHINARE la Creatorul nostru . El a poruncit sa pastram a zecea parte din venituri si sa o folosim in scopul de a avea mijloacele necesare sa mergem si sa participam la ADUNAREA credinciosilor, ORIUNDE ne cheama Domnul sa ne inchinam Lui , fara sa fim altora povara , dar sa putem face acel lucru cu bucuria DATORIEI IMPLINITE . Daca facem parte la o biserica denominationala locala, se poate prea bine sa nu avem habar ce inseamna adevarata inchinare si sa nu intelegem deloc ce spune Cuvantul lui Dumnezeu despre aceasta DATORIE , deturnand fondurile spre cauze fara nici o RASPLATA ( a anilor mancati de cele patru stadii ale LACUSTEI )http://behaituloilorsiglasulpastorului.wordpress.com/?s=despre+zeciuiala

Rodica Botan said...

Nu stiu daca eu asa inteleg...a zecea parte din venituri se ducea la Templu, nu-i asa? Pentru noi cei rascumparati dintre neamuri ar insemna Biserica- care este Trupul Lui Christos si care este alcatuita din elementele vii- credinciosii care functioneaza in diferite parti ale acestui Trup. Mai cred ca daruirea asta nu-i o Datorie, ci mai degraba un act al dragostei, pentruca orice daruire care nu este facuta cu dragoste nu este primita- si deci nu isi are rostul.
Dupa cite stiu de doua ori pe an daca nu ma insel evreii trebuiau sa se duca la Templu. Nu cred ca din zeciuiala isi plateau calatoria ( asta ca o complectare la ceea ce ati spus despre folosinta zeciuielii "cu scopul mijloacelor necesare sa mergem sa participam la adunarea credinciosilor".
Mai cred ca daca locul unde ne inchinam este locul lacustei...poate ca nu ne inchinam la locul potrivit si trebuie sa schimbam locul. Daca cunoastem Cuvintul lui, atunci vom gasi locul potrivit de inchinare- sau mai degraba nu locul ci FELUL potrivit de inchinare- si anume in DUH si ADEVAR.
Imi amintesc de copiii lui Eli care luau din jertfe ceea ce era pentru Domnul. Dumnezeul nostru este unul viu si atotstiutor- El gaseste solutii si pentru lacuste...
Mai cred ca pe linga zeciuiala care o dam Domnului, trebuie sa facem milostenii si aia este cu totul altceva- est epe desupra zeciuielii.
Dar cum am spus si in titlu...asta"imi trece mie prin cap"...asa gindesc si asa inteleg eu Cuvintul Lui. Si invat mereu...pentruca mereu este ceva nou care trebuie sa adaug..sau sa schimb...

Ioan said...

Nu vei putea sa MANANCI IN CETATILE TALE zeciuiala din graul tau,.... (Deut.12:17)
Sa iei zeciuiala din tot ce-ti va aduce samanta, din ce-ti va aduce ogorul in fiecare an. (Deut.14:22)
Si sa mananci INAINTEA Domnului Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege ca sa-Si aseze Numele acolo, zeciuiala din graul tau, din mustul tau si din untdelemnul tau si intaii nascuti din cireada si turma ta, ca SA TE INVETI sa te temi intotdeauna de Domnul Dumnezeul tau. (Deut.14:23) Poate, cand te va binecuvanta Domnul Dumnezeul tau, drumul va fi prea lung ca sa-ti poti duce zeciuiala acolo, din pricina departarii tale de locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau ca sa-Si puna acolo Numele Lui. (Deut.14:24)
Atunci, sa-ti prefaci zeciuiala in argint, sa strangi argintul acela in mana si sa te duci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau. (Deut.14:25) Dupa ce vei ispravi de luat toata zeciuiala din roadele tale, in ANUL AL TREILEA , anul zeciuielii, s-o dai levitului, strainului, orfanului si vaduvei; si ei sa manance si sa se sature, IN CETATILE TALE (Deut.26:12)


