09 July 2010

CE-MI MAI TRECE PRIN CAP? ...

Am o naveta de aproximativ doua ore pe zi. Bineinteles as prefera sa locuiesc la 5 minute de office. Si bineinteles ca nu este posibil. De fapt nu degeaba aproape fiecare om are sau ar trebui sa aiba masina lui in California - cu exceptia celor din marile orase unde transportul in comun este mai dezvoltat.

Dar, asa cum este destept pentru cei care au lamii sa faca lemonada, tot asa este intelept pentru cei care fac naveta sa o considere parte din viata si sa gaseasca ceva folositor de facut in timpul respectiv. Eu ascult la radio si, o vreme am beneficiat de programele "Focus on the family" care se transmiteau exact la orele cind plecam eu de la lucru. Ma grabeam sa fiu exact la timp sa nu pierd ceva din program…

Imi place sa ascult stirile…desi, cele mai multe stiri sint din cele rele pe care uneori preferi sa-ti astupi urechile sa nu le mai auzi. Ieri vorbeau de bugetul Californiei si de ordinul dat de guvernator sa reduca salariile angajatilor de guvern la minimum - pina cind se stabileste bugetul. (Nu…nu era vorba de salariatii cu pozitii inalte - ci de oamenii din pozitii marunte - de cei de la posta, DMV…si alte oficii de genul asta). Azi ziceau sa le reduca pensiile…Biblia ne invata de cind lumea sa nu ne punem nadejdea in nimic pe care moliile si rugina le pot atinge. Miine poimine o sa ne spuna si ateii ca Biblia este adevarata.

Astazi am auzit ceva interesant. Cind fetele mele erau acasa , eram interesata in tot felul de informatii care sa ma ajute sa le directionez in viata, sa le ajut sa aiba succes in tot ce fac. La un moment dat Debora era angajata in 5 orchestre…pe vremea liceului. Ok…aveti dreptate. Am platit mai tirziu lipsa asta de discernamint. Talentele sau darurile trebuiesc folosite nu exploatate.

Ce am auzit astazi la radio face atita sens… Ziceau ei ca au facut un sondaj sa vada reactia parintilor din diferite tari la urmatorul lucru. Copilul vine acasa cu o nota de 10, una de 7 si una de 4. Intrebarea era …care nota intra in radarul parintelui - unde se vor concentra parintii? La nota de 10 sau cea de 7 sau la nota 4. Raspunsul era …nota 4. Orice parinte vrea ca copilul lui sa aiba succes in viata si nota 4 in convingerea lor trebuie rectificata - de aceea se vor concentra in a-l ajuta pe copilul lor in departamentul unde nu are inclinatii sau talent natural. Pare atit de logic…nu-i asa?

Ei, pina acuma asa as fi raspuns si eu la intrebarea asta. Doar ca azi dimineata crainicul de la radio m-a convins ca n-am gindit bine pentru 55 de ani…Zicea el…si pe buna dreptate ca atunci cind copilul nostru are un talent natural…pe ala trebuie sa-l ajutam sa-l dezvolte. Ca este timp irosit sa pui toata energia si timpul ala pretios in ceva care oricum n-are viitor. Acuma ziceti voi daca nu este adevarat…? Si nu este asa cu cele mai multe lucruri in viata? Dumnezeu iti da un dar, un talent, ceva…si tu umblii tot dupa alti cai verzi pe pereti…si tot altceva vrei…

Poate n-ar fi rau sa revizuim lucrurile pe care le avem si sa facem investitii de timp si energie in domeniul de activitate care ni se potriveste. E valabil si in Biserica unde multi umbla dupa anumite locuri si servicii netinind cont de darurile si talentele primite de la Dumnezeu. Ok…nu esti un vas de cinste…dar esti folositor. Poate nu esti vaza de flori de pe masa ci oala aia afumata in care se face mamaliga. Dar mamaliga este absolut necesara daca vrem sa ne bucuram de vaza de pe masa sau de orice altceva. Dumnezeu ne-a dat tuturora daruri, talente, inclinatii naturale - cu un scop bine definit. El are o viziune a intregului pe cind noi vedem doar in dreptul nostru. Ma gindesc ca fiecare ar trebui sa ne descoperim talentul de slujire si sa lucram la el si cu el…Daca n-ai voce - geaba iei lectii de canto. Daca n-ai gratie si eleganta in miscari - lasa-te de balet.

Doamne inoieste-ne gindirea ca sa acceptam planurile Tale pentru noi si sa o facem cu bucurie…si da-mi intelepciune sa ma uit la ceea ce mi-ai dat si nu la ceea ce-mi lipseste.

6 comments:

cella said...

Gata, m-ai convis ;)) ma las de balet =)).
Mi-a fost dor de tine, stii?

corina said...

Rodica frumos si adevarat.Scurt si la subiect.Sa fi binecuvantata1

Rodica Botan said...

Si eui m-am lasat de..."poante"!!!
:)

Rodica Botan said...

Multumesc Corina...sint...sint binecuvintata, si nu vreau sa uit asta niciodata...Imi numar mereu , mereu binecuvintarile - ca tare-i usor sa cazi pe panta aialalta a nemultumirii...
Multumesc de vizita!!!
:)

cuvintealbastre said...

Foarte frumos :). Uneori insa cu sarguinta, chiar si cauzele care par pierdute pot fi castigate. Eu in clasa a zecea eram pe butuci la matematica insa cu mila si ajutorul Domnului am reusit sa termin facultatea de mate-info de la cluj si un master pe mate. Mare e Domnul si puterea Lui! Daca ne incredem in El si muncim din rasputeri rezultatele apar. :)

rodica said...

N-a facut Dumnezeu dintr-un bilbiit un conucator? Moise...si numai sa ne uitam fiecare la noi ce eram...si ce sintem prin El si cu El...Totul este posibil cu Dumnezeu...