21 December 2015

FACA-MI-SE!



    
     Nu cred ca este vreo femeie mai venerata pe lumea asta ca Maria, mama Domnului Isus. Sint multe motive pentru care o respectam si admiram pe Maria. Pe paginile Scripturii sint scrise lucruri fantastice despre ea… cu toate ca nicaieri nu scrie sa i ne inchinam, sau sa ne rugam la icoana ei, sau sa ii cerem sa mijloceasca pentru noi. Ba ni se interzice chiar sa ne facem chipuri cioplite si ni se porunceste sa evitam orice forma de idolatrie.
     Exista oameni care traiesc frumos si trebuie sa-i admiram si sa-i respectam - dar numai Christos a murit pentru noi si Lui I s-au inchinat si acesti oameni deosebiti. Avem intrare libera la Dumnezeu, sa nu facem greseala sa Il ignoram fiind ocupati cu “sfintii” Lui. Mintuirea nu vine de la oameni, iertarea nu vine de la ei oricit ar fi de sfinti, iar Domnul Isus ne-a spus clar cui sa ne rugam… Tatalui Nostru din ceruri - asa ca ar trebui sa ne fie asta clar.
     Dar cum ziceam, Maria a fost o fiinta deosebita. Cind ingerul a venit sa-i aduca vestea cea mare, Maria nu se eschiveaza – nu se ingrijoreaza, ci doar e…curioasa. Cum se va intimpla, ca ea nu stie de barbat? Apoi are o credinta fantastica si accepta …”Faca-mi-se dupa cuvintele tale”… ii zice ea ingerului. Si imediat pleaca in munti la ruda ei Elisabeta. Dupa mintea mea, ar fi trebuit sa dea fuguta sa-i spuna lui Iosif si sa se asigure ca acesta o s-o ia de nevasta. Ca nu traia Maria in secolul XXI, in care nu-i nici rusine si nici problema sa ai un copil in afara casatoriei - Maria traia intr-o cultura care omora cu pietre o asemenea femeie.
……………………
     Si acuma ma gindesc… (deformare personala…) ca Biblia spune ca Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi. Nu este acelasi plan pentru toata lumea, pentru ca Dumnezeu ne cunoaste pe nume, ca El ne-a intocmit si El a stabilit pe unde sa trecem in viata. Dar in acelasi timp, ne-a dat libertate sa alegem. Pina si Maria cred ca ar fi putut sa refuze oferta cerului. Dumnezeu insa a gasit-o pe ea vrednica, pentru ca i-a cunoscut credinta si deosebita tarie de caracter. I-a stiut curajul, curatia de inima si devotamentul ei.
     M-am intrebat insa eu singura zilele astea… de cite lucruri minunate m-oi fi vitregit pentru ca ori de cite ori Dumnezeu ar fi vrut sa faca o schimbare in viata mea, nu am fost pe faza, nu am avut credinta, caracter, dragoste si incredere in El sa spun “faca-mi-se” . Cite lucruri minunate oare au trecut pe linga mine pentru ca nu le-am acceptat din… atit de multe motive egoiste, sau neatentie, sau lipsa de intelepciune?… Si cu asta vreau sa inchei, nu inainte de a va stirni si pe voi la aceeasi analiza. De cite ori I-ati zis Domnului “faca-mi-se”? Si de cite ori L-ati refuzat?
   

No comments: