09 March 2020

OPERATIE ESTETICA...

Healing for Damaged Emotions
de David A Seamands
tradus Rodica Botan
"Cu ceva ani in urma, faimosul chirurg plastic, Dr. Maxwell Maltz, a scris o carte (best-selling book), “New Faces-New Futures” (Noi fete - Noi Vieti). Cartea era o colectie de cazuri din istoria oamenilor care si-au facut operatii estetice si care presupunea ca odata cu o noua fata, pacientilor li s-a deschis o usa catre un viitor diferit- o viata noua. Tema autorului era - ca se intimpla niste schimbari grozave de personalitate atunci cind fata cuiva este transformata, schimbata.
Dar…cu trecerea anilor, Dr Maltz a mai invatat ceva nou…si nu din succesele lui ci din…insuccesele ce le-a avut. A inceput sa vada pacient dupa pacient care dupa ce a avut o operatie estetica, n-a avut schimbarile in bine pe care doctorul le anticipa. Oameni care datorita operatiei au devenit din punct de vedere fizic nu numai acceptabili dar chiar frumosi, continuau sa gindeasca si sa actioneze la fel ca inainte ca si cind ar fi continuat sa sufere de sindromul “ugly duckling”(rata urita). Ei au capatat fete noi dar au continuat sa aiba aceleasi vechi personalitati. Si chiar – mai rau decit atit, se uitau in oglinda si exclamau miniosi catre doctor…”Arat exact asa cum aratam inainte. N-ai schimbat absolut nimic”…si asta in ciuda faptului ca prietenii lor vechi si familia, abia ii mai recunosteau. Chiar daca fotografiile facute inainte – si – dupa erau diferite in mod drastic, pacientii Dr-ului Maltz continuau sa insiste “Nasul este la fel”, “Pometii obrajilor sint la fel”, “Nu m-ai ajutat cu nimic”.

In 1960 Dr Maltz a scris o alta carte best seller, “Psycho-Cybernetics (Prentice –Hall). Inca si atunci incerca sa schimbe oamenii, dar nu prin corectarea incheieturilor de oase sau netezirea pielii si a ranilor, ci prin schimbarea imaginii pe care o aveau despre ei insisi.

Dr Maltz spune ca fiecare personalitate are fata ei proprie. Si aceasta fata emotionala a personalitatii pare a fi cheia tuturor schimbarilor. Daca ea ramine ranita si distorsionata, urita si inferioara, atunci persoana continua sa joace acel rol netinind cont de schimbarile in aparenta fizica. Dar daca fata personalitatii lui poate fi reconstruita, daca urmele ranilor interioare pot fi sterse, atunci persoana poate sa fie schimbata.”

…………………………
Asta spune Dr Maltz...dar sa vedem acuma ce spune Biblia...
Biblia ne spune ca din inima vin toate izvoarele vietii…ca schimbarile noastre acolo trebuie sa inceapa. In mod real, inima noastra este rea, toti sintem pacatosi si singuri n-avem nici o sansa sa inbunatatim situatia. Oricit am incerca sa ne mascam, sa pretindem ca sintem buni, sa ne purtam ca niste fii ai luminii, daca schimbarea nu vine dinauntru…sintem exact ceea ce am fost dinainte…uriti…

Domnul Isus a platit pretul pentru transformarea noastra. Operatia propriu zisa este facuta…dar ramine ca noi sa o acceptam in mintea si inima noastra. Cel rau vrea ca sa vedem inca prin ochii vechii firi…dar noi trebuie sa-L lasam pe El sa ne transforme felul de a gindi…ca sa vedem si sa ne bucuram de transformarea de care ne-a facut parte. Ca eram morti…si sintem vii, ca eram pierduti…si sintem gasiti…ca eram ai nimanui …si sintem infiati in familia Lui…

6 comments:

Anonymous said...

minunat articol , serios si de luat in seama...Carmen

elena marin-alexe said...

Firea umana nu o poate schimba decat "sangele lui Hristps".
Eu asta cred.Interesanta postarea!

Oana said...

Interesant articol. De pus pe rana sângerândă a sufletului...
Operaţie, dar nu estetică, la suflet îmi trebuie şi mie. Iar Doctorul cred că m-a anesteziat prea tare... de asta mi-era şi teamă. Că nu mai simt... nici măcar ce mi se întâmplă bun.
Îmi amintesc ce spuneai într-o postare destul de recentă: despre oamenii ai căror părinţi nu s-au iubit cu adevărat, cu dor şi dragoste de Dumnezeu în inima lor (sau aşa au dat impresia), ci mai mult s-au "tolerat"... şi de teribilele consecinţe pe care ŞI asta le poate avea asupra copiilor lor - atunci când aceştia (copiii) ajung să fugă de responsabilitatea unei binecuvântate comuniuni/ căsătorii ŞI din cauza fricii de reluare a unei vechi şi atât de cunoscute tolerări...
Semnalezi bine, Rodica! Ceva-ceva din sămânţa asta se va prinde acolo unde trebuie. Şi la mine... până la urmă. Atâta îndârjire nu se poate să nu dea roade. Un Rod.
Mulţumesc !

Rodica Botan said...

Tk you Carmen...si mie mi s-au parut ideile minunate.

Rodica Botan said...

Absolut adevarat, Elena...singuri nu putem face nimic...

Rodica Botan said...

Oana...la toti ne trebuie operatia asta. De obicei aleg subiecte care imi vorbesc si mie...si le simt. Toti ne luptam cu ceea ce sintem si ceea ce vrem sa devenim. Uneori sintem confuji... Cuvintul Lui Dumnezeu ne arata ce am putea fi - daca il lasam pe El sa lucreze in noi si prin noi. E posibil sa ajungem sa ne placa ceea ce privim in oglinda sufletului...este posibil...