02 November 2013

DE CE MULTUMIRE?

    Cum am pornit un concurs de multumire pe blogul meu, vad cu surprindere foarte putina "miscare". Nu ca premiile ar fi mari, ca nu sint - si cu toate astea stiu precis ca unora le-ar pica bine tocmai inainte de Craciun. Dar este asa un mare deranj sa scrii... Trebuie mai intii sa-ti amintesti despre ce sa multumesti!? De  ce? Pentru ca este asa de usor de uitat motivele de multumire. Ne rugam Domnului pentru cite o treaba, ceva ce nu merge bine in ziua respectiva si... Domnul bun si milostiv ne asculta si ni se implineste nevoia sau dorinta. Si pentru un minut intreg ne bucuram ca sa uitam minutul urmator ca sintem deja intr-o cursa sa prindem un alt vinat, o alta nevoie, o alta dorinta. Si...am uitat de multumiri. De unde stiu? M-am uitat azi-dimineata in oglinda si se vedea clar ca "ficatul" memoriei mele nu lucreaza bine. Eram galbejita la fata...
      Oare de ce trebuie sa multumim? Daca cele zece porunci le-a dat Domnul nu pentru El ci pentru noi, daca alte dispozitii au fost date de Dumnezeu cu aceeasi descarcare - in a face viata noastra mai buna, mai eficace, mai curata, mai frumoasa... m-am gindit ca si multumirea ne-a fost data tot cu un scop care sa ne serveasca pe noi mai mult decit pe El. Nu ca n-am avea motive sa-I multumim, dar in dragostea Lui fata de om, Dumnezeu face totul pentru El... Sacrificiul Lui a fost dincolo de intelegerea noastra omeneasca. Eu nu cred ca unul din noi si-ar sacrifica pe fiul sau pentru... altii. Poate ar sacrifica lumea intreaga pentru copilul sau, dar nu invers. Si atrunci?
     M-am gindit la beneficiile multumirii. Ca sa multumesti intr-adevar trebuie sa ai o inima calma, satisfacuta, care sa se simta binecuvintata, satula, mingaiata, bagata in seama, ocrotita... si cite altele. Un om multumit nu are anxiety (ingrijorare). Nevoile lui sint implinite... nu este disperat, nu este speriat, nu este deprimat... Si care este boala secolului in care traim daca nu depresia, si de la ea boli de inima si alte boli provocate de aceeasi stare acida a sufletului.
     Nu vi se pare si voua ca multumirea ar fi antidotul impotriva depresiei? Nu vi se pare ca Dumnezeu ne da o asigurare medicala preventiva mai ceva ca cea mai buna asigurare medicala existenta? Nu ...nu faceam referinta la caricarura de asigurare cu care guvernul vrea sa indoape populatia USA- Obamacare. Da, asigurarea asta a Domnului este generala si nu costa nimic decit... un simplu... "multam", dar ofera posibilitatea unei vieti traite frumos si sanatos din toate punctele de vedere... previne boli majore prin echiparea organismului cu un sistem imunitar puternic.
     Eu Ii multumesc Domnului pentru ca ne da intelepciune sa-L recunoastem in asa detalii marunte si ca ne arata iubire si atunci cind n-o vedem si n-o intelegem.
     - "Doamne da-mi o inima multumitoare, atit de multumitoare, incit sa-Ti multumesc in fiecare zi pentru toate lucrurile... chiar si alea care nu-mi plac, si chiar si cele care ma dor. Ca tu stii mai bine de ce am nevoie. Numa' acuma ca am spus Doamne si frazele astea... lasa durerea la o parte, ca-s satula de ea... Amin!"

1 comment:

Gellius said...

http://agapianus.wordpress.com/category/multumire/

și

http://agapianus.wordpress.com/2010/11/23/de-la-recunostinta-la-multumire/

și

http://agapianus.wordpress.com/2009/11/23/un-sezon-al-mul%C8%9Bumirii/