09 January 2016

BOMBANIND...

   
     Ma bate iara un gind... da' ma bate rau de tot de la o vreme. O sa imi trebuiasca mult timp sa explic, dar azi e simbata, asa ca am vreme berechet.
     Eu lucrez pentru o companie foarte mare de curent si gaz - cea mai mare din California si una dintre cele mai mari din America. Cind am inceput sa lucrez la departamentul unde sint acum - "Mapping" - sa facem si sa mentinem harti electrice, lucram cu tus si instrumente de desen tehnic pe "mylard" - un fel de hirtie ceruita. Lucrez la compania asta de peste 30 de ani. Astazi totul este computerizat si sunt folosite cele mai performante resurse tehnologice, cele mai bune programe pentru a aduna, a pastra si a sorta tot felul de informatii.
     La inceput am fost iritata de multimea de informatii nefolositoare (ziceam eu), unele neavind nimic de-a face cu ce era important pentru scopul principal, asa cum il vedeam eu - adica mentinerea acestor harti, pentru cei care le folosesc si la ce le folosesc. Multa vreme n-am inteles si poate nu inteleg deplin nici acuma, dar am inceput sa am o banuiala.
    La fel mi s-a intimplat cind m-am dus la doctor imediat dupa ce s-a implementat "Obama Care"... Numai ce cu o luna in urma dadusem toate informatiile necesare la doctor, cind la urmatoarea vizita mi s-a cerut sa repet acelasi lucru. M-am enervat ca trebuia sa scriu inca o data tot prohodul de informatii si ca era nevoie de si mai multe amanunte, unele (ziceam eu) fara noima.
     Zilele astea mi-am schimbat parbrizul de la masina si cea care imi lua informatii despre ce fel de masina etc, ca sa stie ce parbriz imi trebuie, m-a tinut juma' de ora la telefon cu intrebari, unele absolut pe linga subiect, pina m-am enervat si i-am inchis telefonul.
     Si discutind astazi cu cineva despre Norvegia si Barnevernet... mi-a venit un gind. Folosinta tehnologiei este buna si mareste in multe privinte productivitatea. Dar computerul nu ar trebui sa "judece" si sa ia decizii decit in relatia dintre cifre si masinarii... nu in privinta oamenilor. Computerul are doar un fel de logica matematica, materiala... si sa lasi computerul sa ia decizii asupra fiintelor umane este gresit. Oamenii au si suflet, si computerul nu va putea face analize corecte asupra sufletului omenesc, a vietii care include existenta sufletului, oricit de corect ar fi el in calcule si analize..
     Unele institutii insa folosesc tot mai mult tehnologia in a lua decizii pe care numai creierul uman ar trebui sa le ia. De-aia ni se pun atitea intrebari care par aiurea peste tot. Si de-aia se acumuleaza atitea amanunte despre noi. Guvernul - cel putin in America - are acces la toate aceste informatii, oriunde le-ai da si oriunde ar fi pastrate ele, in orice computer; si incet, incet pe baza rapoartelor facute de aceste computere care au informatii acumulate de peste tot, te trezesti gasit, vizat si urmarit de tot felul de organizatii.
    Cind urmaresti pe computer informatii legate de un domeniu sau altul, esti bombardat cu reclame si propuneri de catre cei ce speculeaza cum sa te prinda la colt... sa le cumperi produsele, sa-ti ofere serviciile sau mai stiu eu ce altceva poate sa-i avantajeze pe ei folosindu-se de noi.
     Si acuma ma gindeam la institutiile astea din Norvegia care stau ca boul la poarta noua si aproape ca nu inteleg care e problema si de ce sintem noi romanii alertati ca ne iau copiii. Rapoartele lor sint doar corecte. Copiii familiei Bodnariu au cintat un cintecel crestin, si probabil au primit o jordita la fund pentru neascultare - informatia a fost introdusa in computer si a fost destul, deja sint doua indicii ca ceva e in neregula. Asa le spune computerul... asa ca gata... copiii sint in pericol si trebuie luati de la parinti. Asta este gindul meu si e posibil sa ma insel. Dar tot mai mult mi se pare ca sintem cazuti in capcana tehnologica a guvernelor...
     Nu vi se pare ca unele legi sint aiurite, ca sint contradictorii si ca judecatorii parca nu mai fac judecati drepte? Si va dau o imagine. Cind cele doua femei au fost aduse la Solomon sa faca dreptate intre ele, judecata lui Solomon - sa taie copilul in doua si sa le dea la fiecare cite o jumatate este exact o judecata facuta ca de un computer. Fara sa se gindeasca ca acel trup are suflet si ca sufletul nu poate fi impartit. Ca din informatiile date lui Solomon, nu exista alta solutie logica decit sa imparti. Dar un judecator adevarat se foloseste de informatie ca sa afle adevarul dincolo de informatie. Un computer nu ar fi putut sa judece drept - asa cum a facut-o Solomon. Barnevernet ar fi taiat copilul in doua, ca sa faca dreptate... ca asa spun legile si regulamentele...
     Domnul stie ce va mai fi, ca El este mai puternic decit tehnologia asta. Cind oamenii au construit Turnul Babel, Dumnezeu i-a ingaduit pina la un punct si nu S-a speriat de constructia lor... doar le-a incurcat limba. La tehnologia actuala nu trebuie decit sa se ia curentul...
     Iaca am zis-o si pe asta, si daca vi se pare o aiureala... asta e! Dar nu mi-a dat pace acest gand, si pe blog imi desert gindurile de obicei. Sa aveti un weekend placut! Nu uitati ca Dumnezeu a lasat o zi din sapte sa ne odihnim. Sa va tihneasca!

No comments: