17 October 2012

EU SI MEDIUL INCONJURATOR...


Genesa 2:15…”Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in Gradina Edenului, ca sa o lucreze si s-o pazeasca.
    N-am crezut vreodata ca am sa am ceva de bine de spus despre enviromentalisti…dar astazi am inceput sa gindesc un pic altfel. Nu ca as fi de accord cu politica lor- ca sint sigura ca cei care tipa cel mai tare se gindesc la buzunarele lor si nicidecum la batrina Terra – dar la o mai adinca analiza am realizat ca Dumnezeu a poruncit si a stabilit de la inceput ca omul trebuie sa stapineasca pamintul care i-a fost dat, sa-l lucreze si sa-l pazeasca. Eu doar am citit ce scrie…atit!
     Asta vara in vizita in Romania am avut ocazia sa vad citeva aspecte triste ale felului cum omul a uitat cu desavirsire sa isi pazeasca petecul lui de pamint. Ti-e mai mare jalea de unele locuri exceptional de frumoase dar pe care mizeria lasata in urma de excursionistii nostrii moderni a transformat-o. Si astfel un loc pitoresc a ajuns ca un veceu – ca nu gasesc alt cuvint mai potrivit. Si pe unde am trecut- cu citeva exceptii- cam tot asa a fost.
     Imi aduc aminte de Jiul nostru de la Petrila, Petrosani…Cum era apa de cristalina pina ajungea la Preparatia Carbunelui la Petrila si cum de-acolo-n colo pe Defileul Jiului curgea Jiul cu negreala. Sau cum as putea sa uit mizeria din atmosfera in orasul unde am crescut- unde nu puteai sa porti o haina alba ca de cum ieseai din casa de cum se inegrea de funingine.
     Dar grija asta de planeta ar trebui sa se rasfringa si asupra altor aspecte ale vietii. Si noi crestinii ar trebui sa intelegem mai mult decit oricine ca avem o obligatie sa pazim, sa pastram, sa lucram ca sa mentinem acest loc binecuvintat pe care l-am primit de la Dumnezeu spre folosinta. Aseara cei doi candidati ai nostrii erau in “debate”. Se discuta despre arme – vesnica discutie – unii vor ca armele sa fie ilegate crezind ca rata crimei va sa scada in acest mod, altii sustin ca dimpotriva, ca sa scada rata crimei, criminalii trebuie pusi in ilegalitate. Ce i-a scapat insa lui Obama a fost faptul ca familia ca celula a societatii a ajuns sa fie tinta atacurilor de tot felul. Si acolo in familie se creste viitoarea generatie care va fi compusa din oameni de nadejde sau criminali si oameni de nimic. Poluarea societatii incepe acolo. Distrugi familia, distrugi societatea insasi - poluezi planeta …
     Poluarea nu este numai sub forma de fum sau gaze sau gunoi . Exista o forma de poluare si mai periculoasa. Pamintul trebuie tinut curat pentru om…dar ce faci cind omul este poluat…cind el devine vicios pentru mediul in care exista? Toate viciile si metehnele noastre ce sint?
     Asa ca dupa socotelile astea, credinciosii ar trebui sa fie si mai preocupati de pamint si lumea asta inconjuratoare…pentru care sintem responsabili in fata celui mai inalt forum…in fata Creatorului.
    Astea sint tot lucruri de gindit…putinul pe care-l putem face fiecare ar face o mare diferenta in lumea in care traim. Poate ca am ajuns momentul cind ar trebui sa facem ceva…sa incepem de undeva. Si unde ar fi un punct mai potrivit de plecare decit de la noi insine…???

2 comments:

Anonymous said...

va rog corectati cuvantul polutie vezi :

http://dexonhttp://dexonline.ro/definitie/poluție

http://dexonhttp://dexonline.ro/definitie/poluare

Rodica Botan said...

Multumesc...uite ca sint si anonimi cumsecade. Mi-ar fo placut sa-ti spui numele ca sa-ti multumesc in persoana...
Cind vorbesti romaneste doar la ocazii...uiti termenii si mai modifici altii, etc.