Daca nu crezi ceea ce citesti cu ochii tai in Biblie, inseamana ca ai fost invatata sa crezi mai degraba felul altora de interpretare decat vorbirea Cuvantului lui Dumnezeu , lucrand inca, asa cum ai spus , la turnul cu pricina . Desigur, cei carora le-a fost adresata porunca la inceput,calatoreau pe jos si calare ,nu trebuiau sa plateasca drumul , ci sa aiba ce sa manance si cu ce sa se acomodeze la locul de inchinare , asa cum citim si cum vedem ca fac astazi ortodocsii care merg in pelerinaj la manastiri Daca felul potrivit de inchinare al nostru corespunde intru totul Cuvantului , putem spune ca ne inchinam in adevar si demonstram ca o facem in DUH
Dar cum o vom putea face daca nu intelegem vorbirea Lui ? (Ioan.8:43)
Sunt intru totul de acord cu articolul despre turnul babel si cu ce ai spus despre felul de administrare a banilor , dar " lucrurile duhovnicesti " sunt DE ALTA NATURA si nu le vom pricepe niciodata daca nu iesim din Umbra celor firesti (Col.2:17)
(Evr.10:1)
Lucrurile duhovnicesti ne fac "sa uitam " ce este in urma si sa alergam spre cele desavarsite ( Filipeni 3.9-16)


Ioan said...

tot privitor la zeciuiala, am luat aminte le ce ai spus in articol ..."as alege intotdeauna un program inspirat si recomandat de Cuvintul Lui. Cuvintul Lui nu da gres niciodata si este acelasi ieri si azi si in veci. Cuvintul Lui a fost valabil in antichitate si este valabil si astazi." si (o completare ) cine nu-l crede procedeaza intocmai ca fiii lui Israel cand nu au mai acceptat calauzirea lui Dumnezeu prin PROFET , dorind calauzire omeneasca :Va lua zeciuiala din rodul semintelor si viilor voastre si o va da famenilor si slujitorilor lui. (1Sam.8:15)
Va lua zeciuiala din oile voastre, si voi insiva veti fi slugile lui. (1Sam.8:17)
Oare nu se intampla asa in bisericile traditionale ? Care dintre credinciosii de astazi isi mananca cu bucurie zeciuiala in locul " oriunde vor fi doi sau trei adunati IN NUMELE MEU ( zice Domnul Isus )facand o sarbatoare cu aceasta ocazie ? Ca sa luam numai un aspect al implinirii PORUNCII (2Cron.31:5) pe care MULTI nu o socotesc datorie, si o trec pur si simplu cu vederea neglijand fapta in sine ( bucuria daruirii, care se intoarce spre cel care o face cum bine ai remarcat in articol cu privire la bomboana copilului )

Mihail said...

Vreau sa cred ca referitor la zeciuiala trebuie sa avem in vedere doua etape ale omenirii: legea si HARUL. Cred ca sunteti de acord ca lucreaza diferit.
Nu cred ca atunci cind NADEJDEA MEA E DUMNEZEU, trebuie sa-mi fac probleme cu "ierni" si alte zile aproape negre. Problema simpla ramine a fi: credem sau nu credem ca lucrurile se intimpla tocmai entru ca Dumnezeu sa-si proslaveasca numele.A spus-o Domnul Isus la vremea potrivita.
Referitor la DARUL DE BUNAVOIE care ramine si in HAR, sigur ca da, administrarea lui se face pentru ca biserica este raspunzatoare de vaduve, orfani si saraci nu cum ne place sa credem ca guvernul,Basescu sau Obama.
Sora Rodica, lucrurile biblice au matematica lor, chiar daca Dumnezeu ti-a ingaduit un talent in arta naratiunii.Si ca sa te necajesc pina la capat precum sta bine unui "copil" tare imi plaace sa cred ca cele zece porunci se deosebesc mult, mult de trairea noastra fireasca.Fie ea cit de morala si cit de cuminte vrem noi sa credem.Lepadarea de sine, impune tocmai a nu face greseala pe care am comis-o citeva rinduri mai sus, adica ASA CRED EU, ASTA IMI TRECE PRIN CAP, ADICA EU....
Har si pace sfinta.

Rodica Botan said...

Frate Mihail, doar o singura explicatie. Pentruca n-am nici o educatie in teologie, spun "asta inteleg, asa cred eu, asta imi trece prin cap" asa incit exista loc de corectare daca este necesar. Nu sint o autoritate...sint doar cineva care incearca sa inteleaga Cuvintul si-l raspindeste mai departe in singurul fel in care ma pricep.