06 February 2014

visind la vacanta...

     Una dintre placerile vietii mele a fost sa calatoresc putin prin lume. Acu' vreo doi ani am vizitat si Romania; mai cu seama citeva manastiri si lacuri si locuri pitoresti din tara noastra. De fapt sora mea mai mica m-a inspirat sa adopt sistemul ei de lucru.
     Cum se termina o vacanta, discutam si alegem noua destinatie, sau noul traseu pentru anul urmator Si citeva luni citim si ne informam despre obiectivele pe care vrem sa le vedem, daca ne putem permite preturile, daca nu cumva gasim alternative la cazare, transport, etc. Internetul furnizeaza suficiente informatii, apoi sint locuri speciale unde turistii lasa comentarii cu impresiile dinsilor despre locurile vizitate- astfel ca atunci cind pornim la drum sintem suficient de informate.
    Dar asta nu este singurul avantaj cu privire la aceasta vacanta programata din timp. Pe parcursul unui an intreg, de fiecare data cind avem o zi grea, probleme, necazuri, ne gindim ca treburile respective sint temporare si ca ...undeva...in citeva luni vom fi in vacanta. Nu pot sa va spun de cite ori acest gind mi-a inviorat zilele mohorite. Vara asta de exemplu ne gindim din nou la Italia. Dar daca Romania ar fi fost tinta vacantei noastre m-ar fi interesat acest articol primit de curind. Poate unii dintre dumneavoastra planuiti o vacanta. Sau altii ar trebui sa o planuiasca...Iata articolul:

Muntii Parang se afla in Carpatii Meridionali, in grupa muntilor Parang (cea mai mare ca suprafata dintre masivele montane ale tarii noastre). Raurile Lotru si Oltet delimiteaza la est Muntii Parang, iar la Vest se afla raul Jiu. Muntii sunt traversati de cea mai inalta sosea din Romania (2145 m in Pasul Urdele) si in acelasi timp una dintre cele mai frumoase din intreaga lume, Transalpina (Pentru cei interesati de cazare pentru Transalpina, exista o lista cu pensiuni aici ). Altitudinile masivelor din Muntii Parang ating si depasesc deseori 2300 m, iar cele mai importante varfuri de aici sunt reprezentate de: Vf. Gemanarea - 2426 m, Vf. Carja – 2405 m, Vf. Stoinita – 2421 m si Vf. Parangul Mare – 2519 m.
Muntii Parang impresioneaza prin multimea lacurilor glaciare (Iezerul Mare, Calcescu, Rosiile, Mija, etc.) si prin masivitatea lor. Deasemenea, faptul ca pe traseele montane exista foarte putine cabane si mana omului nu si-a facut simtita prezenta, face din aceasta zona sa fie una dintre cele mai salbatice de pe teritoriul Romaniei. Pe partea sudica a Muntilor Parang se afla numeroase formatiuni carstice, dintre care amintim: Pesterile Polovragi si Muierii, aflate pe vaile Raului Oltet, respectiv Raul Galben.
Deasemenea, in Muntii Parang, turistii pot merge in excursii in aer liber pe numeroasele trasee montane catre Baia de Fier, Cabanele Obarsia Lotrului si Ranca, Lainici, Livezeni, Novaci, Petrila, Petrosani, Stana Rosiile, Statiunea Parangul Mic si altele. Turistii care iubesc sporturile de iarna pot merge in statiunea Parang, aflata la doar 15 km fata de orasul Petrosani. Aici exista numeroase partii moderne de schi si foarte multe unitati de cazare, hoteluri, pensiuni si cabane.
In Muntii Parang, desi prezinta numeroase arii extrem de spectaculoase ocrotite de lege, nu exista nici un Parc national. Dintre rezervatiile naturale din zona, amintim de:
o rezervatie naturala mixta ce se intinde pe o suprafata de 500 hectare, langa localitatea Novaci; rezervatia forestiera Padurea Chitu de langa localitatea Bumbesti adaposteste o padure de conifere intinsa pe o suprafata de 1418 hectare. Tot in aceasta zona se afla doua rezervatii geologice „Piatra Sfinxul Lainicilor” si Stancile de la Rafaila, fiecare intinzandu-se pe o suprafata de 1 hectar. In jurul Lacului Calcescu se afla o rezervatie botanica si geologica. In apropierea localitatii Baia de Fier se afla un monument al naturii, rezervatie stiintifica speologica si anume Pestera Muierii. Aceasta rezervatie naturala se intinde pe o suprafata de aproximativ 19 hectare.

Daca vreti sa admirati peisaje minunate ale cadrului natural, sa petreceti un concediu de odihna si relaxare, Muntii Parang si imprejurimile acestora ofera o imagine deosebita.

No comments: