02 February 2012

VARZA MURATA...

 (multumiri Virginiei Brasov pentru informatiile culese )

Noi, romanii, consumam varza murata mai mult iarna, de sarbatori,  pentru sarmale, ca salata langa o friptura mai grasa sau calita, cu  ceva afumatura.

Varza murata este un aliment dar si un medicament minune despre care  se spune ca in Evul Mediu ar fi salvat mii de vieti. Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se stie ca  varza murata este un foarte bun antianemic, diuretic si revitalizant.
 Varza murata este bogata in vitamina C, chiar mai bogata  decat varza  cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea  sistemului  imunitar al organismului.

Este singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste  vitamina  B12 din belsug dar si minerale ca magneziu, acid folic,  potasiu, fier,  iod. Datorita continutului sau de vitamina B12, varza murata  incetineste
procesul de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si  impiedica pierderile de memorie.

Studiile cercetatorilor arata ca varza murata este un  inhibator al cancerului. In timpul fermentatiei, produce o substanta  numita isotiocianat care previne raspandirea cancerului in  organism. S-a dovedit de asemenea, ca este un leac impotriva gripei  aviare.

Varza murata alina durerile de stomac si ii ajuta pe cei  care au  probleme cu constipatia, contribuind la reglarea  digestiei. Pentru ca are fier in compozitie, varza murata este  recomandata celor  care sufera de anemie dar si persoanelor care au stari  depresive.

Deoarece contine putine calorii - 20 de calorii la suta de  grame -  poate fi consumata cu incredere in curele de slabire  deoarece  inlesneste arderea grasimilor.

Pe langa faptul ca in organism actioneaza exact ca o perie  aspra la curatarea si  eliminarea toxinelor, varza murata mai este  cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.

Moarea - zeama de varza acra - se recomanda pentru  detoxifierea organismului, mai ales dupa sarbatori, cate doua, trei  pahare in  fiecare zi. Si ca sa incheiem intr-o nota optimista dar si cu indemnul  de a nu  ignora butoiul cu varza murata, chiar daca nu miroase prea  placut, se  spune ca undeva, intr-un spital, era un bolnav de cancer  caruia  medicul de salon nu-i mai dadea zile multe.  La vizita 
zilnica nici nu se mai oprea la patul lui. Dadea  a lehamite din mana, spunand "moare!" si trecea mai departe.

Cunoscand verdictul medicului, familia a venit si l-a luat  ca sa moara  acasa. Mai mult din obisnuinta dar si ca incurajare,  medicul i-a  recomandat sa vina la control peste 6 luni desi stia ca va  muri.  Dar surpriza! Exact la 6 luni, medicul se trezeste in  cabinet cu cel  pe care deja il credea mort. L-a intrebat cum, ce a facut  de inca mai este in viata si arata asa de bine la care fostul muribund  ii  raspunde:
 - Pai, de cate ori treceati pe langa patul meu, spuneati  "moare" si eu, acasa, am baut doua butoaie de moare.

Varza murata, leac popular. E modesta,  ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a  salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in  descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de  natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca se  numara  printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook?

Stiai ca  odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente remedii  pentru vindecarea scorbutului?
Stiai ca oamenii de stiinta  au  constatat ca persoanele care o consuma sunt mai putin  expuse  imbolnavirii de cancer? Varza murata este, da, un aliment minune. Cu  toate ca ne amintim de ea doar ocazional, varza murata se bucura de  anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate.

Varza murata este extrem de bogata in vitamina C (mai  bogata chiar  decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce  ofera  protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la  fortifierea  sistemului
imunitar al organismului.

Varza  murata este  cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu impotriva anemiei.  In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine esentiale pentru  functionarea optima a organismului: vitamine din complexul
B si  minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.

Numai 100 g  de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de  vitamina C  recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de  hemoroizi.

De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in  curele de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100  grame ) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata  arderea  grasimilor. In timpul procesului de fermentatie, se  formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv  curatandu-l de bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea  organismului. Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor  din organism,  varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de  stabilizare a  tensiunii arteriale.

Recent, nutritionistii  secolului XX  apreciaza varza murata drept un puternic aliment afrodisiac  pentru barbati, ducand la cresterea potentei masculine. 
Conform  unui alt  studiu recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori  pe saptamana  prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer la  san.

Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra,  iar pentru prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu  caldura de  catre specialisti.

Gratie continutului sau de vitamina B12,  varza  murata incetineste procesul de imbatranire, protejand  sistemul nervos  si impiedicand pierderile de memorie.

.................
Si de la mine cetire...eu as minca varza murata doar pentruca imi place...cu cartofi copti in ler...la Buna mea in Fabrica ( numele cartierului unde locuia) ...Ce amintiri mai am...

2 comments:

Cornel Bucur said...

Ati vrut sa spuneti "Ler"...

elena marin-alexe said...

Multumesc Rodica!. Interesanta legumă,varza, trece nebagată în seama prin alimentaţia noastră.