11 March 2016

DREPTUL LA FERICIRE - UN DREPT CONSTITUTIONAL...

     Intre libertatile si drepturile pe care tara in care traiesc au asigurat-o si au garantat-o cetatenilor ei, este si "dreptul de a cauta dupa fericire". Ca nu este "the right to happyness" (dreptul la fericire), ci... "The right to pursue happyness" (dreptul de a cauta, de a alerga dupa fericire). Se pare ca fericirea a fost preocuparea omului inca din gradina Edenului. Si pentru ca avea de toate, li s-a parut lui Adam si Evei ca un singur lucru le lipseste - tocmai lucrul ala care le-a fost interzis. Si mar-r-r-r-e fericire le-a mai adus fructul oprit!...
     Dar cred ca e in natura noastra omeneasca sa cautam, sa vrem, sa alergam dupa fericire. Romanii o mai au si pe "Fata Morgana" care sa le explice aceasta cautare nereusita... dar din cele mai vechi timpuri pina in zilele noastre, aceasta cautare este o preocupare permanenta a oamenilor din toate neamurile, de toate rangurile sociale, fara deosebire. Generatie dupa generatie... alearga dupa acelasi scop vesnic neimplinit - dar... cu speranta ca el... ultimul om si singurul de pe planeta o sa gaseasca in sfirsit formula, secretul... fericirii.
     Oamenii cauta un scop in viata si majoriatea cred ca scopul este sa-ti gasesti fericirea. Toti suntem fixati pe succes, implinire, situatie, pozitie sociala... Si chestia asta nu-i chiar prostie - din moment ce Solomon, cel mai destept om care s-a nascut pe pamint a fost si el in cautarea fericirii. La resursele lui, omul a avut tot ce poate un om sa aiba la indemina ca sa guste fericirea. Fiind un om destept, a cautat fericirea in cunoastere... si s-a instruit, si s-a educat, si a cercetat tot ce exista sub soare si ce era la indemina lui pe vremea aceea. Dar fericirea nu era in cunoastere, si nici in educatie. Fiind putred de bogat, a cautat sa-si satisfaca toate dorintele inimii... a cladit case, gradini, s-a inconjurat cu bogatiile lumii acesteia - dar fara sa gaseasca fericirea. A incercat fericirea in relatiile pe care le-a avut cu cele peste 1000 de femei... si nici acolo n-a gasit ce cauta. Si-a inveselit inima cu vin si urechea cu muzica si s-a imbracat in aur si purpura - dar fericirea l-a ocolit... Concluzia lui este... "totul este o desertaciune si o goana dupa vint". Asa spune in Eclesiastul si e greu sa-l contrazici.
    Dar... vine Domnul Isus si in predica de pe munte ne explica fericirile... Solomon n-a putut sa gaseasca nicio fericire. Domnul Isus insa gaseste mai multe. Si nu tine secret - ni le da pe toate. Nu simt nevoia sa  explic nimic. Am sa scriu doar ce spune Biblia, ca o sa ne explice Cuvintul ce si cum.

  • Cuvântarea de pe munte. - Fericirile.
  • 1 Când a văzut Isus noroadele, S-a suit pe munte; şi după ce a şezut jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El.

  • 2 Apoi a început să vorbească şi să-i înveţe astfel:
  • 3 „Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!

  • 4 Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi!

  • 5 Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul!

  • 6 Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi!

  • 7 Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!

  • 8 Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!

  • 9 Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!
  • 10 Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!

  • 11 Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!

  • 12 Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi.



Pare un moment prielnic acuma sa ne cercetam si sa vedem daca am gasit vreo fericire in viata ce-o traim... si daca inca n-am gasit-o, zic eu s-o cautam. Solomon nu a ascultat predica de pe munte - si a cautat fericirea tot prin locuri unde nu se putea gasi. Sint multi oameni si astazi - si ma includ intre ei - care au cautat fericirea in astfel de locuri. Unii am venit in America tot in cautarea fericirii, desi unora ne place sa spunem ca am cautat libertate religioasa. Oare de ce am fi cautat-o? Biblia nu ne invata sa fugim de prigoane. Dar... toti suntem oameni si toti gresim mai devreme sau mai tirziu. Si cit suntem in viata inca, avem dreptul - mai ales cei din Statele Unite - au dreptul constitutional sa caute dupa fericire. Pai, s-o cautam dragii mei... dar s-o cautam unde se poate gasi!...

8 comments:

Anonymous said...

Foarte bine scris , (no comment) De-ar fi fost sa fii barbat , ziceam : " Bine predicat ! " la multe (articole) ce le-ai postat

Rodica Botan said...

:)

Anonymous said...

N-am intentionat lauda, ci doar o sincera apreciere! Ma surprinde vitalitatea si viziunea clara prin care scrii uneori . https://dexonline.ro/definitie/vitalitate

Rodica Botan said...

Pot sa intreb de ce aceasta surprindere? Pentruca sunt femeie? Sau pentruca nu am studii superioare, sau...poate exista alte motive nestiute de mine?

Anonymous said...

fiindca prin ce scrii arata ca tu esti in Measajul orei, chiar fara sa fii constienta de acest lucru . Ce te-ar putea impiedica sa primesti botezul in Numele Domnului Isus Hristos , singurul Nume prin care Biserica poate primi credinta de rapire, purtand Numele Mirelui , nu titlurile Lui ? Acest indemn este un comentariu si pentru articolul " Esti tu gata ? " Dar ma gandesc totusi ca se poate sa-L fi primit prin botez corect, la inceput de drum.

Rodica Botan said...

Exact! Imi place cum gindesti! E bun inceputul dar sfirsitul este si mai important! Tot din...Biblie...

Anonymous said...

"Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta... (2Cor.13:5)
God bless you,sora Rodica , sa lucram pana mai este lumina !

Rodica Botan said...

amin frate, amin!!!