09 December 2011

Povestea Lui Mos Craciun!!!

Santa Claus (sau Mos Craciun), n-a fost totdeauna un batrinel simpatic si voios. N-a avut dintotdeauna mustati si barba alba, si n-a purtat dintotdeauna un costum rosu.

Inainte de a i se da de catre unii adresa la Polul Nord, si mult inaintea presupuselor lui vizite de Craciun pe la copii din intreaga lume sa le aduca bucurie , Mos Craciun a fost si el un copil ca toti copii, un copil cit se poate de ordinar cu numele de Nicholas (Nicolae).

Baietelul era ca orice alt copil iar parintii lui ca atitia alti parinti au visat lucruri extraordinare pentru copilul lor.Chiar si numele care i l-au dat a fost dat cu mare grija, pentruca Nicolae inseamna “eroul oamenilor”.

De la o virsta frageda, Nicolae se dovedi a fi un copil cu inima buna si de o generozitate de neegalat. Sarea mereu in ajutorul oamenilor din satul lui; isi impartea mincarea cu cei nevoiasi si bucura prin atitudinea lui si pe cei tineri si pe cei mai in virsta. Nu ti-ai fi putut dori un prieten mai bun decit Nicolae.

La o virsta foarte tinara Nicolae a fost interesat in cele bisericesti si a inceput sa slujeasca in Biserica. Si-a facut din dorinta de a ajuta oamenii un fel de datorie personala.Copii satului in special erau cei pe care el ii favoriza iar acestia in schimb se atasasera tare mult de el.

Nicolae deveni curind cunoscut in imprejurimi pentru bunatatea lui si pentru felul intelept in care gindea, si nu trecu multa vreme dupa care fu rasplatit de mai marii bisericii prin functia de Bishop pe care o primii. Pentruca era inca tinar pentru functia pe care o avea, oamenii au inceput sa-i zica “Boy Bishop”(baiatul bishop).

Imbracamintea lui era o haina lunga rosie si o palarioara rosie si calatorea pe cal. In fiecare sat, gloate de copii cind il zareau alergau la el si il urmau . Intr-un sat Bishop Nicolae auzi despre un om batrin si sarac care avea trei fete, si a carui situatie era asa de precara ca nu mai avea cu ce sa le hraneasca ; se temea bietul om ca va trebui sa le dea cuiva, sa le dea de acasa. In mintea lui Nicolae isi facu un plan sa-l ajute.
In noaptea aia in timp ce intreg satul era adormit, Nicolae s-a apropiat de cocioaba acelui om cu trei fete. S-a suit sus pe acoperis si pe horn a lasat in jos, in vatra trei pungute cu galbeni, una cite una.

Cum mai devreme in seara aia cele trei fete isi spalasera ciorapii si ii pusesera la vatra sa se uste, cele trei pungute au aterizat chiar in ciorapii lor.

In ziua urmatoare, fetele au gasit banii in ciorapii atirnati la uscat. “Tata“ au zis ele batrinului, “ceva magic s-a intimplat, uite ca am gasit bani in ciorapii intinsi linga camin”. Povestea lor s-a intins din sat in sat, si alti oameni au inceput sa-si puna si ei ciorapii linga camin in speranta ca cineva le va pune si lor ceva bani in ciorapi.

Daca acest dar l-a facut faimos pe Bishop Nicolae, asta nu inseamna ca a fost primul sau singurul dar pe care l-a facut si nici ultimul. Bishop Nicolae avea obiceiul sa faca surprize oamenilor, si ducea cadourile oamenilor in nevoie noaptea , in timp ce ei dormeau.

Pentru toate lucrurile bune pe care le-a facut, Bishop Nicolae a fost numit sfint. El este onorat ca sfintul care se ocupa de copii. Ca si altor sfinti , Sfintului Nicolae i s-a dat o zi speciala. Si in acea zi speciala in fiecare an, oamenii celebreaza faptele lui bune si acea zi este 6 Decembrie.

Oameni din intreaga lume celebreaza aceasta zi. Si in amintirea lui atirna ciorapi in fata caminului si noaptea “cineva” pune tot felul de bunatati in ei, dulciuri si alte lucruri marunte, ca dimineata sa le gaseasca mai ales copii si sa se bucure de ele.

Cumva, in timp oamenii au inceput sa celebreze ziua de Sfintul Nicolae, in Decembrie 24, ajunul Craciunului.
…………………………
Am gasit undeva povestea lui Mos Nicolae scrisa de Mike Jaroszko, si care spune ca asta este adevarata poveste, povestea reala . Cit este de reala nu stiu; dar povestea face sens. A darui cadouri copiilor in amintirea darurilor date Domnului Isus de catre Magi nu cred ca este un lucru rau. De ce trebuia adus Mos Nicolae pe 24 Decembrie cind de fapt sarbatoarea lui este pe 6 Decembrie, n-am idee.
Mie personal mi-ar place ca Sfintul Nicolae sa fie sarbatorit de ziua lui…cu ciorapi plini de bomboane daca trebuie…n-am nimic nici cu ciorapii si nici cu bomboanele…mai ales alea de ciocolata. Si n-am nimic nici cu Mos Craciun, Sinterklass, Sint Nikolass, ori Santa Claus…atita vreme cit respecta calendarul. Doar ca si acesti Mosi sint inocenti…ei nu pot veni nici pe usa si nici pe horn…ei vin numai adusi de…noi!!!
Poate ca ar trebui sa spun ca tot ceea ce ia locul Lui Dumnezeu in viata noastra este pacat: poate fi mincare, bautura, dragostea pentru ceva sau cineva...si Mos Craciun dupa cite vad eu s-a stabilit atit de mult in sarbatoarea nasterii Domnului ca pentru unii ieslea si Bethleemul nici nu mai exista ...Dovada toata fugareala asta dupa Mos Craciun si cadouri si orice altceva care sa ne ia mintea de la adevaratul eveniment pe care il celebram...Sa ne dea de gindit...

2 comments:

Anonymous said...

Sint multe variante. Cea care am auzit-o eu e ca Nicolae asta a murit pe 6 Decembrie, de atunci sarbatoarea. Ceva cu originile pagine ale zilei de 25 Decembrie, cind crestinii s-au hotarit sa nu sarbatoreasca cu ei ci sa sarbatoreasca ceva crestineste, si asa s-au hotarit sa sa sarbatoreasca Nasterea.

Cine o mai sti??

Rodica Botan said...

Nici n-ar fi mare brinza de inca o sarbatoare daca nu ar incerca cel rau cu tot dinadinsul sa strice sarbatoarea nasterii Domnului...si nu e de mirare...ce metode nu foloseste oare sa ia atentia celor ce vor sa-L slujeasca pe Dumnezeu de la ce este important...