29 March 2020

GRATIS NU INSEAMNA FARA VALOARE...

    ( scrisa 12/11/12)
La o stare de vorba ieri cu tatal meu discutam de unele naravuri rele pe care eu (noi, parintii) din nestiinta si dragoste necontrolata le-am sadit in copiii nostri. Si anume ceea ce americanii numesc "entitlement" adica o atitudine ca ei merita si totul li se cuvine fara sa faca eforturi.
    Si daca n-as fi stiut ceva de subiectul asta... dar daca ma gindesc bine am auzit odata o treaba foarte interesanta, si asta era pe vremea cind fiica mea cea mai mare era de vreo 3-4 ani. Deci as fi avut timp sa gindesc si sa imi insusesc invatatura. Era vorba de cartea unui preot sau calugar- nu-mi mai amintesc , care zicea ca pina la 7 ani noi trebuie sa fim robii copiilor nostri. Apoi de la 7 la 15-16- depinde de maturitatea copiilor, noi parintii ii facem pe ei robii nostri (cerindu-le, si invatindu-i, si obligindu-i sa faca ceea ce noi credem ca este necesar ca ei sa invete) - si apoi mai tirziu trebuie sa devenim prietenii copiilor nostri.
    Dar spune asta unui emigrant care a avut o viata - din perspectiva de aici din America sau chiar din alte perspective - destul de grea. Noi vrem sa dam copiilor nostri absolut tot... si daca s-ar putea si o cireasa in virf. Ii hranim cu povesti despre printi si printese si ...ne purtam cu ei ca si cind ar fi aceste personaje de poveste. As putea continua cu tot felul de descrieri ce si cum- dar la ce bun?
     Discutia cu tatal meu a ajuns la punctul unde am zis noi ca tot ce primim de gratis, fara sa muncim, noi oamenii tineri sau batrini... nesocotim. Il faci pe copil sa munceasca pentru un anume lucru - il va pretui. Le dai fara sa faca niciun efort? O sa-l gasesti la gunoi si n-o sa puna niciun pret pe lucrul respectiv.
     Zice tatal meu...
    -Nu facem noi tot asa cu mintuirea? Mintuirea e de gratis si stim ca o primim cind o vrem- si uite de ce atita lume o neglijeaza, o dispretuieste.
     Cum a zis  treaba asta, cum mi-am facut o notita in minte ca sa nu uit. Cit adevar! Ii chinuie Mahomed pe musulmani cu tot felul de treburi. Ba ii tine la Ramadan flaminzi o luna de zile, ba le cere sa se imbrace nu stiu cum... am vazut din aia care se biciuiesc la o anumita sarbatoare- altii isi trimit copiii la moarte sa devina martiri... si o fac. O fac de teama, din tembelie... dar o fac. Si noi primim de la Dumnezeu mintuirea pe gratis... si ce facem? O ignoram, o dispretuim... sintem exact ca si copiii nostri zglobii care ignora darurile bune uneori platite cu sudoare de parintii lor...
    Mare lucru sa invatam ca daca pentru noi este de gratis nu inseamna ca cineva n-a platit pentru acel lucru gratis. Si daca facem greseli din astea... sa nu facem in dreptul Mintuirii, pentru ca neghiobia asta o vom plati tare scump mai tirziu.
     Zic si eu ca simt nevoia sa va spun... nu stiu cine va beneficia de cele ce spun, dar daca numai un singur om citeste si intelege - este o viata salvata de la intuneric la lumina, de la moarte la viata... de la o eternitate petrecuta in abis cu una intr-un loc minunat pregatit de Cel care a platit pretul pentru sufletele noastre.

No comments: