07 January 2016

NU ERA MAI BINE SA NU STIM ATITEA?

   Am putea oare in ziua de azi sa mai renuntam sa citim stirile sau sa ascultam ce se spune la radio si tv ori sa urmarim pe internet ce se intimpla in lume? Ma gindesc cu parere de rau parca la copilarie si la lipsa de griji ce o aveam. Apoi sint inca oameni care traiesc departe de orasele populate, unii nu au nici electricitate, si deci nu au acces la informatii deloc. Am inceput sa-i invidiez.
     Biblia spune ca in zilele din urma cunostinta se va inmulti. Doar ca abundenta asta de informatii nu ne face fericiti, ci dimpotriva.
   
     Stau si ma crucesc de pilda citind cum reprezentantii organizatiilor de protectie a copiilor recunoscute de guvernul norvegian au ajuns sa vina si sa ia copiii de la mama si de la tata pentru niste motive absurde. In primul rind, sa desparti un copil de mama lui pare o absurditate, si o crima, si o tragedie uriasa. Si sa mai si pretinzi ca-i face bine copilului? Si politia, si reprezentantii acestor organizatii, si populatia care accepta asa ceva... ei nu vad nimic gresit in legile si regulamentele astea?
     Si mi-a trecut prin minte vorbind despre vremile de pe urma cum Biblia spune "vai de femeia care alapteaza" etc. Si m-am tot gindit eu ce-o fi vrind sa ne spuna Cuvintul asta?! Pina mai alaltaieri n-am priceput - dar acum mi-e clar ca lumina zilei - si imi pare bine ca am copiii mari - si chiar nepotii sint de la 20 de ani in sus, si nu mai trebuie sa ma ingrijorez ca cineva ii ia din bratele noastre. Ca uite... ce se intimpla in Norvegia este doar un inceput. Sint sigura ca acelasi diavol, cu aceleasi idei circula fara pasaport prin lume si ne loveste cu tot felul de situatii care mai de care mai ridicole si mai catastrofice.
     Cum explicam nebunia din Germania? Sa deschizi tu usa larg la tara ta si sa lasi sa intre hotii si tilharii sa o bintuie de la un capat la altul - sa-ti lasi cetatenii la cheremul unor oameni tembeli - sa aduci oameni cu alte reguli, care sint total opuse legilor si regulilor statului in fruntea caruia esti...???Cine a mai pomenit in istoria istoriilor asa ceva? Cine a mai vazut conducatori care luptau impotriva oamenilor pe care ii conduceau - asa cum se intimpla astazi in mai toate tarile?
     Si guvernele, oricare ar fi ele, vor sa stie totul despre fiecare individ in parte. Oare de ce? Ia ginditi-va un pic... Astazi am ramas acasa cu ceva treburi printre care am apelat la un atelier de reparat parbrizele, ca saptamina trecuta mi-a sarit o piatra de la masina din fata si mi-a crapat parbrizul. Am stat - fara exagerare - treizeci de minute la telefon raspunzind la cele mai traznite intrebari: una dintre intrebari a fost... "nu cumva ai vrut sa depasesti si nu ai semnalizat corespunzator?"... si acolo am intrerupt-o pe duduita care ma interoga. Nu era nici de la politie, nici de la agentia de asigurare - era cineva care trebuia sa imi repare parbrizul... si i-am spus rizind... "Imi pare rau, dar ma faci sa rid, ca si daca as fi facut ceva neregulamentar, crezi ca am sa vin sa iti declar tie?" La ce le foloseste aceasta informatie? De ce trebuie sa stie toti totul despre noi? Toate computerele care exista in tara asta sint supervizate de guvern. Daca ai un cos pe git si te duci la doctor, guvernul are acces sa stie cit de mare a fost bubita ta... Si la ce le foloseste informatia asta? Uitati-va in jur... in curind o sa vina acasa si o sa ne jefuiasca de tot ce avem, o sa ne mute de unde stam, o sa ne ia copiii, o sa ne desparta unii de altii... orice numai sa ne tulbure si sa ne streseze - orice care este impotriva rinduielilor lasate de Dumnezeu. Orice!
     A stabilit Dumnezeu parte barbateasca si parte femeiasca? Astia zic ca nu este asa ceva si ca daca un "el" vrea sa ii spui ca e o "ea", sau oricum ar vrea sa fie numit, poti fi amendat daca i te adresezi persoanei respective altfel decit cum vrea. Parca la New York am citit ca s-a stabilit regula asta. Pina si mersul la toaleta a devenit asa o chestie "politica". E mai bine in Romania, ca pe acolo wc-urile sint rare din cite imi amintesc, si oricum este o victorie in sine sa gasesti un wc... nu mai conteaza daca pentru femei sau barbati.
     Deja am ameteli... La ce ne foloseste atita informatie? Nu era oare mai bine sa nu stim atitea?

2 comments:

Marta said...

Citind aceasta mi-am adus aminte de ceva , eram functionara la posta , aveam trei copii si o duceam destul de greu ,aveam o colega ,fata de notar ,aveam cu ia o relatie de prietenie , aveam greutati si ca sint crestina si la un moment dat i-am spus cu nostalgie : dece nu aramas tata in munti , eram acum la oi si nu aveam nici o problema . Ma uimit raspunsul ei ; ,,eu regret ca nu a fost tata un print ca eu sa fiu printesa ,fara obligatii ,sa dau doar ordine si sa am de toate . Si azi dupa 45 de ani ma intreb oare care din noi a fost mai aproape de adevar . Ce parere ai ?

coco said...

poate era...poate nu...nimic nu este intamplator!