24 August 2009

HAI SA ZICEM CA...AM INTRAT CU FORTA IN CASA TA!!!

O cetateana a scris o scrisoare nemaipomenit de buna la "Editorials". Ea explica problema emigrantilor ilegali mult mai bine decit s-a facut prin ziare si la TV in ultima vreme. Iata ce scrie:

Recent, au fost semnalate mari demonstratii in toata America in care se protesteaza faptul ca Congresul face eforturi sa se ocupe in sfirsit cu problema emigrantilor ilegali. Anumiti oameni sint infuriati la culme la gindul ca US s-ar putea sa incerce sa-si protejeze granitele si prin asta sa faca greutati celor ce vor sa vina ilegal in Statele Unite si apoi odata stabiliti, sa stea pe termen nedefinit.

Dati-mi voie sa repet ca sa vad daca am inteles bine logica acestor proteste. Hai sa zicem ca intru fortat in casa ta. Hai sa zicem ca atunci cind ai descoperit ca ai un musafir nepoftit in casa, ai sa indraznesti sa insisti ca eu sa ies afara...Dar eu spun:

-Nu...ca mi-e imi place aici. E mai bine ca acasa la mine. Uite, am facut paturile si am spalat vasele si ti-am maturat pe jos. Am facut toata treaba care tie nu-ti place sa o faci. Sint o persoana cinstita...(cu exceptia ca am intrat in casa ta nepoftit...)

Daca ne luam dupa protestele ce au loc in America la ora asta, tu proprietarul casei esti dator sa:

-ma lasi sa stau in casa
-sa ma hranesti
-sa ma pui pe asistenta de sanatate a familiei tale
-sa-mi educi copii
-sa imi oferi si alte beneficii ce le ai atit mie cit si faamiliei mele
-sotul meu o sa iti faca treaba prin gradina, pentruca si el este cinstit ca si mine (cu exceptia ca ti-a intrat in casa nepoftit)

Daca chemi politia si ma fortezi afara din casa, am sa-mi chem prietenii si ei o sa vina sa demonstreze in fata casei tale cu plancarde in care o sa proclame drepturile mele de a sta in casa ta.

De fapt este dreptul meu pentruca tu ai o casa mai frumoas ca mine si eu vreau sa-mi imbunatatesc viata ca si tine. Sint muncitor si harnic...cu exceptia faptului ca ...am intrat cu forta in casa ta... dar vezi si tu ca am facut-o cu un scop bun si afacerea e nemaipomenita. Traiesc in casa ta platind o fractiune din costul intretinerii mele si al familiei mele, si tu n-ai cum sa te scapi de mine fara sa fi acuzat ca esti nesimtitor, rece, egoist ,cu prejudicii si cu o atitudine de bigot.

Oooo...am uitat. Mai am inca o pretentie...Sa imi inveti limba ca sa poti comunica cu mine.
.....................

Acuma dati-va si voi cu parerea sa nu ziceti ca vocabularul meu nu e potrivit...

4 comments:

Val said...

Nu trebuie sa se intample asa pentru ca toti avem, nu-i asa, o procedura legala pentru cei care doresc sa intre la noi in casa. Se face o cerere, care in functie de anumiti parametri stabiliti de noi, este aprobata sau nu. Odata primita aprobarea cei care au facut cererea sunt primiti si acceptati in casa noastra facuta de imigranti. Ma bucur asa de mult ca majoritatea imirgantilor romani din America au reusit sa intre in casa pe cai legale si acum au posibilitatea sa arate cu degetul catre cei care n-au avut aceasta sansa si si-au riscat viata pentru a participa la constructia acestei case unice si binecuvantate. Uneori ne purtam asa si cu cei care vor sa intre in biserica neinvitati si fara "forme" legale... baptiste. Tare urat...

Rodica Botan said...

Val...sint de acord cu tine ca trebuie o procedura legala. Sint si eu emigrant si sint gata sa ajut pe alti emigranti; dar sincera sa fiu n-as putea sa primesc chiar pe oricine in casa. Sa fim seriosi acuma. Unii oameni nu vin in casa ta cu ginduri curate si unii oameni nu vin in America sa munceasca si sa traiasca linistiti sau pt ca ar cauta drepturi sau altceva. Vin cu intentii rele.

