29 November 2012

POVESTEA PORCULUI...( adica n-o maninca nici porcul ) ...in versiune americana...


     Acu’ vreo doua zile am vazut o secventa pe care vreau sa vi-o descriu. Era o discutie despre minunatul sistem medical “inventat” de Obama. Solomon zice ca nu e nimic nou sub soare…si pentru noi , cei veniti din Romania comunista sistemul socialist este ceva “deja vue”…si ne trec fiori pe sira spinarii gindindu-ne la ce va aduce . Dar sa va povestesc scenele vizionate…
     Doi credinciosi erau interogati vizavi de sistemul asta de sanatate blagoslovit de Obama - Obamacare. Cine sint astia doi nici nu are importanta…zic eu. Important este ce au spus. Intrebarea era…de ce nu sint de acord dumnealor cu sistemul asta socialist de medicina care ofera servicii la toata lumea? Ei, oameni religiosi ar fi trebuit sa fie fantastic de fericiti la o asa perspectiva. Sau nu asta este crestinismul? Religia care promoveaza dragostea pentru aproapele?
     Am asteptat cu gura cascata sa aud raspunsul- pentruca felul cum a fost pusa intrebarea facea ca de la inceput crestinii care nu sint de acord cu Obamacare sa apara intr-o lumina proasta. Dar am avut satisfactia unui raspuns din partea unuia din cei doi peste asteptarile mele.
Va spun acuma ce zicea…
     Imaginati-va ca doi oameni se plimba pe o plaja. Unul are la el un sandvici – celalalt n-are nimic. Cel fara mincare este flamind. La un moment dat ii spune celui cu pachetul de mincare…”Mi-e foame…n-ai vrea sa-mi dai sandviciul tau?”…”Cum sa nu” , raspunde omul - si i-l da. Ce avem aici? Doi oameni multumiti. Unul a fost flamind si a mincat si acum e recunoscator – si celalalt a avut ceva si a putut cu ceea ce a avut sa ajute pe un alt om si este satisfacut ca a facut o fapta buna. Asta este problema rezolvata usor in mod crestineste.
     Dar ia sa vedem cum o rezolva Obama? Iaca cum…
     Aceeasi oameni pe aceeasi plaja. Acelasi lucru: unul flamind si fara straita cu mincare- si celalalt cu sandviciul in buzunar. Obama pe calul lui alb trece pe acolo, scoate pistolul si il pune la capul aluia cu straita cu mincarera. Ia sandviciul de la el si in mod glorios i-l da celui care n-avea. Iaca schimbarea s-a facut si Obama este satisfacut. Dar este singurul satisfacut. Cel cu revorverul la cap este pe drept socat si miniat ca cineva i-a luat ce era a lui fara sa aiba dreptul s-o faca. Cel care a infulecat pita aluilalt a invatat ca nu mai trebuie sa se ingrijeasca de cele ale gurii ca vine Obama pe un cal alb de cite ori i-e foame. Cel cu sacosa goala se simte uzat – tras pe sfoara, nedreptatit – si cel cu burta plina nu este multumitor nimanui- pentruca Obama i-a zis ca e dreptul lui sa aiba sanviciul numai pentruca…Iar Obama care nu si-a dat sandviciul  lui la nimeni- este un mare erou desi n-a creat decit o situatie de confruntari si ura si nedreptate si nicidecum conditia umana in care oamenii sa se ajute intre ei si sa aiba o relatie omeneasca normala.
     De fapt asta este socialismul de care unii dintre noi am fugit cit ne-au tinut picioarele. Asta este socialismul de care au fugit unii dintre romanii nostrii peste granite unii pierzindu-si chiar viata.
     Discutia continua cam asa…
     Noi stim ca in jur de 10% din populatie este in starea fizica sau mintala in care nu pot sa munceasca. Acesti oameni trebuie ajutati - neaparat. Biserica facea pe vremuri treaba asta dar guvernul s-a gasit sa se amestece el in treburile de binefaceri. Felul cum lucrau bisericile era insa felul crestinesc de care vorbeam la inceput unde omenescul din noi avea sansa sa se cristalizeze si sa ia forme minunate. Oamenii erau ajutati sa se pun ape picioare, sa se integreze din nou in munca, sa aiba simtul raspunderii, sa fie doritori sa-si aduca aportul personal societatii sis a se intretina singuri pe cit se poate. Noi stim ca cei 90% care pot sa traga la caruta vor trage caruta cu cei 10% care nu pot. Si oamenii o fac cu simtul datoriei si cu dragoste crestineasca. Dar ce te faci cind vine Obama si urca in caruta din ce in ce mai multi…si erau in urma cu citiva ani in jur de 40%...si inca ceilalti puteau sa traga caruta si o faceau cu buna dispozitie dar si cu speranta ca eventual , pe masura ce cresc, sau se fac bine, cei din caruta se vor da jos si vor ajuta si ei.
     Dar vine Obama pe calul lui alb si are el o discutie principiala cu cei de trag la caruta…ii face in toate felurile…hapsini si rai ce sint ca trag asa de greu – muncesc asa de mult ca vor sa aiba numai ei…numai si numai din egoism muncesc asa de greu…si nu-i chiar echitabil -  sa imparta ce au agonisit cu cei din caruta…ca asa este drept ( zice el). De luat la cunostiinta faptul ca nu ce are el trebuie impartit doar ce au agonisit altii…
     Si uite asa unii din cei ce trag la caruta se gindesc acuma ca n-are rost sa mai traga asa de greu – ca doar nu-s nici ei  chiar fraieri -  ba poate ar trebui sa se urce si ei in caruta ca doar si ei au obosit si doar oricum Obama le ia ce au adunat in cosarca sa dea la altii – ce?!…ei nu pot trai “bine mercy” si sa nu se mai zbuciume atita degeaba? Si multimea din caruta creste, in timp ce pedestrimea ce trage la hamuri scade in numar. Curind caruta s-a oprii- asa cum s-a oprit in tarile socialiste din Europa. Ca “De unde tot iei si nu pui, Curind se ispraveste. Banul e facut rotund, Lesne se rostogoleste…”
     Si am incalecat pe-o sa si v-am spus poveste-asa…Ca Obama sta si striga de pe-o buturuga- si a prostit multa lume cu socialismul lui care nu-i decit o maaaaare si urita minciuna….

2 comments:

Cristina said...

Foarte corect. Dar pun pariu ca multi citesc si putini pricep. Si stii ce e mai de neinteles? Ca romanii din America nu inteleg cum vine treaba. Hai sa-i scuzam pe americani, ca-s indocrtinati si le place starea lor, dar romanii? Ei ce scuza au??

Rodica Botan said...

N-au fost scarpinati dsstul...stiu eu ce? E greu saii intelegi. Doar daca citesti in Biblie unde scrie cum vor fi oamenii in zilele de pe urma- abia atunci intelegi de ce tembelia asta cronica...al;tfel nu exista explicatie.