13 November 2013

...IN CHIP MINUNAT...



     Ce-mi mai trece prin cap???… n-o sa va vina sa credeti. De toate! Se zice ca nu poti sa controlezi pasarile care zboara deasupra capului, dar poti sa controlezi care sa-si faca cuibul in capul tau. Asa si cu gindurile. Multe stoluri… multe pasari… si uneori si multe cuiburi…
     De prea gindita uneori, uit sa dau atentie la ceea ce fac. Aseara, de pilda, am cules in graba hainele de spalat ce le aruncasem jos in baie. M-am dus cu bratul plin la masina de spalat si le-am aruncat acolo sa le spal si …automat, fara sa ma gindesc am pus detergent si am dat drumul la masina. Cind m-am dus sa scot hainele sa le pun la uscat, toate… dar toooaaatttee erau pline de niste scame albe. Am ramas confuza uitindu-ma la ele…n-am avut idee ce s-a intimplat; mai uit cite un servetel de hirtie prin buzunare, dar nu face chiar atita mizerie… Pai sa va spun… un sul de hirtie igienica a nimerit intre haine. Numai imaginati-va cum aratau hainele mele… Accept sugestii… cum sa le curat acuma. Am primit una pina la ora asta… sa le aspir bucata cu bucata. Nu era mai bine daca nu eram …pe alte ginduri cind am pus hainele la spalat- si m-as fi  gindit la ceea ce faceam?
    Oricum… asta este situatia si n-o pot schimba. La ce m-am gindit in dimineata asta? La faptul ca desi nu toti oamenii cred in Dumnezeu si in faptul ca am fost creati de El, toti oamenii  au in ei conceptul de” frumos” de pilda. Ce este frumos? Uitindu-se la un om oarecare, oricine poate sa-si dea cu parerea daca omul respectiv este frumos sau urit… avem in capul nostru un model pe care-l folosim ca etalon cind masuram? …Care este etalonul frumusetii? De unde am luat etalonul? Daca lumea a fost facuta la intimplare, de ce avem sabloane, etaloane, masuri cu care masuram, cintarim din ochi, ne dam cu parerea si …reusim sa ne intelegem intre noi? Cine sau ce este si de unde vine acest etalon? Daca lumea este doar o explozie naturala, si daca ne tragem din molusca, de ce nu ne comparam cu molusca, cu broasca, cu reptila, cu maimuta cind este vorba de frumusete?
     Dar am fost facuti dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu si cind ne exprimam in directia aia, avem in minte un om cit se poate de perfect. De unde avem imaginea aia daca am ajuns oameni din intimplare si daca strabunica noastra a fost o gorilla?
     Si fiindca veni vorba de intimplare…nici macar un brat de haine nu poti pune la spalat fara sa folosesti un pic mecanismul de gindire, sa faci o “selectie” gindita, si nu una naturala. Cu selectia aia naturala, si la gramada, si fie ce-o fi, am ajuns sa am o groaza de scame de pigulit de pe atitea haine. Nu… noi nu sintem la intimplare. Cineva ne-a gindit… si apoi ne-a facut in chip minunat…

No comments: