22 November 2013

LABIRINTUL URII...



     Am citit aseara o poezie foarte frumoasa – dar scrisa de un legionar. Nu stiu eu prea multe despre legionari – motiv pentru care nu are rost sa-mi dau mult cu parerea – si nu inainte de a ma documenta ; dar stiu ca au fost mari patrioti si ca i-au urit pe evrei. Le pot intelege dragostea de tara, dar nu le pot pricepe ura…Nu pot!
     Am tot stat si m-am gindit la ura…Se vorbeste mult depsre dragoste, dar despre ura prea putin. Se vorbeste doar de rezultatele urii pe care le vedem mai in fiecare zi la TV sau in ziare. Pur si simplu nu inteleg sentimental asta, si nu mi-o iau ca si cind as avea un merit personal pentru acest lucru. Doar ca din natura mea nu le am sa ma razbun. Sint lucruri care ma indispun, sint oameni pe care nu-i suport sau a caror prezenta o evit; dar nu urasc pe nimeni si nu doresc moartea sau raul nimanui. Nu pot pricepe sentimental asta. Nu am capacitatea sa-l inteleg.
    
As omori pe cineva? Daca ar trebui sa-mi apar copiii mei sau sa apar pe cineva, poate m-as forta sa inlatur pericolul cu orice pret- si asta ar include folosirea armelor, dar n-as face-o din ura, ci din nevoie. Eu cred ca ne nastem toti cu potentialul de a iubi sau a uri si ca este la indemina noastra sa alegem ce anume vom dezvolta in noi…Oare ce-i determina pe oameni sa aleaga ura? Si nici cind alegi dragostea nu esti mai ferit de incidente. Este posibil sa alegi sa iubesti un lucru daunator, periculos. Iuda a ales sa iubeasca banii. Nu cred ca L-a iubit pe Domnul Isus, dar nici nu L-a urit… dar a iubit banii prea mult si asta a fost la fel de daunator ca si ura .
     Iuda a avut de ales; ca daca nu ar fi avut de ales, nu s-ar fi gindit sa reintoarca banii marilor preoti pina la urma. Si-a dat seama ca a facut o alegere gresita, dar din mindrie probabil a preferat sa-si ia viata. Sau… poate ceva nu l-a lasat sa-si finalizeze ultimul gind de parere de rau?
      Dupa cum vad eu… dragostea este unul din atributele Lui Dumnezeu, iar ura este un atribut al diavolului. Dragostea este ca si lumina… cu cit te apropii, cu atit dragostea lumineaza, si clarifica, si linisteste, si inveseleste. Dragostea inlatura depresia, si o groaza de alte metehne ale mintii si ale sufletului.
     Ura in schimb este ca si intunericul care aduce confuzie…neliniste, ingrijorare, instabilitate, neincredere. Toate armele diavolului. Daca te lasi dus de ura curind eu cred ca ajungi in teren absolut necunoscut si greu de strabatut, ca un labirint din care nu mai poti sa iesi. Eu cred ca Iuda acolo a fost, incurcat de diavolul in asa fel incit chiar daca i-a parut rau pentru ca l-a vindut pe Domnul Isus, n-a mai putut sa gaseasca drumul inapoi.
    Concluzia mea- sau mai bine zis…ce-mi trece prin cap este urmatorul lucru. Cind simtim ca ne stapineste un astfel de sentiment, oricit de indreptatiti am fi sa il avem (si uneori viata ne da destule motive), sa-L rugam pe Domnul nostru sa indeparteze de la noi acest sentiment- el este arma celui rau , vraja in care vrea sa ne tina ca sa nu mai putem judeca drept, ca sa traim in confuzie si depresie si neliniste. Va spun din proprie experienta. Am avut cu o vreme in urma niste sentimente care nu aratau cu sentimentele de dragoste deloc. Nu uram dar nu mai aveam nici mult pina acolo. M-am speriat pur si simplu de cit de puternice erau aceste sentimente si cit de des ma vizitau ginduri care nu chiar mi se potriveau si nici cinste nu-mi faceau. M-am rugat Domnului sa ia urgenta si insistenta acestor ginduri de pe mine, ca incepusem sa fiu robul lor…si pot sa spun ca am scapat de ele. Nu-s nici mai buna ca inainte si nici n-am vreo calitate in plus. Cred exact ca inainte despre acel subiect, dar nu mai sint robul acelor sentimente. Mare eliberare…Dumnezeu ne poate da pacea Lui in cele mai dificile situatii. Exista o lume nevazuta si exista si ingeri pazitori si exista si trimisii celui rau. Pe lumea asta sintem prea mici ca sa avem de la noi putere sa stam neutri. Ori sintem la adapostul Lui Dumnezeu care trimite ingerii lui sa ne sara in ajutor , ori sintem dominati de puterea intunericului. De aia probabil starea de caldicel nu-i buna. Dar avem dreptul sa ne alegem stapinul…Asa ca…alege. Alege astazi…pina ai mintea clara, pina nu intri in labirintul urii. Unii n-au mai iesit de acolo niciodata…

No comments: