17 October 2016

Verba volant, scripta manent...

    Intelepte vorbe spuse in fata senatului roman... cu scopul sa puna valoare pe cuvintul scris. Mi-am dat seama ca unii folosesc tehnica asta astazi si cu scop invers. Prefera sa iti spuna verbal, ca sa sa nu ai dovezi ca ti s-au dat astfel de indicatii sau ordine si  responsabilitati. In caz ca nu ies bine lucrurile... responsabilitatea iti revine tie.
   Satana este tatal mincinosilor. Stapinul sarlataniilor, al trasului pe sfoara... al lucrurilor necinstite, neclare... El creeaza o viata confuza si nesigura pentru cei care ii folosesc talentele. Te uiti la astfel de oameni si obosesti gindindu-te cit de complicata le este viata.
    Biblia spune ca "da"-ul nostru sa fie da, si "nu" sa fie nu. A existat o vreme cind oamenii au avut cuvint! Si se numea si "de onoare". Ca am si uitat aproape de expresia: "pe cuvintul meu de onoare".
     Mai exista oare oameni care se tin de cuvint? Mai exista oameni care au valori stabile si care nu se indoaie la fiecare adiere de vint? Si... ce fel de oameni suntem noi? Cum ne raportam la realitatea pe care o simtim si o vedem. Adevarul este ca doar Dumnezeu are intregul Adevar. Noi si atunci cind credem ca spunem adevarul putem sa gresim pentru ca vedem cu ochii nostri trupesti si pentru ca avem doar o felie din realitatea cu care ne putem raporta.
     Ma uit la ce se petrece la nivel de guvern si cit de josnici am ajuns cind acesti doi oameni ne reprezinta pe noi ca tara... Bineinteles ca parerile sunt impartite: de unde privim fiecare din noi la situatie. Unora vocabularul si slabiciunile lui Trump le sunt mai gretoase decit faptele doamnei Hillary... Pe unii, minciuna si lacomia ii ofenseaza mai mult, pe altii mai putin. Nu-i asa ca pacatul care ne reprezinta parca pare mai mic? Nu e scandal numai la nivel de guvern si de tara, dar si amaritul meu de blog este asaltat de oameni care ma dojenesc pentru ca am sa votez cu pacatosul care ma ofenseaza mai putin. Si ale carui promisiuni mi se par mai importante .
     De fapt... in realitate, maxima "Verba volant, scripta manent " nu este adevarata. Biblia spune ca vom da seama de tot - dar absolut tot ce ne iese din gura. Mai spune ceva Biblia... o poveste foarte inteleapta. Un tata avea doi fii si i-a trimis undeva cu o treaba. Unul a zis ca merge si nu s-a dus - celalalt a zis ca nu se duce, dar... pina la urma s-a dus. Ce ziceti?
     Da... faptele vorbesc mult mai mult decit vorbele. Doamna Hillary a fost in fruntea tarii de o groaza de ani... 8 ani in Casa Alba si alti ani in pozitii importante. Este pur si simplu imposibil sa arati ca ar fi facut vreo fapta buna. A furat pina si banii care s-au adunat pentru dezastrul din Haiti... Nu are nimic - dar absolut nimic sa arate decit vorbe goale si fapte nemernice. Trump... pe de alta parte am auzit (James Dobson) ca s-a predat Domnului. Nu stiu daca este adevarat - sa dea Domnul asa sa fie. A trait o viata cum majoritatea bogatilor o traiesc - si unii chiar dintre crestinii evanghelici - asa, mai pe ascuns... Da... a avut un vocabular pentru care a trebuit sa isi ceara iertare. N-ar fi fost frumos ca si Hillary sa isi ceara iertare familiilor celor din ambasada Liberiei care au murit din neglijenta, nepasarea sau... chiar intentia ei? Dar nici gind... Mai mare rusinea ce oameni ne stau in fata - sa alegem un conducator. Domnul sa aiba mila de America si de intreaga lume! Sfirsitul nu-i departe si semnele venirii Lui sunt pe tot locul... si noi alegem intre un nemernic si o criminala...
     Va veni o zi cind toti vom da socoteala insa... ca nu numai "scripta" raman... ci si "verba"...
      Dar noi nu ne incredem in oameni, ci in Dumnezeu...
"Laudati pe Domnul, toate neamurile, laudati-L toate popoarele! Caci mare este bunatatea Lui fata de noi  si credinciosia Lui tine in veci. Laudati pe Domnul!" Psalm 117
 

3 comments:

Raul Kling said...

