28 June 2014

CU PASIUNE...

     
     Am cazut iara pe ginduri. Cred ca este o boala. Aud cite ceva si, de la o fraza scurta, ma trezesc ca-mi storc creierii cu tot felul de intrebari - e ca si cind mi s-ar fi dat o ecuatie sa rezolv. Ecuatia zilei pentru mine este... de ce se degradeaza din punct de vedere moral lumea in care traim ...si mai ales cu asa o viteza? Parca ieri am emigrat in tara asta binecuvintata pentru cite motive bune si sanatoase aveam atunci, si parca vad cum tara asta buna se transforma in Romania pe care am parasit-o acum 30 de ani! Si ma uit in jur, la oamenii cu care lucrez de pilda, si ei sint la fel de alarmati si de contrariati de ce se intimpla in jurul lor.
      De vina par a fi guvernul si conducatorii; doar ca si pe aia tot noi i-am ales. Sau chiar noi i-am ales? Unii credinciosi nu se amesteca in politica - zic ei ca e o meserie murdara si au dreptate (in privinta meseriei). Dar si curatarea veceurilor este o treaba murdara, si tot o facem fiecare din necesitate si de cite ori este nevoie, nu? Eu asa zic... Apoi, am fost trimisi in lume, si ar trebui sa ne imprastiem printre oameni... Biblia zice ca noi, credinciosii, trebuie sa fim sarea pamintului. Pai unii stau claie peste gramada si nu se duc nicaieri - si s-au transformat in ...saramura. Sau ne-am pierdut gustul... si putem sa ne imprastiem printre oameni ...dar nu sintem buni decit de calcat in picioare?!
      Cei cu mai multa intelepciune spun ca nu trebuie sa tintim la posturile inalte ale societatii, ci sa ne ocupam de toate ramurile vietii sociale, sa fim pretutindeni. Si cred ca au dreptate. Te uiti la citiva gay si lesbiene care s-au amestecat peste tot in viata sociala si citeva voci acuma zbiara cu aroganta de pe platformele sociale unde sint - si fac atita galagie, de ai zice ca ei sint majoritatea. Majoritatea cetatenilor in tara asta vor sa pastreze casatoria ca fiind un act intre o femeie si un barbat, si cei citiva care sint de alta parere ajung sa puna in pericol legile si rinduielile tarii. Cum asa? Si de ce au ajuns atit de departe? Pentru ca sint pasionati de ceea ce fac.
      Si gindindu-ma asa, mi-am adus aminte de versetul in care spune sa nu fim caldicei... ca Dumnezeu nu-i iubeste pe cei care sint doar caldicei, ca ii varsa din gura Lui. M-am gindit ca asta este si motivul pentru care lumea e pe dos. Nu avem pasiune in credinta noastra. Credinciosii cumsecade s-au retras din toate functiile sociale si s-au lenevit. Ne-am facut traditii si obiceiuri pe care le urmam cu strictete... si am uitat sa ne suflecam minecile si sa facem ceva treaba. Banuiesc de pilda ca Samaritenul milostiv a fost unul cu miinile suflecate... Ma uit la minecile mele... ordonate si calcate...
     Nu... nu am rezolvat ecuatia. Cred ca ecuatia asta doar Dumnezeu o poate rezolva si ...ziua aceea este aproape. Dar m-am gindit ca n-ar fi rau sa ne mai gindim un pic la sare si la rostul ei. La faptul ca avem o misiune precisa in lumea asta, si misiunea noastra este sa dam gust. Acolo unde sintem, in fiecare zi... si sa fim fierbinti, nu caldicei... sa fim pasionati de lucrarea care ne-a fost incredintata.
 

2 comments:

Stoh said...

Cu pasiune = cu suflet, daca pui ura in tot ce faci sa inteleg ca sufletul meu e plin de ura oare?
Zic si eu, asa ca fapt divers...

Rodica Botan said...

Pai Stoh, tu ce zici? Daca intr-un pahar ai verde de paris, si cumva , cineva se loveste de tine si curge din paharul tau...ce iasa afara? Limonada?