05 March 2014

AMERICAN DREAM (visul american) DE PE POSTURA DE PACIENT...

     Astazi am avut a doua operatie la mina dreapta. Mi-au scos o tija lunga si vreo 5 suruburi care au sustinut bucatile de oase ale incheieturii miinii, pe care am reusit sa le farim incercind sa ma opresc din cadere (asta pentru cei ce nu stiti despre "micul" meu accident). Simplu... am alunecat in baie si mi-am distrus mina dreapta. Acum doctorii incearca sa mi-o puna la loc - ca vindecarea vine de la Domnul.
     Ce am sa va spun insa este ceva diferit de faza de azi-dimineata cind eram un ghem de nervi si cind Dumnezeu mi-a vorbit prin Cuvintul Lui specific, la subiect si la timpul potrivit. Va puteti imagina asta? El, Dumnezeu... Isi face timp pentru mine, Rodica. Wow!...
    Dar sa va povestesc niste faze de care am avut parte azi si care m-au speriat un pic - asta vizavi de asigurarea noastra medicala si de personalul medical sau farmaceutic.
    Doctorul mi-a prescris doua medicamente de durere. Inainte de operatie, asistenta face pregatirile necesare, ultimele intrebari cu privire la istoria personala (operatii, medicamente pe care le iei, alergii, etc). Tot inainte de operatie, suna la farmacia de unde iei medicamente de obicei si comanda medicamentele pe care sa le iei dupa operatie, astfel ca, in drum spre casa, te opresti si-ti iei si medicamentul de care ai neaparata nevoie. Doctorul meu a prescris doua medicamente. Asistenta a telefonat la farmacie, iar cei de acolo au refuzat unul dintre medicamente. Asistenta ne-a explicat ca acest medicament trebuia administrat prima data in spital, si doar dupa aceea ar fi putut fi luat si la domiciliu - fiind un medicament care ar fi putut produce hemoragie (prin subtierea singelui etc). Bun. Asta am inteles. Ce ne-a explicat asistenta mai apoi insa m-a umplut de indignare sj ingrijorare.
     Ea spunea ca asigurarea medicala are puterea sa refuze procedura sau medicamentul cerut de doctor. Ca exista un cod special dupa care se conduc acum asigurarile, si doctorul nu are puterea sa iti procure medicamentul pe care el, omul educat in stiinta medicinii il considera ca necesar pentru tine, ca sa te faci sanatos. Am ramas perplexa. Stiti ce inseamna asta? In timp ce Obama isi pune in functie noua lui plaga pentru America - numita Obamacare, asigurarile medicale (nu numai Obamacare, dar Blue Cross, Kaiser etc) sint transformate si constrinse cu anumite proceduri.
    Ce-ar putea sa fie acel cod de care vorbea asistenta? Ar putea fi o lista de parametri personali, in care daca nu te incadrezi, ti se refuza pur si simplu dreptul la tratament, si deci la... viata. Virsta ar putea fi unul dintre acesti parametri. Istoricul medical (ai fost bolnav prea mult, prea des, prea grav)... si multe alte atribute personale, care sa determine daca meriti sa fii tratat ca sa traiesti sau... sa ti se refuze tratamentul si sa... participi la rezolvarea problemei ce-i framinta pe cei ce guverneaza... suprapopularea planetei.
     Cei ce au votat pentru avorturi si eutanasie... vor avea poate in curind surpriza sa experimenteze intr-un fel neplacut, pe propria piele, o lege similara, care de data asta ii include si pe ei... Va mai aduceti aminte de lozinca... "American dream"? S-a transformat de-acum in "American nightmare''(cosmarul american). Poate ar trebui sa traim un pic in realitate si sa ne lasam de vise... oricare ar fi ele...
   
 

5 comments:

Cristina said...

Rusine celor care l-au ales!!!!

Sper ca sa te refaci repede si sa treaca toate cu bine!

Love you!

cherie said...

Nu prea am inteles. Pana la urma ce medicamente ai luat? Ce spui ca ti-a prescris doctorul este ceva gratis sau le platesti?
Ca un medicament trebuia sa fie luat in spital este o masura buna caci te fereste de eventuale complicatii dar ce te-a suparat! Nu am prea inteles !
Doctorul pare "nu prea informat!"
Sa stii ca si la noi se implementeaza un sistem nou de asigurari ca ni se spune ca am trecut in capitalism si nu mai merge cum mergea ...
Nu am inteles ce nu mai este nici la voi cum era desi la voi a fost "capitalism" si inainte. Ce vor oare conducatorii lumii ?

Rodica Botan said...

Si eu zic la fel...mai ales ca l-au ales a doua oara.

Rodica Botan said...

cherie...ce m-a suparat este faptul ca un doctor iti prescrie un medicament si asigurarea medicala refuza sa ti-l dea. Eu am una dintre cele mai bune asigurari. Pina la 2500 de dolari ( primii 2500 de dolari consumati ii platesc eu si restul trebuie sa il plateasca asugurarea) Inainte vreme( anul trecut , plateai 10, 20 de dolari pe vizita si restulil platea asigurarea. Acuma au schimbat, cica in favoarea noastra si platim primii 2500 si apoi intra asigurarea. Si asta depinde de la asigurare la asigurare. Nu toate sint la fel si cu noile proceduri nu mai stie nmeni ce se intimpla. Obamacare are atita hirtogarie ca n-au putut-o citi inainte de a o vota...poti sa-ti inchipui?
Dar sa revin la problema mea. Nursa care m-a ingrijit mi-a spus ca sub noua umbrela- noile directive, asigurarile au dreptul sa refuze sa plateasca tratamentul doctorului. Poti sa-ti inchipui ? Nu numai atit...mie a trebuit sa-mi faca operatia acu doua saptamini ca a crescut osul pe linga fierul ala si doctorul asa a cerut. Dar asigurarea nu a aprobat la timp. Daca ai cancer avansat, fiecare zi conteaza...si daca ei iti amina tratamentul mori pina ajungi sa te trateze. Medicamentele sint scumpe si spitalizarea sa nu mai vorbesc. Daca nu plateste asigurarea ramii in fundu gol ca-ti ia tpt ce ai pentru o saptamina in spital.

AncaT said...

astora care au votat cu minunatul de urechila, le-a trebuit sistem medical european ( cica gratis , ahem ahem) ....si asta avem acuma, de vrem,de nu vrem.
Din pacate, lumea nu vede si nu aude mai departe de ''gratis" . Sau probabil ca e auz selectiv si nu se vrea sa se auda mai departe de acest ''minunat'' gratis.
Ca sa nu mai spun cit de invazive au devenit intrebarile cind mergi la medic....dar daca zici cuiva de ''data mining'' se uita la tine ca la urs. Din pacate....cred ca nu mai este any going back...