05 August 2011

UN LEGAMINT VESNIC...

    Ce de informatii am mai auzit astazi…numai sa cauti si gasesti informatii de tot felul. Buna este si naveta la ceva…dau drumul la radio si ma mai cultiv si eu un pic. Astazi am auzit despre o traditie atit de cunoscuta  dar de care n-am avut niciodata curiozitatea sa intreb …”de ce asa?”. Sint curioasa daca voi ati stiut… de ce la o ceremonie de nunta, mirele este primul care paseste in biserica in fata? Sau stiati de ce tatal este cel care duce mireasa si o da mirelui la altar? Stiti care este diferenta dintre un contract si un legamint?
     …Uite …era sa mor si nu stiam nici macar de ce se pune presul ala alb pe care intra mireasa…Acceptam si continuam traditii pe care nu le intelegem , nu stim cind sau de ce s-au pornit…nu stim daca au sau nu vreo semnificatie?! Astazi am auzit o discutie la subiectul asta si din ce-mi mai amintesc am sa impartasesc cu voi ceea ce am reusit sa retin. Era vorba de casatorie - si cum in zilele noastre se performeaza din ce in ce mai putine casatorii. Divorturile au sporit – chiar si in mijlocul crestinilor si nu oricum dar parca nu mai este diferenta intre cei din lume si cei din biserica. Pentru cei care ma cunosc ati putea pe buna dreptate sa ziceti ca vorbesc de streang in casa spinzuratului. Adevarul este ca indiferent de unde vin…sau prin ce am trecut, nu am nici un drept sa modific adevarul biblic al acestei institutii pe care insusi Dumnezeu a creat-o. Si daca El a facut-o si a zis ca e buna…inseamna ca asa este.
     Casatoria trebuie sa fie un legamint, nu un contract. Contractul se face intre doi oameni- iar contractul de casatorie intre o femeie si un barbat care nu au aceleasi convingeri si nu au incredere unul in altul. Legamintul se face intre o femeie si un barbat ( trebuie sa mentionez si asta din moment ce alte relatii nepotrivite cer sa fie recunoscute sub acelasi nume si aici mentionez homosexualii) care au aceleasi valori si aceleasi intentii si au deplina incredere unul in altul. Contractele sint limitate …au diferite stipulatii pe care le cuprind si se pot face pe o perioada.Ele se fac intre doi oameni. Legamintul nu stabileste nici o limita…ci este vesnic. Dumnezeu vrea ca cei doi care se casatoresc sa faca un legamint …in care sa fie si El…Dumnezeu  inclus. Funia impletita in trei…nu se rupe usor.
     Cind mirele paseste primul in Biserica si se duce pina in fata , el arata prin asta ca el este cel care initiaza acest legamint al cununiei care va urma si face legamintul in prezenta Lui Dumnezeu- ca de aia merge in fata amvonului. Cind Tatal isi duce fiica pina la altar si pune mina fiicei lui in mina ginerelui este simbolul ca fata lui trece de sub responsabilitatea spirituala a tatalui ei care a crescut-o - in responsabilitatea noului ei sot- din punct de vedere spiritual. El – mirele , isi asuma aceasta responsabilitate in fata Domnului si a martorilor vazuti si nevazuti.
     Presul alb de la usa pina la amvon reprezinta un spatiu curat pe care pasesc cei doi in aceasta procesiune pregatita de Dumnezeu pentru acest legamint sfint si curat- un dar pregatit de Creatorul Universului special pentru om. Solomon ii recomanda omului sa se bucure de acest lucru ca fiind singura fericire  pe care i-o ofera viata…Asa ca cei care ati pastrat legamintul …bucurati-va . Cei care intrati in legamint…intelegeti ce inseamna acest legamint…
     Cit despre restul…Biblia ne spune sa plingem cu cei ce pling- ca si asta este una dintre fericiri…nu-i asa?

3 comments:

Cristina said...

Foarte interesant. I loved it! :)

cella said...

Vezi ca ti-am dedicat o melodie. Sper sa iti placa si sa iti prinda bine ;)

cella said...

Vezi ca ti-am dedicat o melodie. Sper sa iti placa si sa iti prinda bine ;)