15 October 2016

Nu am timp...

   
     Imi spunea astazi cineva...nu, nu-i bine zis "imi spunea" - mai bine zis ma tortureaza de o vreme sa am grija de sanatatea mea. Si...raspunsul - nu stiu cit de corect, cit de sincer, cit de intelept, cit de real este...ca nu am timp.
     Acuma nu sunt singura care are problema asta. Cred ca daca incep o lista pe blog o sa se inscrie pe lista oamenilor foarte ocupati mai toata lumea care vine pe aici si citeste.
     Nu avem timp...nu mai este timp, sunteti de acord cu mine? Am inteles ca si oamenii de stiinta zic ca nu stiu ce efect, nu stiu ce schimbari s-au intimplat cu pamintul dar ca intr-adevar ziua s-a micit si nu mai este de 24 de ore ci de16 ore si ceva si ca noi inca incercam sa inghesuim in ea tot atitea lucruri cite faceam inainte cind ziua era mai lunga... Sa fie oare adevarat ? Nu stiu...ca nu-s om de stiinta dar totusi stiu ca ceva s-a intimplat ca uite... sunt vesnic obosita si nu-mi ajunge timpul la nimic.
     Biblia zice si ea ca in vremile din urma zilele s-or scurta - dar n-am habar cum si n-am habar daca acuma e acel moment. Ramin totusi stabila la ideea mea ca nu avem timp.
     Care ar fi totusi o pricina logica pentru felul asta aglomerat in care traim? Ar fi oare faptul ca inghesuim in programul nostru zilnic mai mult decit omeneste este posibil, fara sa tinem cont ca suntem fiinte umane, ca obosim, ca avem nevoie de pauze, de hrana, de somn...de relaxare? Si imi amintesc acuma de supararea dintre Maria si Marta. Una a ales sa alerge dupa o mie si una de treburi cica necesare vietii( eu o cred si o inteleg)...cealalta a ales sa stea la picioarele Domnului Isus. Si mie imi vine sa iau apararea celei care alerga sa faca treaba si sa o admir cit e de harnica si celeilalte sa-i spun ca-i lenesa...
      Culmea e ca daca nu implinim tot- dar tot ce avem in plan pe ziua respectiva, atunci ne stresam ...si stresul aduce... boala. Si apoi ne simtim indreptatiti sa aruncam vina pe Dumnezeu ca si Marta..."Doamne nu-Ti pasa ...?" Tot noi!!!...Parca ar fi vina Lui Dumnezeu ca noi ne framintam si ne risipim si ne chinuim dupa atitea lucruri care nu sunt importante. Si ca sa le aflam care-s alea ( lucrusile alea dupa care ne ingrijoram) trebuie doar sa ne uitam un pic in jurul nostru si sa vedem cite lucruri nefolositoare am adunat.
     Si daca am lua aminte macar astazi la raspunsul pe care Domnul i l-a dat Martei care i-a pus intrebarea de mai sus parca in repros...dar la care Domnul Isus I-a raspuns totusi cu dragoste... si i-a dat si solutia daca Marta ar fi vrut sa ia seama la ea.
     -"Marto, Marto, pentru multe lucruri te ingrijorezi si te framinti tu, dar un singur lucru trebuieste. Maria si-a ales partea cea buna care nu i se va lua."
     Cred ca textul asta e mai valabil astazi in secolul XXI decit oricind altcindva in istoria omenirii. Acuma ...sunt sigura si ca suntem destule Marte pe lumea asta...si poate nu-i tirziu sa luam o hotarire...buna! Ca Domnului ii pasa...si ne-a cam spus cum trebuie sa traim si ce este important si ce nu. Mai ramine sa alegem noi ...partea cea buna. Amin?

2 comments:

Zsolt said...

Totusi, printre multele tale activitati ai avut timp sa ne scrii aceste ganduri pentru care iti multumim foarte foarte mult. Iar noi ne-am facut timp si ne-am adunat toata rabdarea sa o citim :)
Sa ai o zi mult binecuvantata, draga sora Rodica.

Rodica Botan said...

Multumiri pentru cuvintele frumoase. Nu am nimic ce sa nu fi primit. Chiar si gindurile bune si timpul cit le-am scris. Ca am si de alea rele suficiente e drept. Pentru alea se gaseste parca mai mult timp...