06 February 2012

PUTERI NEBANUITE IN CIRCUMSTANTE GREU DE INCHIPUIT (partea a treia)

     A urmat sa ia avionul si sa mearga sa-l vada pe fiul ei, adus in lanturi si cu fata zdrobita. Si visele pe care si le facuse pentru fiul ei erau si ele bucati...Carol fusese ingrijorata ca dupa toate cite s-au intimplat nu cumva sa-i treaca prin cap fiului ei sa se sinucida...Dar James i-a povestit ca dupa bataia care o primise a fost mutat intr-o alta parte a inchisorii, unde era un grup de detinuti care se intorsesera la Domnul in inchisoare...si ca acestia l-au tratat cu bunatate si dragoste . L-au spalat, i-au oblojit ranile, si-au pus miinile peste el si s-au rugat.Carol a fost mingaiata de acest gind - ca Christos patrunde si acolo in inchisoare.
     Au urmat doi ani si jumatate de hartuiala prin curtile de judecatorie. Traia cu speranta in inima ei ca James va fi cumva chitat sau macar va primi o sentinta mai putin aspra  - dat fiind faptul ca era la prima lui abatere. In acelasi timp insa i se rupea inima si de familia victimei care suferea din pricina crimei facuta de fiul ei...Nici un moment in discutia pe care a purtat-o aceasta mama nu a incercat sa faca fapta fiului ei sa para mai mica decit era...Mi s-a parut atit de diferit felul in care punea problema, atit de drept...
      Dupa doi ani si jumatate, in fata tuturor, s-a dat in sfirsit sentinta. Inchisoare pe viata - fara drept de apel. Si usa s-a inchis in urma fiului ei pentru totdeauna...cel putin pentru o libertate paminteasca...
....................
     S-ar fi meritat sa o asculte toate mamele...noi care suferim vazindu-ne adesea copiii facind ceva ce nu urmeaza lista de instructiuni pe care le-am dat-o cindva; noi care tremuram de groaza de cite ori lumea isi arunca ghiara ei murdara sa ne minjeasca copiii; noi care am vrea sa-i controlam si dupa ce pleaca de acasa de teama ca ceva rau li se poate intimpla - si am vrea sa-i ferim de durere, de dezamagiri, de dezastru. Inimaginabil cum aceasta femeie i-a dat Domnului in grija pe de-antregul pe fiul ei...departe, intre oameni rai cu suflet negru...intre criminali...si are inca putere sa vorbeasca si sa ne spuna ca si in astfel de situatii Domnul aduce speranta si mingaiere.
     Spunea ea la un moment dat ca s-a gindit la Avraam, care atunci cind Dumnezeu i l-a cerut pe fiul sau Isaac, s-a sculat dis de dimineata ca sa-l duca si sa-l puna pe altar asa cum i s-a spus de Domnul. Spunea ea..."eu as fi intrziat in ziua aia...sa prelungesc perioada cit stau ce el- dar Avraam s-a sculat dis de dimineata sa infaptuiasca ce i s-a spus".
    Povestea se termina trist, dupa felul cum gindim noi. James va raminea in inchisoare pentru restul vietii lui- dar mama lui ne spune ca acolo nu sta degeaba. Acolo predica Evanghelia. Si pentru ca ii intelege pe cei din jur, pentru ca poarta in el durerea si amaraciunea crimei, a pacatului savirsit, are ceva in comun cu detinutii- ii intelege, le poate vorbi despre o libertate pe care inca sufletul lor o poate primi, libertatea pe care o da Christos. Si chiar daca din punct de vedere uman viata lui pare irosita...James are speranta unei vieti eterne - o iertare deplina, data de Eliberatorul nostru, de Mintuitorul nostru.
     Carol vorbeste femeilor de pretutindeni, vorbeste inimilor indurerare a sute si poate zeci de mii de mame care intr-un fel sau altul si-au pierdut copiii fie intr-o boala sau intr-o situatie similara cu a ei...si da o perspectiva noua . Nu totul este pierdut...viata pe pamint este doar o secventa mica dntr-o aventura eterna. Sa nu pierdem perspectiva eternitatii. Sa nu ne lasam doborite de circumstante, sa nu pierdem nadejdea in planul Lui Dumnezeu. Sa continuam sa ne rugam pentru copiii nostri fara sa ne pierdem sperantele. Acolo unde noi nu vedem nici o solutie - acolo Dumnezeu creaza si inventeaza solutii nebanuite...Doar ca noi trebuie sa ne rugam si sa credem ca nici o rugaciune facuta dupa voia Lui nu ramine fara raspuns. Si Voia Lui este ca nici unul dintre noi sa nu piara ci toti sa avem viata vesnica...

3 comments:

Marta said...

Amin

Duhovnicul tau said...