Buna ziua.
Un frate iubit, Livius Ban, care a mai scris cateva carti crestine, mi-a incredintat o culegere de meditatii, cu rugamintea de a le publica intr-un volum. Meditatiile sunt culese de pe Internet.
Fratele, la cei 70 de ani ai lui :), nestiind sa foloseasca computerul, le-a scris de mana si mi-a inmanat manuscrisul, cu cateva sute de pagini, scrise cu multa rabdare.
Doresc sa va cer incuviintarea sa publicam meditatiile preluate de pe siteul dv.
In cazul in care sunteti de acord, va voi trimite un mail cu titlurile acestor meditatii.
Vom mentiona sursa acestora, dar avem nevoie sa ne ajutati cu acceptul dv.
Totodata, va rugam sa ne dati o adresa postala unda va vom trimite doua exemplare din carte, sa va bucurati impreuna cu noi de acest demers prin care se incearca atingerea cat mai multor suflete cu Evanghelia.

Va multumesc,
Raul Kling
raul@proiectultyndale.ro

Rodica Botan said...

Rauk Kung...cererea asta este ca un spam...si se repeta. Am primit-o de citeva ori si am raspund de vreo doua.

Anonymous said...

Intradevar ceva de gandit inaintea alergatorilor ,Dar hai sa fim drepti cu noi insine ,inaintea tuturor oamenilor si nu numai atat ci si inaintea lui Dumnezeu caci stim ca nu este in puterea omului oricare ar fi el ,spun lucrurul acesta cu toata sinceritatea si cinstea pentru om, când umbla sa-si îndrepte pasii spre tinta, fie Clinton fie Trump .De ce sa fim fatarnici si sa nu recunoastem ca noi crestinii am trait inainte si votam pe unul si pe altul, dar rezultatul in totdeauna nu departe de satisfacator. Deaceea ne-am intors cu totii privirile spre Dumnezeu si Acela pe care Dumnezeu a ales pentru noi, spre un Duh de dragoste pentru dreptate ,nepartinire si adevar ce cauta folosul si binele da, al tuturor, inclusiv Regan, Nixon, Cinton, Bush, Trump, votat sau votant . A vota , a face promisiuni care nu depind de noi in mare masura chiar pamantesti fiind, Sa-ti pui increderea in acea persoana, cei om , ar fi in sine o intelegere nerespectata aducand dela sine un ESEC, Failiure de partea celor doi, unul ar invinui pe celalalt de incompetenta. Succesul celor doi ar depinde numai de unirea inteligentei si eforturile colective a celor implicati , esuat si compromis in cazul de azi . De fapt as zice ca alegerile din U.S au fost compromise deja . nu conteza pe cine alegi , rezultatul nu v-a fi altul decat unul trist. Deaceea noi am votat pentru Isus, Hristos Fiul lui Dumnezeu fara sa nedreptatim pe nimeni ! May THE LORD, GOD ALLMYGHTY BLESS YOU ! Noi intotdeauna Il scoatem din ecuatie cand evorba de alegeri. Evidenta pe care n-o putem nega sau ignora caci ne-ar costa enorm , pe cand caindu-ne si urmand intocmai indreptarilor prescrise , aduce o binecuvantare de care nimeni sa poate regreta. În adevăr, când întristarea este după voia lui Dumnezeu, aduce o pocăinţă care duce la mântuire şi de care cineva nu se căieşte niciodată, pe când* întristarea lumii aduce moartea. Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poartă totdeauna cu carul Lui de biruinţă în Hristos şi care răspândeşte prin noi în orice loc mireasma cunoştinţei Lui.

15 În adevăr, noi suntem înaintea lui Dumnezeu o mireasmă a lui Hristos printre cei ce sunt pe calea mântuirii şi printre cei ce sunt pe calea pierzării:
16 pentru aceştia, o mireasmă de la moarte spre moarte; -sa moara impreuna cu ISUS si pentru aceia o mireasmă de la viaţă spre viaţă. -pentru cei ce au inviat in ISUS Cel Viu , la o viata noua- Şi cine este de ajuns pentru aceste lucruri?
17 Căci noi nu stricăm Cuvântul lui Dumnezeu, nici nu dam inapoi ,- macar ca ar fi greu si dureros- cu piciorul intr=un tepus" sa ne pierdem singuri, care nu cunosc nemarginitul potential de mantuire al Harului lui Dumnezeu in Isus Hristos Domnul nostru al tuturor oamenilor !
Da ! Votul nostru , al tuturor este ISUS HRISTOS VIata si nadejdia noastra , in DUMnezeu Amin !