31 March 2016

MIROASE A... FAMILIE...

   
     Generatie dupa generatie, ne perindam pe fata acestei planete alunecind spre eternitate. Fiecare generatie investind in generatia urmatoare si sperind sa le ofere copiilor si nepotilor o viata mai buna. Dar cele mai bune intentii nu sint suficiente. De multe ori in dorinta de mai mult si mai bine, uitam sa le dam copiilor nostri ce este mai important... timpul nostru.
     Am auzit niste statistici care sint absolut tragice... Se discuta de timpul pe care il petrece un tata cu copiii lui. Mai ales copiii mici nu au sansa sa-l vada pe tata mai mult de citeva minute in fiecare zi... Sa nu mai vorbim de numarul de familii in care tatal lipseste cu desavirsire. Este important pentru baieti sa aiba un model de comportament, si pentru fete sa stie cum ar trebui sa se poarte un barbat - asta la virsta la care se orienteaza in viata catre o familie.
     Starea saraca a familiilor - sarace nu din punct de vedere financiar, ci sarace in relatiile dintre membrii familiilor - le-a dat multor credinciosi de gindit. Se pare ca pina si divortul in familiile crestine este la un procentaj aproape egal cu restul lumii. Un lucru marunt, dar cu o semnificatie uriasa, ar putea fi un inceput fantastic pentru fiecare familie - si acest lucru este simplu si nu chiar un secret... este vechiul obicei - vechea traditie ca membrii unei familii sa ia masa impreuna.
     Multi dintre noi ne putem aminti vechea masa din bucatarie, in jurul careia parinti, si copii, si adeseori bunici ne adunam in fiecare seara sa luam cina... asta in cazul in care am avut norocul sa avem o astfel de familie. Daca nu, am fost poate vreodata gazduiti de o astfel de familie si poate pentru citeva zile am experimentat frumusetea acestui eveniment simplu... Ne amintim discutiile din jurul mesei, ambianta placuta... glumele... noutatile din viata fiecaruia impartasite cu restul familiei... astfel incit legaturile se creeaza si se imbogatesc in fiecare zi. Parintii afla astfel cu ce se ocupa copiii - daca sint intelepti suficient sa ii lase sa vorbeasca... daca le dau spatiul necesar sa se deschida. Nu va amintiti nimic de genul asta?
     Astazi am auzit ceva frumos. Un adolescent ii cere mamei voie sa-l invite pe antrenorul lui de ski acasa la cina. Iesind pe usa, baiatul o anunta ca antrenorul lui este si un fost bucatar. Mama lui ramine blocata cu cafeaua in mina... Nu planuia sa aiba pentru cina decit ceva mincare pe care o pregatise in prealabil si pe care o avea la congelator; avind o zi foarte incarcata, nu avea alta sansa de a pregati ceva proaspat ...
     Seara se apropie si mama este ingrijorata - ca nu vrea sa faca o impresie proasta... se aud insa voci la usa... Fiul ei si antrenorul intra in casa. Dar mare ii fu mirarea acestei mame cind l-a auzit pe antrenor tragind adinc aer in piept si spunind... cu placere...
-Aici miroase a... familie...
     Intrebarea mea este simpla: "Miroase casa voastra a familie?"

4 comments:

Oana said...

nu

Rodica Botan said...

Draga mea Oana...si eu caut mirosurile prin colturi de dulapuri. Am un sfetar de-a lui Buna si o vreme i-a pastrat inca mirosul. S-a dus insa de mult...Ma uit la unele lucrusoare lasate de fetele mele...sau am o rochita a nepotelei mele de cind era de citeva luni...acxuma face 19 ani in curind...mai am doar amintiri. Dar...sa nu uit o prezenta permanenta pe care o simt- a Duhului Sfint...care ne umple si ne sustine si ne mingaie, pina la revenirea Domnului nostru Isus Christos pe norii cerului sa ne ia la El si sa fim Familia Lui...

Oana said...

la mine exista familie, multumesc Domnului pentru ea, dar casa nu miroase a familie...

carmen bogdan said...

Iarna aceasta am tot racit de mai multe ori iar la ultima raceala mi-am pierdut mirosul. Oh e ingrozitor sa nu ai miros! Cred ca de multe ori ne pierdem si "mirosul" in ceea ce privesc relatiile si atunci ne dezorientam complet....m-am intrebat: ce zice Biblia despre mireasma ? si iata ce am gasit:
Multumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poarta totdeauna cu carul Lui de biruinta in Hristos si care raspandeste prin noi, in orice loc, mireasma cunostintei Lui. (2Cor.2:14)
In adevar, noi suntem, inaintea lui Dumnezeu, o mireasma a lui Hristos printre cei ce sunt pe calea mantuirii si printre cei ce sunt pe calea pierzarii: (2Cor.2:15)
pentru acestia, o mireasma de la moarte spre moarte; pentru aceia, o mireasma de la viata spre viata. Si cine este de ajuns pentru aceste lucruri? (2Cor.2:16)
Am de toate si sunt in belsug. Sunt bogat de cand am primit prin Epafrodit ce mi-ati trimis… un miros de buna mireasma, o jertfa bine primita si placuta lui Dumnezeu. (Filip.4:18)
Expresia expresia "de un placut miros Domnului" am gasit-o cu ajutorul "ebiblie.ro" de aproximativ 36 de ori.
In concluzie mirosul e un simt foarte important in relatia pe verticala dar si in relatiile pe orizontala...