20 January 2016

VIGELAND PARK OSLO


     Odata cu protestele impotriva Norvegiei, am vazut citeva sculpturi asociate cu informatiile legate de organizatia de protectie a copilului, care m-au intrigat. De fapt, cea care mi-a atras atentia la inceput a fost sculptura acelui barbat care ii arunca, sau loveste, sau izbeste... pe cei patru bebelusi.
     Am mers pe "google" si am gasit o intreaga colectie de poze facute intr-un parc din Oslo - sculpturi ale aceluiasi artist: Vigeland.
     E greu sa intelegi ce anume l-a inspirat pe acest om... se pare ca cei patru bebelusi din statuia de care vorbesc sint cele patru genii... cu care se lupta acel om.
      O alta statuie care m-a facut sa ma gindesc la Coloana infinitului a lui Brincusi este o columna de barbati, femei si copii incalecati, care zice-se ca ar reprezenta lupta disperata a omenirii de a ajunge la divinitate.

Cita diferenta intre felul in care vedea Brincusi dragostea infinita a lui Dumnezeu in coloana lui si agonia unor oameni care cred ca prin propriile lor zvircoliri pot ajunge la Dumnezeu!...
      Sa nu mai vorbesc de statuia acelui copilas minios, care e gata sa dea cu piciorul... Fata lui este desfigurata de o ura si o rautate fara margini... nu pare fata unui copil care plinge de durere sau de necaz... ci mai degraba a unui om batrin si furios, caruia nu i-au mers treburile cum a vrut el, si acuma tuna si fulgera.


Ma uit la statuia asta si nu stiu ce sa cred... nu pare a fi o mama care vrea sa-si stringa copilasul la piept, ci mai degraba una care zice "hai si luati-l de aici, sa scap de el!..."

Oare  spun si statuile astea ceva despre cultura norvegiana?

1 comment:

Anonymous said...

Fara îndoiala ca da.Ar putea avea multiple semnificatii,insa personal cred ca mesajul ce vor sa-l transmita acestea,ar fi deplina libertate,independenta,si suprematie a noii generatii, "omului nou",care nu concepe si nu accepta nici un fel de autoritate superioara lui,nici o lege mai presus de el,considerându-se pe sine însusi,dumnezeu sau privind prin Cuvântul Evangheliei "omul pacatului sau al faradelegii"
Fiti binecuvîntati.