09 March 2020

Calatorie Spirituala...

De Dennis Fisher
Tradus Rodica Botan

Miracolele pe care Dumnezeu le-a performat prin Moise au pus la incurcatura pe multi dintre preotii dumnezeilor lui Faraon. Si cu toate astea, intr-o alta vreme a existat si in Egipt un Faraon care a promovat credinta intr-un singur dumnezeu. Faraonul Akhenaten le-a aratat egiptenilor soarele care rasare si apune si l-a proclamat ca cel mai mare dintre dumnezeii lor- si singurul care da viata pamintului. Simbolul lui pentru Aton, regele soare a fost reprezentat de un singur disc de lumina care emana raze. Aceasta idee a lui Faraon a venit foarte aproape cu ideea singurului Dumnezeu despre care citim in Biblie, chiar daca si regele soare reprezenta tot o idolatrie.

Cind Pavel s-a adresat locuitorilor din Atena, el era indurerat de cit de idolatrii erau oamenii acestui oras. Si cu toate acestea a folosit intelegerea imperfecta a oamenilor despre dumnezei ca sa le arate pe adevaratul Dumnezeu al Scripturii. Despre eforturile lor in a-l gasi pe Dumnezeu, Pavel spune in Faptele Apostolilor 17:24…"Dumnezeu, care a facut lumea si tot ce este in ea, este Domnul cerului si al pamintului, si nu locuieste in temple facute de miini."

In lumea noastra, care a devenit din ce in ce mai pluralista, oamenii din jurul nostru se inchina la o multime de dumnezei. Si cu toate astea calatoria lor spirituala nu ar trebui sa se sfirseasca acolo. Nu stim niciodata cind cineva poate fi adus la adevarata cale si poate obtine adevarata intelepciunea ca sa aleaga pe Adevaratul Dumnezeu. Urmind exemplul lui Pavel, ar trebui sa respectam intelegerea oamenilor despre religia lor tinind cont ca astea sint cunostiintele lor vechi pe care le-au acumulat in trecut; apoi ar trebui sa cautam sa folosim aceasta receptivitate spirituala ca sa-i conducem catre Adevaratul Dumnezeu, cel din Scripturi. Pentruca numai Dumnezeu este vrednic de slujirea noastra. (De citit Faptele Apostolilor 17:22-31)

2 comments:

cherie said...

Aveam si am citit o carte foarte interesant documentată despre faptul că Moise a fost chiar acel faraon Akenaton, după ce și-a schimbat parcă numele. Cartea arăta originea de înfiat al faraonului, legătura cu descendentul de drept al faraonului, fuga lui din Egipt în urma unei dispute cu armata, pribegia lui spre Israel si o scrisoare trimisă din Israel de garnizoatrele egiptene prin care se solicita ajutor deoarece în caz contrar vor fi cuceriti...
O carte deosebit de interesantă deși bine înțeles nu sigură ...
Dar... documentată interesant, cu cercetări recente... și poze...

Rodica Botan said...

Interesant cum recent s-au facut tot felul de descoperiri care atesta ca tot ce spune Biblia e adevarat. Am fost acum doi ani in Egipt si am vizitat tot ce era interesant de vizitat. Una dintre lucrurile care sunt scrise in Biblie despre vremurile din urma este ca Nilul va seca. Si pe cind vizitam niste locuri unde cindva aveau o agricultura prospera - ni s-a spus ca Nilul este oprit de doua diguri pentru ca sa puna in functie hidrocentrale si de aceea agricultura este pe moarte plus ca Etiopia intentioneaza sa faca o centrala si mai mare si vor pierde Nilul de tot...