10 August 2011

200 DE PERECHI DE MANUSI...

     O tema de interes general mi-a cistigat atentia astazi. Chiar daca anumite informatii nu-mi mai sint folositoare, ma gindesc ca poate , poate cineva va avea folos de o vorba buna sau un sfat bun .
   Discutia era despre casatorie…si cum din punct de vedere omenesc, casatoria s-ar crede ca trebuie sa-l faca pe om fericit - dar…nici vorba de asa ceva zicea cel care lectura- casatoria trebuie sa-l faca pe om sfint. Cum oare? Cum? Cind mai bine de jumatate din casatorii sfirsesc in divort si chiar si in rindul crestinilor s-a ajuns la 35 % ?
     Se zice ca in spatele oricarui barbat care are succes in viata este o femeie - o sotie  puternica si talentata care il sustine. Treaba este ca…nu intotdeauna acest lucru este adevarat. Un exemlu care sa fie exceptie de la regula femeii talentate si puternice care sustine un barbat spre succes a venit sub numele de Mary- sotia presedintelui Abraham Lincoln . Se spune ca avea un temper nemaipomenit si ca nu se simtea in apele ei in pozitia de sotie de presedinte. Ca sa compenseze pentru lipsa ei de confidenta in descurs de 4 luni a cumparat de exemplu 200 ( altii spun ca erau 400) de perechi de manusi. Facea niste cheltuieli nemaipomenite si se pare ca pe vremea aceea presedintii nici nu erau asa bogati si nici nu cistigau mare lucru.
     Se mai spune ca intr-o zi , un negustor care avusese o partida buna de cearta cu prima doamna, bate la usa presedintelui ( pe vremea aia se putea ciocani la Oval office). Presedintele Lincoln l-a invitat pe negustor inauntru si acesta i s-a plins de Mary…la care Lincoln dupa ce i-a ascultat pina la sfirsit plingerea i-ar fi spus. “Poti si tu sa rabzi 15 minute ceea ce eu rabd de 15 ani”.
     Presedintia lui Lincoln a fost una dificila. Lincoln a trebuit sa fie stapin pe el si sa pesevereze in deciziile ce le-a luat indiferent care era situatia politica si citi de multi i se impotriveau. Si se pare ca aceasta casatorie care nu parea prea reusita, a fost scoala in care s-a antrenat acest barbat.  In concluzie , Dumnezeu poate sa foloseasca orice situatie si poate sa faca ca ceva bun sa iasa din imprejurarile cele mai dificile – din casatoriile cele mai nesatisfacatoare. Ce m-a mirat a fost expresia…ca nu dragostea sustine o casatorie ci ca o casatorie sustine dragostea, atunci cind acest legamint este respectat ca fiind exact asa cum l-a creat Dumnezeu sa fie- vesnic.
    Si in concluzie, pentru cei care ar avea motive sa se plinga in acest departament al vietii- Dumnezeu cunoaste situatia fiecaruia si El poate sa foloseasca orice- dar orice situatie ca sa scoata din ea ceva bun…asa ca nu va pierdeti nadejdea, si perseverati in a face ce este bun. La urma vine rasplata!

2 comments:

cherie said...

Eu am citit mai de mult o carte despre Lincoln in care Mary Todd sotia lui era prezentata ca o fiinta mica si retrasa care l-a sprijinit si in ciuda aspectului ei fragil, a fost acea "femeie puternica" din spatele unui "barbat puternic "
Nu sotia l-a facut nefericit, sau poate asa imi amintesc eu cartea...

Rodica Botan said...

Am citit Ssi m-am documentat un pic inainte de a scrie ce am azit la radio. Povestea este chiar mai lunga si mai complicata...uite un articol aici- dar sint si altele...
http://clevelandcivilwarroundtable.com/articles/mary_madness.htm