13 June 2014

LA CE TE UITI?



“Si Domnul a zis lui Samuel: "Nu te uita la infatisarea si inaltimea staturii lui, caci l-am lepadat. Domnul nu Se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul Se uita la inima.” 1 Samuel 16:7

      Majoritatea stiu cine era omul ale carui infatisare si statura l-au impresionat pe prorocul Samuel atit de mult, incit Dumnezeu a trebuit sa-i explice ca greseste in aprecierile lui. E vorba de Saul, primul imparat a lui Israel, cel care era cu un cap mai inalt decit ceilalti barbati din Israel. Omul plin de calitati fizice …potrivit ca infatisare sa fie admirat si respectat de o natiune intreaga.
     Dar Domnul l-a lepadat in urma neascultarii lui si cu toata infatisarea lui glorioasa ajunge sa isi piarda nu numai imparatia, dar si viata… sa se distruga pe el si sa isi distruga si familia… Aproape ca-ti vine sa spui: Doamne, nu-mi da nici frumusete, nici bogatie daca nu-mi dai modestie si intelepciune sa stiu sa le port! Asta este doar jumatate din invatatura versetului de mai sus. O alta parte este gindul ca judecam prea mult si prea des oamenii dupa aparente. Aia frumosi, si aratosi, si bogati au intotdeauna un loc special in inimile noastre si vrem sa ii facem prieteni si apropiati. Pe cind oamenii mai modesti sint aproape invizibili. Nu-i cautam sau mai mult chiar ii ocolim pe cit posibil. De ce sa ne aglomeram viata cu asemenea relatii?
     Sint absolut sigura ca fiecare din noi am experimentat aceste simptome la ambele capete sau macar la unul dintre ele. Ori ne-am simtit net superiori si i-am ignorat pe unii oameni ori ne-am simtit inferiori si am admirat pe cine nu trebuia. Perspectiva lui Dumnezeu este corecta si aduce chiar un echilibru in relatiile pe care ar trebui sa le avem cu oamenii. Ne invata sa vedem valoarea acolo unde este ea; ne invata sa ne uitam la obiect, nu la materialul cu care este impachetat.
    In lumina celor de mai sus, cercetindu-mi trecutul meu, nu pot sa nu am regrete; si pentru ca am fost superficiala, si pentru ca mi-am lasat inima induplecata de ce-mi vedeau ochii. Ce lectie importanta, si pentru unii invatata mult prea tirziu in viata! Cite decizii gresite de viata pornite de la acest simplu adevar!…

No comments: