07 July 2010

OPRITI-VA! NU VA MAI RUGATI! (Partea a 2-a)

Din "crazy love"
de Francis Chan
tradus Rodica Botan

Hai sa schimbam vitezele si sa ne gindim la detaliile absolut minutioase ale celeilalte parti ale creatiei. Stiati ca un caterpillar (o omida) are 228 separati muschi in cap - numai? O multime daca te gindesti ca e numai o goanga. Un elm (pom) are aproximativ 6 milioane de frunze. Si propria ta inima genereaza suficienta presiune in timp ce pompeaza singele prin corpul tau ca ar putea sa arunce singele la o inaltime de 30 de picioare inaltime (inca n-am incercat acest lucru si nici nu-l recomand).

V-ati gindit vreodata cit este Dumnezeu de divers si de creativ? Nu l-a obligat nimeni sa faca o suta de feluri de banane. Dar le-a facut. N-a fost obligat sa puna 3.000 de specii de pomi pe o suprafata de o mila patrata in jungla Amazona dar …i-a pus. Nici n-a trebuit sa creeze atitea feluri de risete…dar gindeste la felul cum ride fiecare prieten care-l ai - unii parca fluiera, altii parca se ineaca, pe tacute, galagiosi…enervanti…

Dar ce ziceti de plantele care in ciuda gravitatiei duc apa in sus din pamint prin tulpina in frunze? Sau…ati stiut ca paianjenii produc trei feluri de matase? Cind isi construiesc pinzele, creeaza 60 de picioare de matase intr-o singura ora, si in mod simultan produc un ulei special in picioarele lor, ca sa previna lipirea de propria lor pinza pe care o creeaza. (Cei mai multi dintre noi urim paianjenii, dar sa fim seriosi…60 de picioare de fir de matase pe ora – merita ceva respect.). Coralul este atit de sensibil, ca moare daca temperatura apei se schimba cu numai un grad sau doua.

Stiati ca atunci cind vi se face pielea ca de gaina, parul din folicule te ajuta de fapt sa-ti pastrezi temperatura oprind caldura sa iasa afara din corp? Sau…ce ziceti de faptul ca plantele absorb bioxidul de carbon (care este daunator pentru noi) si produc oxigen (de care avem nevoie sa supravietuim)? Sint sigur ca stiti aceste lucrui, dar v-ati minunat vreodata gindindu-va la ele? Si aceste plante care inghit otrava si dau oxigenul care pastreaza viata, au crescut din niste seminte mici, care au fost plantate in pamint. Unele au fost udate, altele nu; dar dupa citeva zile, au razbit la suprafata prin pamint si au iesit afara la soare si la caldura.

Oricare ar fi motivul pentru care Dumnezeu a creat cu diversitate, cu creativitate un univers sofisticat, un pamint, sau corpul nostru omenesc, singurul motiv al tuturor acestor lucruri este ca a creat spre Gloria Lui. Simtul artistic al Lui Dumnezeu se introduce singur, reflectind cine este Dumnezeu si ce reprezinta.

Psalm 19:1-4…”Cerurile spun slava Lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea miinilor Lui. O zi istoriseste alteia acest lucru, o noapte da de stire alteia despre El. Si aceasta fara vorbe , fara cuvinte, al carui sunet sa fie auzit;dar rasunetul lor strabate tot pamintul, si glasul lor merge pina la marginile lumii. In ceruri El a intins un cort soarelui.”

De aceea sintem chemati sa-I slujim Lui. Arta Lui. Lucrarea Miinilor Lui si Creatia Sa toate sint ecoul acestui adevar- ca El este glorios. Nu este nimeni ca El. El este Regele regilor, El este Inceputul si Sfirsitul. Cel ce a fost, este si va fi. Stiu ca ati mai auzit aceste lucruri inainte, dar n-as vrea sa le mai uitati.

Citeodata mi-e greu sa inteleg cum sa raspund corespunzator magnitudinii Lui Dumnezeu intr-o lume care il ignora pe Dumnezeu sau abia il tolereaza. Dar ascultati-ma…Dumnezeu n-o sa accepte toleranta noastra. Instructiunile Lui sint sa ne prosternem si sa ne temem de El. Merita sa meditam la tot ce am amintit mai inainte…Merita…

2 comments:

doina said...

Am citit ca Dumnezeu a folosit un tipar pentru a ma crea pe mine ,iar apoi l-a aruncat,asa ca nu mai este o persoana care sa fie la fel ca mine..
Este impresionant!!!!

doina said...

Am citit undeva ca Dumnezeu a folosit un tipar pentru a ma crea pe mine ...
mai apoi a distrus tiparul asa ca nu mai este o persoana la fel ca mine...
Este impresionant!!!!