14 December 2015

GINDURI DE SARBATOARE



   
     Anul asta au inceput din noiembrie sa apara cestile rosii de hirtie la Starbucks. Se apropie Craciunul… Unii zic ca noi crestinii ne-am ofensat ca ceasca lor de hirtie este doar rosie, simpla, si ca lipsesc simbolurile Craciunului de pe ceasca. Care simboluri? Omul de zapada, sau pomul lui Charly Brown, sau stelutele de zapada? Compania asta nu a sarbatorit adevarata sarbatoare niciodata. Dar n-am auzit de vreun credincios sa fie ofensat… si posibil ca nici n-a zis nimeni nimic ca au nascocit tot  oamenii companiei povestea asta ridicola, ca sa vorbim toti despre ei si sa le facem reclama. 
     Dar acum o intrebare serioasa… daca ei nu sarbatoresc adevarata sarbatoare… atunci cine o sarbatoreste? Si cum? 
     Sint tot felul de simboluri ale Craciunului… Noi, cei credinciosi, am adaugat o gramada de lucruri - si acum ne miram ca cei din lume au continuat ceea ce am inceput chiar noi. Diavolul se foloseste de toate metodele posibile sa ne faca sa deviem de la adevar. Are si experienta berechet, ca o face inca din Gradina Edenului… si a avut timp sa se specializeze. 
     La fiecare Craciun incerc sa ma reintorc la evenimentele primului Craciun. Sa ma concentrez la elementele care au fost alese de Dumnezeu… la oamenii alesi de El ca sa fie prezenti la sosirea Fiului Lui pe pamint. Este atit de atipic felul in care gindeste Dumnezeu. Atit de diferit de logica noastra. Unde ne-am fi plasat noi copilul? Am fi gasit cel mai moale, cel mai curat, cel mai confortabil culcus. Imaginea ieslei este pictata, sculptata, cusuta, reprezentata in fel si chip (de noi bineinteles ) - in culori vii, atragatoare, si decor minunat. Cit de departe de adevar insa!… Am fost in cimpia Bethleemului… nimic atragator… atita doar ca erau multi bolovani, teren pietros… clima aspra si cind era frig, pastorii se ascundeau prin pesterile care exista din abundenta in acest decor banal. 
      Pastorii, primii oameni alesi de Dumnezeu sa vada Pruncul de origine Dumnezeiasca erau clasa de oameni cea mai dispretuita. De obicei se ocupau cu pastoritul de la cea mai frageda virsta - si ne amintim cu ocazia asta si de David, un alt copil ales de Dumnezeu pentru cea mai inalta pozitie sociala in Israel, tot pastor la oi. Oamenii astia erau departe de societate… nu stiau mare lucru ce se intimpla prin cetati si printre oamenii mai cu vaza. Si umblau mai tot timpul prin pustisaguri, cautind dupa pasuni mai bune pentru oile lor. Astia sint opamenii pe care i-a ales Dumnezeu sa admire si sa se bucure de micul Print al Cerului in primele lui ceasuri de viata. 
     Asculti astazi la cite unii predicind si declarind de pe la amvoane te miri ce concluzii demente - ai zice ca ei umbla  la brateta cu prorocii si cu sfintii apostoli, si au relatii… nu gluma. Cititi, mai oameni buni, Biblia, ca astia va duc de nas pentru te miri ce scopuri personale. Oamenii alesi de Dumnezeu sint umili – nu prosti, si nu o umilinta prefacuta. Sint doar oameni constienti de pozitia lor. Ei L-au cunoscut pe Dumnezeu si si-au vazut micimea. Cei care se tot umfla in pene nu si-au vazut decit chipul in oglinda - si inca una din aia de mareste imaginile. 
     De la leagan si pina la ridicarea la cer, Domnul Isus a cautat si S-a atasat, si S-a ocupat de oamenii de rind… de oamenii simpli, de oamenii reali, constienti de pozitia lor. Daca esti unul dintre acestia… te asigur ca Domnul Isus S-a coborit din cer si pentru tine si ai si tu motive sa sarbatoresti Craciunul - nasterea Lui… sosirea Lui in rindul nostrum - cu scopul sa ne iubeasca pina la cruce, sa ne invete pina la Dumnezeu si sa ne rapeasca pina la cer in ziua revenirii Lui. Si in spiritul acestei sarbatori iti doresc o reinnoire a credintei tale in acest Isus care nu mai este un prunc neputincios in bratele omenirii, ci un Dumnezeu puternic, care tine omenirea in brate. 
     Sarbatori binecuvintate! 

Rodica Botan 

No comments: