19 May 2011

SUBIECTUL E VECHI- SITUATIA INSA E...ACTUALA...

Despre darnicie, zeciuiala…am mai auzit de multe ori. Dar de fiecare data cind ascult o discutie, o predica, citesc ceva despre acest subiect, am ocazia sa invat ceva nou. Bineinteles nimic nu te invata atit de mult cit te invata experienta. Si pot sa spun ca am invatat mult…foarte mult - dar cu toate astea tot mai este inca de invatat. Biblia este o carte buna de citit din mai multe motive. Unii o citesc de dragul istoriei, literaturii...mai stiu eu ce ? V-ati gindit vreodata ca poate sa va invete chiar cum sa va mentineti finantele in ordine? Daca ai curajul sa traiesti din indemnurile ei insa, sa absorbi pentru viata ta din intelepciunea , puterea Cuvintului sfint…faci pasi mari in viata- in toate directiile.

Am auzit un tip care a adunat sute de milioane de dolari pentru diferite cauze, explicind ceva despre felul cum lucreaza cu oamenii ca sa-i determine sa fie darnici. El spunea ca se foloseste de doua slabiciuni omenesti…ii face pe oameni sa se simta vinovati sau…lucreaza la dorinta lor sa fie recunoscuti, elogiati de restul oamenilor. 

Asta este filantropia…si nu este acelasi lucru cu darnicia de care vorbeste Biblia si care este un rod al Duhului Sfint. Darnicia nu este recunoscuta de Dumnezeu decit in niste conditii speciale. Si nu are de a face de loc cu valoarea in dolari  sau roni…sau alte valute omenesti. Darnicia este o chestie de…inima. Si trebuie facuta in niste conditii deosebite- altfel isi pierde valoarea. Intr-o situatie anume, insusi Domnul Isus spune ca cei doi banuti ai unei vaduve sarace valoreaza mai mult decit punga plina de galbeni a celui bogat…Suna corect? Pare a fi un alt fel de socoteala necunoscuta inca in matematica pamintenilor…

Am auzit spunindu-se ca nervul cel mai sensibil la fiinta umana este cel care duce la…buzunar. Si  gluma asta din nefericire este adevarata . Realitatea insa seamana cu o strofa  pe care am auzit-o intr-o poezie veche …”cine-si da lui isi da- cine face- lui isi face!!!”  Exact asa! Si de aia dragii mei…nu avem suficiente resurse  si mereu ne plingem si nu ne mai ajungem …pentruca nu dam Domnului partea Lui, sau nu dam cu bucurie…Si eu care credeam ca junghiul ce-l am era de la sciatica…

Hmmm…e posibil insa sa fie nervul de la…buzunar. Auuuuuuuuu…………

1 comment:

Alin Cristea said...

Rodica Botan: "Domnul Isus spune ca cei doi banuti ai unei vaduve sarace valoreaza mai mult decit punga plina de galbeni a celui bogat…"

Domnul Isus nu a spus chiar asa... (Luca 21:1-4)

Iar IDEEA pe care o transmite Domnul Isus are de a face cu o chestiune mult mai importanta decit comparatia prezentata.

IDEEA are de a face cu ceea ce SEMNIFICA punga bogatului, respectiv cei doi banuti ai vaduvei sarace.

Darurile bogaților reprezentau ceea ce ofereau ei din PRISOSUL lor.

Cei doi banuti reprezentau TOT CE AVEA vaduva.

Comparatia pe care o face Domnul Isus nu are de a face, asadar, cu vreo cantitate care se poate masura, ci este menita sa indrepte atentia spre SEMNIFICATIA unui gest.

Semnificatia unui gest (a oferi un pahar de apa) rezulta din credinta asumata / motivatia interioara.