Va apreciez pentru ca abordati aceasta problema a relatiei dintre parinti si copii. M-am delectat si vizitand pitorescul blog "La Botani". Cu privire insa la aceasta postare va rog sa-mi ingaduiti sa fiu radical diferit de dumneavoastra in unele convingeri. Gandurile mele se vor referi la toate trei partile postarii dumneavaostra. Exemplul acestei mame (in tagedia aceasta a vietii ei) nu este intru totul de urmat. Crestinismul si credinta in Dumnezeu uneori cere niste sacrificii (precum mentionati) la fel de mari ca ale lui Avraam. Insa in ce directie? Traim intr-o lume care nu mai stie si nu mai percepe distinctia dintre bine si rau. De multe ori credem ca facem binele si totusi deciziile si actiunile noastre sunt contrare voii lui Dumnezeu. Trecand la povestea acestei vieti (cu constienta ca nu inteleg si nici nu stiu deplin circumstantele):
- A sta langa copilul tau in deciziile gresite pe care le ia, cu gandul ca sa nu il pierzi, nu este biblic, nici sanatos, nici profitabil.
- Eli, marele preot al Israelului, a stat langa fii lui, Hofni si Fineas in nelegiuirea lor si in calcarea grosolana a voii lui Dumnezeu si astfel a atras consecinte grave asupra sa si a fiilor lui.
- Realitatea cruda din istoria noastra este ca desi s-a rugat aceasta mama pentru ca Dumnezeu sa-i dea o sotie fiului ei, NU aceasta era sotia pentru care s-a rugat si nici nu a fost voia lui Dumnezeu s-o aiba pe aceasta femeie de sotie. Cumva, noi credem ca, chiar daca decizia este clar impotriva Cuvantului lui Dumnezeu, lucrurile vor merge bine pana la urma. Dar nu e asa!
- Dumnezeu Tatal, Moise, Domnul Isus, apostolul Pavel, proroocii, toti vorbesc ca a lua de nevasta pe o femeie lasata de barbatul ei (sotul ei fiind in viata) este a intra intr-o viata de preacurvie. Acesta este standardul! Si de la el, ca parinte nu poti face rabat.
(urmeaza partea a II-a datorita restrictiei pt marimea textului)

Duhovnicul tau said...

- Domnul Isus spune odata niste cuvinte extraordinar de socante: "Daca vine cineva a Mine si nu uraste pe tatal sau, pe mama sa, pe nevasta-sa, pe copiii sai, pe fratii sai, pe surorile sale, ba chiar insasi viata sa, nu poate fi ucenicul Meu"...(Luca 14:26-33) Aceasta ce inseamna? Putem intelege aceste cuvinte doar atunci cand citim textele din Deuteronom 13:6-10;33:9, Numeri 25:1-15 si 1Samuel 3:13. Nu le scriu aici pentru a nu lungi prea mult textul. Atunci cand Moab l-a ademenit pe Israel sa cada in pacatul curviei, Fineas stinge mania Domnului."Moise le-a zis judecatorilor lui Israel: Fiecare din voi sa-i ucida pe aceia dintre ai lui care s-au lipit de Baal-Peor."Dumnezeu il lauda pe Fineas pentru ca abate mania lui Dumnezeu (cititi va rog textele). Aceasta mama trebuia sa stea langa Dumnezeu si sa se impotriveasca acestei casatorii chiar cu pretul pierderii relatiei cu fiul ei. A sta langa Dumnezeu si standardele, poruncile, Sale este singura sansa de a putea avea speranta si un sfarsit bun. Adevarata dragoste de parinte pedepseste (vezi Proverbe), mustra, indeamna, spune adevarul si mentine standardul lui Dumnezeu. Adevarata dragoste a acestei mame trebuia sa se impotriveasca trairii in pacat a fiului ei.
- Ingaduind si stand langa fiul ei in aceasta decizie cu grave consecinte l-a vaduvit pe fiul ei de relatia cu ea in libertate, femeia aceea nu s-a ales cu un sot, fiicele ei nu au un tata adoptiv, el a ajuns un criminal.
- Dumnezeu, DA, restaureaza si reface o viata insa consecintele unor alegeri contrare voii lui Dumnezeu raman pentru tot timpul vietii (Vezi pacatuirea lui David si consecintele pe viata) Pretul platit este imens.
- Datorita standardelor lui Dumnezeu atat din VT cat si din NT disciplinarea din biserica, din familie, din societate si disciplinarea lui Dumnezeu sunt foarte de dorit.
- Cunosc si eu un caz similar. Baiatul al carui parinti credinciosi l-au numit (in traducere) “Inima Curata”, implicat in viata bisericii, dirijor de cor, cu mult talent si multe capacitati intelectuale, s-a casatorit cu o femeie divortata cu doi copii si a ajuns plin de vicii (si cu tatuaje) sa traiasca ca un pagan.

Dumnezeu vrea mai presus de orice sa-L ascultam si sa fim de acord ca ce spune El e adevarul, nu ceea ce noi simtim sau credem.
Va multumesc pentru ingaduinta. Cu apreciere,
Daniel Mitrofan