Ce fel de tara este cea care nu-si apara granita si nu isi pazeste cetatenii. Si daca vor sa vina de ce nu vin legal sa munceasca si sa plateasca taxe ca si noi...Se pot crea legi care sa acomodeze aceasta situatie, nu? Dar nu cred ca iti lasi nici tu usa deschisa sa lasi pe oricine sa se cuibareasca in casa ta.

Sint pentru a ajuta pe emigranti. Unchiul meu a sponsorat 500 de romani din Italia si Austria in jurul anilor 1980...si in fiecare saptamina mergeam la aeroport si ajutam familiile care veneau sa se acomodeze si sa isi gaseasca casa si de lucru...

Rinduiala este un lucru necesar insa...la orice casa si in orice tara.

Anonymous said...

Iertati-ma, dar ideea este alta.

Eu nu traiesc in America si nu am vizitat niciodata America, deci cu siguranta nu va pot intelege deplin si corect. Sunt constient de asta.

Dar, din cate stiu eu, intreaga America s-a intemeiat EXACT pe modelul de "intrare cu forta" in casa cuiva.

Sa nu uitam inceputurile, cu indienii vanati si omorati pt pamanturile lor. Aia nu a fost intrare cu forta in casa cuiva??

Din cate stiu eu, la inceputurile americii, orice persoana de pe planeta care atingea pamantul Americii cu piciorul, era declarat cetatean american liber.

Era ca un fel de concurs salbatic, in care premiul era cetatenia americana.

Acum de ce unii au impresia ca ei sunt acolo de 6000 de ani si altii nu mai au dreptul sa intre in America?

Cand Israelul a inceput sa prinda din nou contur ca stat, la sfarsitul anilor 1800, prin miscarea sionista si Theodor Herzl, ei AU CUMPARAT PAMANTURILE DE LA ARABI, cu toate ca pamanturile acelea au fost ale lor in urma cu 1800 de ani.

Dar americanii, care de fapt la inceput au fost in mare parte europeni protestanti fugiti de persecutia catolica, nu au cumparat nimic de la indieni, ci doar i-au "depozitat" pe indieni in "ghetouri", ca sa nu-i incurce.

Asa ca eseul de mai sus s-ar fi cuvenit sa fie scris:

"Dragi indieni si locuitori ancestrali ai Americii, noi europenii si venetici de oriunde aiurea de pe aceasta planeta, cu 2-300 de ani in urma am intrat cu forta in casa voastra saracacioasa.

Pentru ca voi erati mai inapoiati decat noi, v-am vanat in toata ungherele casei, si in pivnita, apoi v-am inchis in cusca cainelui pe cei pe care nu am reusit sa va omoram, iar acum noi suntem sefii.

Ce sa mai caute si altii aici frate? Doar e casa noastra, pe care am furat-o de la indieni cu pusca ! Afara cu toti ilegalii !"

Iertati-ma, asa cum spuneam, nu am fost niciodata in America, nu ma intereseaza America si nu sunt curios sa vizitez America. Cu atat mai mult cred ca va dati seama ca nu am fost niciodata implicat in vreo problema legata de cetatenia america legala sau ilegala.

Dar mi se pare drept si corect sa spunem lucrurilor pe nume, nu cum le-ar place unora... smecheria cu casa... dar de fapt casa furata de venetici de la indieni...

Cu mult respect, si pentru legali (multi fosti ilegali la un moment dat) si pentru ilegali,
Ioan Ciobota

Rodica Botan said...

Ioan Ciobota...aspectul descris de tine este foarte adevarat. Pina la urma...de la Adam si Eva, toti sintem una...si Dumnezeu ne-a pus aici . Ca sa vezi ca toate legile create de om ...daca stai sa te gindesti ...sint strimbe, si facute sa slujeasca doar unora impootriva altora...