11 December 2015

EXISTA DUMNEZEU?


Un pic de ajutor in intelegerea conceptului “Dumnezeu”.

Ca sa ajut pe cititor sa inteleaga natura Lui Dumnezeu, as vrea sa imprumut o analogie din cartea “Lumea Plana” de Edwin Abbott. Abbott a fost un matematician si modelul lui este de natura geometrica. Originalul a fost scris in secolul 19 pentru acelasi motiv pentru care il folosim noi aici. “Lumea Plana” este povestea unui om care traieste intr-o lume care are doar doua dimensiuni- ca si suprafata unei coli de hirtie. La suprafata hirtiei ai sa ai doar lungime si latime si nu exista grosime. Eu si cu tine sintem creaturi tri-dimensionale, avem inaltime si latime si adesea …o grosime considerabila. N-ai sa ma poti pune pe mine, o creatura tri-dimensionala intr-o suprafata de coala de hirtie cu doar doua dimensiuni. Poti sa ma desenezi din fata ( un portret), dar asta nu sint eu in intregime. Poti sa ma desenezi de sus- si pentru ca sint chel , ai sa sfirsesti in a desena trei cercuri concentrice, dar nici desenul asta nu ma reprezinta pe mine in totalitate. Daca noi doi ne-am uita la omul din Lumea Plana, l-am vedea ca un profil… (vezi figura 1). I s-ar vedea conturul, dar nu are grosime.


Fig 1: Omul din Lumea Plana…

Intr-o zi, omul din Lumea Plana a fost vizitat de o sfera. Sfera este un obiect tridimensional ca si noi si, doar ce s-a intimplat ca sfera avu drum in miscarea ei chiar prin mijlocul sufrageriei omului din Lumea Plana. Acuma, daca te gindesti la acest lucru pentru un minut, ai sa realizezi ca pentru omul din Lumea Plana s-a intimplat un lucru incredibil. A aparut la inceput un punct pe podeaua fara nici o cauza care sa poata sa fie inteleasa de el. Un punct in Lumea Plana inseamna materie. In Figura 1, omul insusi este creat dintr-o serie de puncte. Asa cum o minge de tenis care a fost inmuiata in vopsea si a atins o foaie de hirtie va produce un punct pe hirtie, la fel a aparut acel punct pe care omul din Lumea Plana il numeste materie …din nimic (vezi figura 2). In timp ce omul din Lumea Plana priveste uimit, punctul creste si devine un cerc; si cu cit sfera se adinceste mai mult in foaia de hirtie cu atit cercul este mai larg (vezi figura 3). Daca tai o sfera ai sa vezi ca cele doua parti ale sferei taiate - sint doua cercuri (pe taietura), si cu cit mai adinc sfera se adinceste in foaia de hirtie, cu atit cercul devine mai mare.

Fig 2: O sfera tangenta cu un plan produce un punct pe acel plan. Omul din Lumea Plana vede doar punctul.

Fig 3: Un plan intersecteaza o sfera. Omul din Lumea plana vede un cerc
Cercul devine atita de mare ca este gata sa umple sufrageria omului din Lumea Plana. El se ingrozeste pentru ca nu stie ce se intimpla. Toate legile stiintei lui care spun ca masa- materia nu poate sa fie creata sau distrusa – sint violate. Ce vede el insusi acum este un adevarat miracol. Pe cind este gata sa o ia la fuga in panica, sfera atinge zona ei de ecuator, trece de ea, si in mod gradual iasa din foaia de hirtie. Ce se intimpla cu cercul existent in Lumea Plana? Incepe sa se micsoreze, si devine din ce in ce mai mic pina ce in final se reduce la un punct si pe urma dispare. Alta violare a legilor stiintei! Materia nu poate sa fie distrusa si totusi omul in Lumea Plana a vazut cu ochii lui cum exact acest lucru s-a intimplat. Omul din Lumea Plana este confruntat cu lucruri miraculoase si viziuni volatile ca niste strigoi care ii violeaza stiinta lui si discernamintul pe care il are.
Hai sa zicem acuma ca omul din Lumea Plana a intrat in discutie cu sfera, si i-a spus sferei…
-Cum este sa fii o sfera? Sfera ii raspunde…
-Iti spun eu cum este; deseneaza mai intii un cerc pe podea.
Asta nu este un lucru usor pentru omul din Lumea Plana. Perceptia lui despre cerc este o linie constanta care se curbeaza pina se reintoarce la origine, dar el nu poate sa vada cercul tot dintr-o privire. El poate sa vada partea de cerc din fata lui. Singura modalitate sa vada cercul intreg este atunci cind este inauntrul cercului, si daca a intrat in el, nu mai poate iesi afara.Oamenii din Lumea Plana se sinucid desenind cercuri in jurul lor, cercuri din care nu mai pot iesi. Din aceasta cauza ia mult timp omului sa deseneze un cerc. Sfera devine nerabdatoare cu toate astea pentru ca ea ar fi putut sa deseneze cercul instantaneu. In sfirsit cercul este desenat si sfera spune…
-Acuma, ce vreau eu sa faci este sa rotezi cercul! Ce gindeste sfera este ca omul din Lumea Plana va roti cercul pe diametrul ei producind o sfera, dar ce omul din Lumea Plana face este sa roteasca cercul in jurul circumferintei lui, rotindu-l ca si un disc de muzica pe un megafon.
-Nu, nu…roteste-l pe a treia dimensiune, spune sfera.
-Nu exista a treia dimensiune , nebunule, zice omul din Lumea Plana...
Si pentru el acest lucru este adevarat. Nu mai exista un alt fel – a treia posibilitate, nu exista sus si jos in ce priveste directia grosimii, si nu are cum sa inteleaga ce vorbeste sfera si nici ce este o sfera. Singurul lucru pe care il poate intelege este lumea in care traieste si dimensiunile in care exista el.

Acuma, motivul pentru care v-am spus povestea asta este ca sa va dau o idee fundamentala prin care sa il puteti intelege pe Dumnezeu. Cind cititi “La inceput Dumnezeu a creat cerul si pamintul”( Genesa 1:1) cititi o descriere asemanatoare cu cea a Lumii Plate. Conceptul este acela ca Dumnezeu, care este in dimensiuni mai inalte decit noi, un Dumnezeu care are acelasi fel de relatii cu noi pe care le are sfera cu omul din Lumea Plana, acest soi de fiinta a atins mica noastra Lume Plana, ca sa zisc asa, si violind toate legile noastre despre stiinta a creat materie din nimic. Dumnezeu este atit de superior noua, exista in asa o dimensiune inalta, ca ceea ce este natural pentru El este miraculos pentru noi. Biblia recunoaste acest concept si il foloseste in fiecare descriere a lui Dumnezeu.
Tradusa de Rodica Botan din…
Edwin Abbott, Flatland, (Dover Pub. Inc., 1952).
Reprinted from 
The Source-Eternal Design or Infinite Accident
 
by John N. Clayton, © 1990, 54-57.

Order additional copies from:
 

DOES GOD EXIST?.

http://www.doesgodexist.org/Phamplets/Flatland.html


No comments: