26 June 2014

CU TOATA SMERENIA...



Efeseni 4:2… ”cu toata smerenia si blindetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste…”
……………………………….
     Rautatea, egoismul, lacomia, gelozia… urite indeletniciri! Nimeni nu este scos din societate sau aruncat in temnita din cauza acestor pacate, decit in cazuri extreme, cind acestea duc la crime mai mari impotriva societatii.
     Cunoasteti oameni afectati de asemenea metehne? Ei exista pretutindeni, si la unii gelozia si rautatea sint atit de evidente, ca le strica chipul si ii schimonoseste. Cu virsta, aproape ca vezi pe chipurile oamenilor aceste pacate devenite vicii -  atit de mult iese la suprafata ceea ce i-a consumat o viata intreaga. Am vazut batrini frumosi si – bunatatea era adinc intiparita in ridurile fetei, si am vazut tineri si batrini uriti si schimonositi de ura, rautate, lacomie, gelozie…
     Este chiar usor sa-i identificam pe acesti oameni. Oh… cit imi sint de antipatici! Ce urit arata lacomia, gelozia, rautatea lor… Te determina pur si simplu sa-i ocolesti si sa stai departe de ei . Avea buna mea o vorba faina… zicea ea ca “nici apa sa n-o scoti din acelasi loc cu ei”, adica de la aceeasi fintina…
     Dar pe cind cautam cuvinte potrivite sa-mi arat dispretul pentru acesti oameni uriti …am trecut pe linga o oglinda. De la distanta… hmmm… nu arat rau. M-am apropiat un pic mai mult ca am vazut ca s-au asezat pe fata mea citeva liniute… ok… sint riduri in toata regula. Ce credeti? Parca da sa semene cu exact infatisarile de care vorbeam atit de iritata. Si la o analiza mai sincera si mai adinca, nu mi-a fost greu sa recunosc in mine si gelozia, si lacomia, si ura… in cantitati mai mari sau mai mici, dar ele exista si, lasate in seama lor, pot sa dospeasca, sa creasca, sa se inmulteasca.
     De aceea versetul de mai sus ne aminteste ca trebuie sa ne ingaduim unii pe altii cu blindete si indelunga rabdare si cu toata smerenia. De ce cu smerenie? Pentru ca sintem facuti din acelasi lut si sintem supusi acelorasi slabiciuni. Unii rezistam mai mult, altii mai putin, unii ne corectam mai usor, altii mai greu… Iar ingaduinta in dragoste aduce un element si mai puternic. Pentru ca dragostea uita totul si iarta totul.
     Si sa va spun eu drept si adevarat, de cind mi-am vazut ridurile respective, parca si oamenii din jur sint mai… aratosi!!!

No comments: